Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jeftinije, a ukusnije: Napravite sami grčki jogurt, kefir, riccotu

Jeftinije, a ukusnije: Napravite sami grčki jogurt, kefir, riccotu
1

Kefirna zrnca lako je uzgojiti, a već nakon tjedan dana moža ćete imati dovoljno da dijelite dalje. Svakako probajte napraviti i sami svoju majonezu i ricotta sir...

VIDEO

Grčki jogurt

Gusti i kremasti, grčki jogurt čest je sastojak recepata, ali je skuplji od običnog. Kako biste uštedjeli i bili sigurni da ne sadrži štetne dodatke, pripremite ga sami. Cjediljku obložite s jednim ili dva filtra za kavu ili savijte dvije sterilne gaze pa ih stavite u veliku zdjelu. Ulijte litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtra. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.

Sirutku koja ostane u posudi iskoristite za pripremu smoothieja ili dodajte u recepte za kiflice te peciva. Za dobro jutro i dan pun energije odličan je i domaći kefir. Kefirna zrnca stavite u staklenku s mlijekom i ostavite da fermentira. Za 24 sata dobit ćete superzdravi napitak koji možete miksati u frape s voćem ili povrćem.

POGLEDAJTE VIDEO: Na kojem je mjestu najbolje držati mlijeko u frižideru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:18

Kefir

Za pripremu kefira potrebna kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna mogu se nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno nekoga tko u domaćoj radinosti na taj način proizvodi ovaj mliječni proizvod.

Trajna mlijeka nisu najbolji izbor već ona koja su što manje prerađena. Žličice zrnaca ide na šalicu mlijeka. Najbolje je kefir raditi u staklenci. Bez miješanja staklenku lagano poklopite tako da dobije zraka pa ostavite na sobnoj temperaturi oko 24 sata, odnosno dok se mlijeko ne zgusne. Kefir zatim procijedite i napitak odmah možete piti.

Greek yogurt in a glass jars

Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novoga kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da neprestano radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete ih već nakon sedam dana imati dovoljno da ih nekom darujete.

Domaća ricotta 

Sastojci: 700 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, prstohvat soli, žlica i pol soka od limuna 

Priprema: Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i sol pa kuhajte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Zatim dodajte sok od limuna te miješajte dok se stvaraju grudice. Smjesu ulijte u gazom obloženu cjediljku i ostavite da se cijedi dva sata. Ricottu iskoristite za pripremu namaza ili je poslužite s voćem.  

Aromatična majoneza 

Sastojci: žumanjak, 50 finog octa, 50 ml suhog bijelog vina, 80 ml maslinova ili drugog kvalitetnog ulja, malo soli, papar, kopar

Fotolia

Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke, osim ulja. Polagano započnite dodavati ulje i istodobno žustro miješajte. Već nakon nekoliko minuta smjesa bi trebala postati čvrsta, gotovo bijela i tada je spremna za posluživanje. Na kraju dodajte sitno sjeckani kopar.  Na isti način majonezu možete napraviti i pomoću miksera. Prema želji dodajte i ljutu papričicu te limun. 

Recept naših baka za bolji san: Popijte toplo mlijeko s medom
Recept naših baka za bolji san: Popijte toplo mlijeko s medom

Kremasti sir sa začinskim biljem 

Sastojci: 3 l mlijeka, sol, žličica limunske kiseline, dl kiselog vrhnja, 3 žlice maslinova  ulja, žličica kajmaka, svježe začinsko bilje (vlasac, kopar...) 

Priprema: Mlijeko zagrijte te čim provrije maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu (možete je zamijeniti limunovim sokom). Ostavite da se ohladi. Ostavite da se cijedi u posudi prekrivenoj gazom pa miksajte  oko 15 minuta s uljem, vrhnjem, kajmakom i soli dok ne postane kremasto. Dodajte sjeckano začinsko bilje, a sirutku sačuvajte.

Domaći jogurt (voćni) 

Sastojci: 2 litre mlijeka, 200 ml jogurta, kompot ili džem od šumskog voća, zaleđeno bobičasto voće

Priprema: Zakuhajte svježe mlijeko dok se ne digne pjena, zatim smanjite vatru i neka lagano vrije najmanje 2 minute. Ostavite dok ne bude mlako. Promiješajte 200 ml jogurta s malo toplog mlijeka pa umiješajte u preostalo mlijeko. Ulijte smjesu u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i čvrsto zatvorite. Ostavite jogurt na toplome mjestu najmanje šest sati dok se ne zgruša. Poslužite s džemom ili kompotom te odleđenim bobičastim voćem.

Odličan trik s mlijekom: Kako da se ne kvari i dulje potraje...
Odličan trik s mlijekom: Kako da se ne kvari i dulje potraje...

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'