Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Kada ste se zadnji put dobro naspavali? 6 trikova za bolji san

Kada ste se zadnji put dobro naspavali? 6 trikova za bolji san
4

Za miran san poželjno je usvojiti opuštajuće rituale prema vlastitim preferencijama, dok se određenih navika treba riješiti. Vrlo je važno paziti na vlastitu dobrobit jer kvalitetno provedena noć jamči dobar dan

VIDEO

Miran san je teško postići kada imate brz tempo i iscrpljujuću rutinu pa bez obzira koliko ste umorni, ne možete jednostavno zatvoriti oči i dobro se naspavati. Problem mogu biti loše navike koje ste usvojili, a koje izravno utječu na zdravlje, a time i na kvalitetu sna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrkanje 01:14

6 dobrih noćnih navika

1. Promijenite položaje spavanja

Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Najbolji položaj za spavanje je na leđima, dobar za kralježnicu i stražnji dio vrata, ali može uzrokovati hrkanje i apneju za vrijeme spavanja. S druge strane, spavanje na trbuhu ima više nedostataka nego prednosti. Ovaj položaj prisiljava na okretanje glave, što može biti vrlo bolno za gornji dio tijela. Spavanjem na boku možete smanjiti pritisak na kralježnicu, ali će utjecati na kukove. U fetalnom položaju mišići se prirodno opuštaju, a refluks i žgaravica se smanjuju, međutim, može otežati disanje. Zaključno, najbolje je s vremena na vrijeme promijeniti položaj kako biste mirno spavali.

Kad ste zadnji put spavali goli? Evo zašto to trebate raditi češće
Kad ste zadnji put spavali goli? Evo zašto to trebate raditi češće

2. Za miran san pokušajte uvijek ustati i ići spavati otprilike u isto vrijeme

Važno je znati da je san određen cirkadijalnim ritmom, odnosno 24-satnim biološkim satom koji se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Dakle, da biste se dobro naspavali, bitno je usvojiti dosljedan ritam u pogledu vremena za spavanje i, prije svega, ustajanja. Kasno jutarnje ustajanje odgodit će sljedeće vrijeme za spavanje, a to će utjecati na san sljedeće noći ako se ovo ponašanje počne ponavljati. Stoga je važno usvojiti što pravilniji ritam.

3. Krevet je samo za spavanje

Krevet treba promatrati kao mjesto namijenjeno isključivo spavanju. Sve druge aktivnosti koje nisu spojive sa snom treba eliminirati. Dakle, ne biste trebali satima gledati serije, jesti ili čitati u krevetu. Ono što je zaista važno je ići u krevet samo kada želite spavati. Ako san ne dolazi, bolje je ustati. Boravak u krevetu može izazvati tjeskobu zbog koje će biti mnogo teže zaspati. To je prije svega mjesto opuštanja gdje trebate odagnati sve negativne misli.

Ne odgađajte alarm na budilici nego odmah ustanite, evo zašto
Ne odgađajte alarm na budilici nego odmah ustanite, evo zašto

4. Bavljenje sportom u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima ometa miran san

Ponekad su dani dugi pa fizičku aktivnost odgađate do večeri, što je pogrešno. Vježbanje na kraju dana podiže temperaturu, aktivira vas fizički i psihički, a ta dva faktora ne idu ruku pod ruku s dobrim snom. Ono što možete učiniti u ovo doba dana je hodati bez previše naprezanja. Također, pokušajte izbjegavati vruće kupke neposredno prije odlaska na spavanje, kao i bilo kakvu intenzivnu intelektualnu aktivnost do kasno u noć.

5. Lagana večera pomoći će da bolje spavate

Za miran san najbolje je jesti laganu večeru, i to gotovo uvijek u isto vrijeme. Apsolutno je neophodno izbjegavati pretežak obrok prije spavanja. Ali budite oprezni jer nije stvar u tome da uopće ne jedete jer ćete se neizbježno probuditi sa strašnom željom da napadnete hladnjak. Također biste trebali izbjegavati energetska pića kao što su kava i kofein. Nema ništa bolje od dobrog biljnog čaja prije spavanja.

6. Stvorite ugodno okruženje prije spavanja

Kada su uvjeti ugodni, lakše je zaspati. Blago svjetlo, tiha glazba i udoban krevet tri su sastojka za okrepljujuću noć. Ostali čimbenici koje treba kontrolirati su buka, koju treba izbjegavati pod svaku cijenu, i temperatura sobe, koja ne smije biti ni prevruća ni prehladna. Preporučljivo je da ne prelazi 18 stupnjeva. Također, sobu treba provjetravati, 10 minuta svaki dan. S druge strane, bilo koju vrstu ekrana s plavim svjetlom treba isključiti prije odlaska na spavanje, donosi Bright Side.

Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte s imitiranjem cvrčka
Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte s imitiranjem cvrčka
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju