Emocije uvelike utječu na odabir onoga što jedeš, a ono što jedeš prilično utječe na ono što osjećaš. Ljudi su u trenucima kada je razina glukoze u krvi niska skloniji ispadima bijesa
Jesi li gladna pa si zato ljuta ili si ljuta zato što si gladna?
Kako razlikovati ljutnju koja je emocionalna manifestacija i glad kao tjelesni osjet, za portal Zdrava Krava objasnila je Ana Katarina Sansević, integrativna psihoterapeutkinja: “Većina ljudi ‘živi u glavi’, što znači da uopće ne prepoznaju senzacije koje se odvijaju u njihovim tijelima. Osim što se tijelom osjećaju primarne senzacije poput umora, hladnoće, boli i gladi, tijelima osjećamo i svoje emocije. Problem je što je većina ljudi naučila zanemarivati poruke koje im šalje tijelo, pritom zaboravljajući da je tijelo najsavršeniji instrument za otkrivanje istinskih osjećaja.
Tijelo otkriva istinske emocije
Kako ne bismo miješali glad i ljutnju, Ana Katarina Sansević kaže da je potrebno osluškivati sebe. "Prvi korak je osvijestiti situacije u kojima ‘pucamo’ te, u trenutku kada se odvijaju, stati. Udahnuti duboko, stati i pitati se, što je to što sada zaista osjećam? Pokušati se povezati sa svojim tijelom iznutra i čuti koje nam odgovore daje. Preduvjet za emocionalnu stabilnost je stvaranje zdrave fizičke baze. To znači da trebaš jesti kada osjećaš glad, dovoljno spavati, kretati se i grliti se kada ti je potreban tjelesni kontakt. Sve ovo zvuči vrlo jednostavno, a tako i jest jer najbolja rješenja su uvijek najjednostavnija", objasnila je Ana Katarina Sansević.
Što mozak 'voli' jesti?
Je li za mozak isto kad pojedemo čokoladu ili zdjelicu integralne riže s povrćem? "Za intelektualno naprezanje nužan je staložen i dugotrajan izvor energije. Što znači da su složeni ugljikohidrati poput integralne riže bolji izbor od čokolade, čiji bi učinak bio osjetan, ali kratkotrajan", zaključuje Sandra Krstev Barać. U Mršavimo zajedno klubu jelovnici su prilagođeni tvojim energetskim potrebama, praćenje jelovnika dovodi do uravnotežene i cjelovite prehrane koja osigurava zdravo funkcioniranje organizma bez napadaja gladi, uz gubitak do 1 kg tjedno, bez yo-yo efekta i zabranjenih namirnica! Klikni i saznaj više!
Kad želiš pojesti bilo što, to znači da si gladna
Pravu tjelesnu glad vrlo je lako razlikovati od emocionalne, ističe nutricionistica Sandra Krstev Barać. "Tjelesna glad se prepoznaje po tome kada je netko spreman pojesti bilo kakvu hranu umjesto da razmišlja što bi najradije pojeo. Takva glad se pojavljuje postupno i nije praćena potrebom da se odmah nešto pojede. Kada se pojavi želja za točno određenom vrstom hrane, i to odmah, vjerojatno je riječ o emotivnoj gladi" objašnjava nutricionistica Krstev Barać.
Moždane stanice zahtijevaju
dvostruko više energije od bilo kojih drugih stanica u tijelu. Osim
toga, prilično su isključive kada je u pitanju izvor energije. "Za
razliku od drugih tjelesnih stanica, one su 100 posto ovisne o glukozi,
koju povrh svega ne mogu ni skladištiti. Drugim riječima, moždanim je
stanicama za rad nužna neprestana dostava ovoga dragocjenoga goriva
putem krvotoka", rekla je Sandra Krstev Barać te objasnila što možemo učiniti kako bismo spriječili glad i održali stabilno raspoloženje: "Tri glavna i dva međuobroka pravilno raspoređena tijekom dana recept su za stabilnu opskrbu mozga energijom. Plan prehrane prilagođen tvojim potrebama potraži u Mršavimo zajedno klubu!
Usvajanjem malih navika spriječi napadaje gladi
- 1. Ako jedeš svakih nekoliko sati, stabilizirat ćeš razinu šećera u krvi i izbjeći nagle promjene raspoloženja.
- 2. Osluškujte što osjećaš. Ako primijetite da si postala razdražljiva, možda si gladna.
- 3. Uzmite stanku i pojedi voće ili salatu punu vlakana.
- 4. Naspavaj se. Nespavanje remeti hormone odgovorne za sitost i čini te gladnijom nego kad se naspavaš.
- 5. Oprezno s dijetama za mršavljenje. Izgladnjivanje organizma, poslije može dovesti do prejedanja. Najbolje je jesti umjereno.
Za jelovnike prilagođene tvojim potrebama i zdravo mršavljenje uz pomoć stručnjaka posjeti Mršavimo zajedno klub!