Lifestyle

Komentari 1

Kosa vam je slaba i nikakva? Možda vam 'fali' ovih vitamina

Kosa vam je slaba i nikakva? Možda vam 'fali' ovih vitamina

Vitamin D je važan za mnoge metaboličke funkcije u tijelu. Dr. Barnish je naglasio i važnost vitamina B skupine, posebno vitamina B12 i Biotina koji stanicama folikula vlasi osiguravaju zdravlje

Omega-3 masne kiseline i mononezasićene masti su tvari važne za očuvanje vlage u kosi. Kada stanice folikula vlasi imaju adekvatnu razinu dobrih masti, onda one mogu dobro nahraniti vlasi, što rezultira sjajnom i živom kosom, objašnjava, dr. Michael Barnish, šef Odjela genetike i prehrane u REVIV-u u Londonu.

Dodaje da Omega-3 masne kiseline reguliraju proizvodnju ulja unutar stanica te vlaže kosu i kožu kvalitetno. Ukoliko je razina tih kiselina u tijelu smanjena, to rezultira suhom kosom, a kada je kosa previše suha, sklonija je pucanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Mononezasićene masti djeluju na sličan način kao i Omega-3 - dodao je dr. Barnish.

Osim spomenutih dobrih masnoća, važni su i željezo, vitamini B skupine, vitamin D i cink.

- Željezo je važan dio crvenih krvnih stanica te osigurava da se dobra razina kisika dopremi do svake stanice u tijelu, uključujući i folikule dlaka. Optimalna razina željeza poboljšava izgled i zdravlje kose - rekao je.

Vjerojatno ste se u životu susreli sa slučajevima kada se žene žale kako im je kosa oslabila zbog nedostatka željeza u krvi (zbog možda obilatog krvarenja tijekom menstrualnih ciklusa). Vlasi tada postaju tanje i manje ih je na glavi. Kada se razina željeza u tijelu vrati u normalu, to se brzo vidi i na kosi - postaje gusta, sjajna, a vlasi su debele i zdrave.

- Također, vitamin D je važan za mnoge metaboličke funkcije u tijelu i smatra se da je jako bitan za ciklus rasta stanica. S obzirom na to, pretpostavlja se da vitamin D može poboljšati zdravlje i izgled kose. Postoje dokazi o povezanosti nedostatka ovog vitamina sa jačim gubitkom kose - pojasnio je dr. Barnish.

Naglasio je i važnost vitamina B skupine, posebno vitamina B12 i Biotina koji stanicama folikula vlasi osiguravaju zdravlje, a time doprinose predivnom izgledu kose.

- Vitamin B12 je važan u stvaranju crvenih krvnih stanica, a one su pak od vitalnog značaja za prijenos kisika u sve stanice tijela. Što ih bolje opskrbljuju kisikom, optimalnije će funkcionirati, što će rezultirati zdravom i lijepom kosom - nastavio je i spomenuo da ozbiljniji nedostaci vitamina B skupine često dovode do pojačanog gubitka kose.

Izdvojio je i cink, kao važan hranjivi sastojak koji sudjeluje u stotinama metaboličkih funkcija, a jedna od njih je to što djeluje kao koenzim u proizvodnji strukture kose.

- Zdrava struktura kose, zbog optimalne razine cinka, rezultirat će zdravijom kosom koja će izgledati sjajno - dodao je.

Otkrio je i kako je bolje uzimati dodatke prehrani u obliku injekcija

- Kada zaobiđemo naša crijeva i unosimo vitamine injekcijama u mišić ili krvožilni sustav, apsorbiramo 100 posto (intravenski) i gotovo 100 posto (intramuskularno) u naš krvotok. U usporedbi s oralnom apsorpcijom koja iznosi oko 50 posto za većinu mikronutrijenata, i to ukoliko crijeva funkcioniraju optimalno, stopa apsorpcije za ubrizgavanje tih tvari injekcijom je znatno veća - rekao je dr. Barnish.

- Intravenozno ili intramuskularno izlaganje mikrohranjivim sastojcima rezultirat će brzim rezultatima. Neki ljudi primijete razliku unutar nekoliko dana. Oralna nadopuna zna potrajati neko vrijeme. Može proći tjedan ili dva konstantnog uzimanja prije nego što se počnu pojavljivati ​​rezultati - dodao je, a prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci