Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Jezivo umirujuće - na MIT-u su pretvorili korona virus u zvuk

Jezivo umirujuće - na MIT-u su pretvorili korona virus u zvuk
1

Melodija se temelji na oscilacijama proteinskih šiljaka virusa koje mu daju prepoznatljiv izgled krune, a znanstvenici kažu da 'prevođenje' u glazbu može pomoći u boljem razumjevanju virusa

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Objašnjeno: Zašto na zavjere o koroni nasjedaju i pametni ljudi

Jedna od karakteristika SARS-CoV-2 je kruna ili korona šiljci na površini. Ako se ovi šiljci uvećaju pod mikroskopom, vidljivo je da se sastoje od lanaca proteina koji se petljaju i preklapaju jedan preko drugog, piše ABC.

U pokušaju da ovaj novi patogen bolje razumiju, glazbenik i inženjer Markus Buehler i njegovi kolege s Massachusetts Institute of Technology (MIT) dodijelili su svakom proteinu i strukturi glazbeni ekvivalent.

U tome im je pomogla umjetna inteligencija, a rezultat je iznenađujuće umirujuća glazba za koju profesor Buehler kaže kako otkriva neke stvari o virusu koje mikroskopi ne mogu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ispovijest sestara: 'Mi smo kao topovsko meso, na prvoj crti'
Ispovijest sestara: 'Mi smo kao topovsko meso, na prvoj crti'

- Naš mozak je izvrstan u obradi zvuka. Jednim potezom naše uši pokupe sve njegove hijerarhijske karakteristike: glas, vibraciju, glasnoću, melodiju, ritam i akorde - kaže Buehler.

Objašnjava da nam glazba daje ono za što bi nam trebao mnogo snažniji mikroskop da bismo na slici vidjeli ekvivalentan detalj i ne bismo ga mogli vidjeti sve odjednom te je zvuk elegantan način za pristup informacijama pohranjenim u proteinu.

Poslušajte koroninu melodiju:

Kompleksna struktura

Šiljak virusa SARS-CoV-2 posebno je složen sklop - uključuje tri proteinska lanca sastavljena u zamršenom obrascu.

Glasnoća, trajanje i ritam nota u partituri odražavaju raspored aminokiselina koje čine proteine, a zapleteni lanci prikazani su kao melodije koje se sijeku.

No, kako je dobiveni zvuk koristan?

Pretvaranje bjelančevina u zvuk daje znanstvenicima još jedno sredstvo da ih razumiju i manipuliraju, rekao je profesor Buehler. Čak i mala mutacija može ograničiti ili povećati patogenu moć SARS-CoV-2. To je protein šiljka s vanjske strane virusa koji se uklapa u receptore u našim tijelima i omogućava virusu da nas inficira.

Uskrs u doba korone: Evo kako će raditi dućani i šoping centri
Uskrs u doba korone: Evo kako će raditi dućani i šoping centri

Stvarajući glazbu, profesor Buehler i njegov tim analizirali su 'vibracijsku strukturu' ovog proteina, a vjeruju da je razumijevanje presudno za stvaranje lijekova.

- Vibracije se mogu mijenjati, primjerice s većom temperaturom, a mogu nam također reći i zašto šiljak SARS-CoV-2 gravitira ljudskim stanicama više od ostalih virusa. Dok slušate, možda će vas iznenaditi ugodan, čak opuštajući ton glazbe, no to je trik kojim vara naše uho na isti način na koji virus vara naše stanice - ističe Buehler.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Korona virus: Kako testirati 1 od simptoma - gubitak njuha

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara