Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Jan Bolić može micati samo dva prsta, a objavio je sedmu knjigu

Jan Bolić može micati samo dva prsta, a objavio je sedmu knjigu

Jan Bolić iz Rijeke ima spinalnu mišićnu atrofiju zbog koje je gotovo nepokretan, no on se protiv bolesti i teških misli bori pisanjem te je nedavno objavio sedmu knjigu

VIDEO

Nešto više od godinu dana trebalo je piscu Janu Boliću (28) iz Rijeke kako bi u knjigu pretočio misli koje je objedinio pod naslovom "Dan po dan".

POGLEDAJTE VIDEO: Jan Bolić o pisanju

Pokretanje videa...

01:19

- To su moji zapisi o životu. Moja razmišljanja, misli i stavovi o životu. Pisao sam i o životnim trenucima koje sam proživio. O boli. Sreći. Inspiraciji. Knjigu mogu svi čitati. Baš kao i svaki put, pisao sam je jednostavno i razumljivo. Iskreno. A posvetio sam je ljudima koji nikad ne odustaju. Zato sam joj dao ime Dan po dan. Tako ja živim. Ne razmišljam o sutra, uzimam sve ono najbolje danas - priča Bolić koji je inspiraciju za svoje novo djelo prikupljao oporavljajući se od korona virusa kojim se zarazio na samom kraju epidemije.

Rijeka: Unatoč bolesti Jan Bolić nije odustao od snova

Uz postojeću dijagnozu spinalne mišićne atrofije, oporavak nije bio nimalo jednostavan. No upravo zbog bolesti s kojom živi, Jan je naučio kako živjeti dan po dan i proživjeti svaki trenutak. 

- Kada sam skoro preminuo shvatio sam da ne treba čekati ni trenutak više. Tada sam i objavio prvu knjigu. Živjeti sa SMA tip 2 nije lako. Lagao bih kad bih rekao da je. No moja bolest nije tragedija. Ja nisam nikad dopustio biti žrtva. I nikad neću biti žrtva. Živim normalno kao i svaki drugi čovjek. Uostalom, svakome su njegovi problemi najteži. Ja ne mislim da je meni teže nego vama. Nisam nikad to tako shvaćao. Imam bolest, da, ali ona mi je kao nešto usputno. Živim normalno, sa mnom treba biti netko 24 sata, tako da su mama i moja baka uvijek uz mene. Prepreka ima, možda najveća prepreka je ova država koja ne pomaže previše - istaknuo je Bolić dodajući kako mu nije osobito teško pronaći inspiraciju.

Jan Bolić napisao petu knjigu: Motiviraju me oni koji me prate
Jan Bolić napisao petu knjigu: Motiviraju me oni koji me prate

- Inspiraciju crpim iz života. Ja sam sretan. Imam svoj život koji živim. Život je dar. Mi sami odlučujemo kako ćemo živjeti. Mogao sam se zatvoriti u kuću i kukati zašto imam bolest ili sam mogao uzeti sve ono drugo što mi život pruža. A pruža mi jako puno lijepog. Uzimam sve ono lijepo što mi pruža. Da nisam dobio ovu bolest ne bih nikad znao što je vrijedno u životu i ne bih nikad bio ovo što sam danas. Nije mi teško napisati knjigu. Imam ponekad poteškoća, u smislu da mi nedostaje motivacija, no to je vrlo rijetko. No, dok sam pisao ovu knjigu, proživio sam i neke teške životnu trenutke. Za Novu godinu zarazio sam se koronavirusom koji nije prošao tako lako. Završio sam u bolnici i na respiratoru nekoliko dana. Sve je na kraju prošlo u redu. Nisam dobio ni upalu pluća, ali virus je izmorio moje tijelo. Dugo mi je trebalo da se oporavim i vratim snagu. Još uvijek imam posljedice. Kad mi se to dogodilo, samo sam se brinuo hoću li preživjeti jer moram završiti knjigu. I eto je sada! Završio sam je i objavio. Zato mislim da je ovo posebna knjiga. Jer, nakon svega, uvijek bude dobro - kaže Bolić koji je uz četiri knjige o svom životu objavio i dva kriminalistička romana, dok mu je prva izdana knjiga bila zbirka poezije.

Rijeka: Pisac Jan Bolić

- Zapravo nisam oduvijek znao da ću biti pisac. Sa 16 godina sam počeo osjećati tu potrebu za pisanjem. Zapisivao sam svoje misli. Tek kada sam objavio prvu knjigu poezije, shvatio sam da je pisanje moj poziv. Pisanje je zapravo odabralo mene. Danas ne mogu zamisliti život bez pisanja. Bilo je i uspona i padova, pisanje nije baš lako. Nekoliko puta sam htio odustati. No, uvijek su tu moji brojni čitatelji, kojih je sve više, koje ne smijem iznevjeriti. Njihova podrška mi je najvažnija i sve ima smisla na kraju, samo zbog njih. Pisanje mi je donijelo neke nevjerojatno lijepe trenutke u životu kojih ću se zauvijek sjećati. Danas živim ono što sam nekad sanjao - istaknuo je Bolić čije su misli inspiracija mnogima koji prolaze teške trenutke te mu se ljudi često javljaju kako bi mu zahvalili na mislima koje je podijelio i kojima je osnažio druge.

Jan Bolić: U 2022. želim da što više slavite život koji živite
Jan Bolić: U 2022. želim da što više slavite život koji živite

Kaže kako njegov um nikad ne miruje, pa tako i sada priprema nove projekte, no budući da u rujnu počinje promocija knjige Dan po dan, želi dovršiti taj projekt prije nego se u potpunosti posveti sljedećem.  

Nepokretni Riječanin: Živim svoj život punim plućima i o tome sam napisao četiri knjige
Nepokretni Riječanin: Živim svoj život punim plućima i o tome sam napisao četiri knjige

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje