Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Kraljica blagdanskog stola: Evo kako možete pripremiti puricu

Kraljica blagdanskog stola: Evo kako možete pripremiti puricu

Donosimo slasne recepte i ideje kako puniti puricu. No za one koji su se zaželjeli puretine u drugačijem izdanju donosimo recept za ražnjiće, ali i roladu s voćem

VIDEO

Jedna od namirnica koju svi žele vidjeti na blagdanskom stolu je purica. Donosimo neke recepte za pripremu ovog jela za Božić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

Punjena purica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: purica od 3 kg, 200 g kobasice, 100 g maslaca, 3 dl pjenušca, grančica ružmarina i kadulje, ulje, sol, papar

Priprema: Puricu iznutra posolite i popaprite pa stavite u nju oguljene kobasice, kadulju i ružmarin. 

Pomoću velike i tanke igle čvrstim koncem sašijte otvor kako nadjev ne bi iscurio. Batke i krila privucite k tijelu i svežite ih kako bi pečenka zadržala lijepi oblik. Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite nadjevenu puricu u zdjelu za pečenje, posolite i popaprite te je izvana poprskajte uljem, a po površini razdijelite listiće maslaca. Kad se purica malo zapeče, smanjite temperaturu na 170°C i pecite je približno dva sata. Zalijte je tijekom pečenja šampanjcem i polijevajte je često sokom što se skuplja na dnu posude. Prije nego što narežete meso, ostavite pečenku neka odstoji pola sata. Maknite konac i poslužite puricu s prilogom.

Purica s nadjevom od žemlji

Fotolia

Sastojci: purica, sol; Nadjev: 2 žemlje, 2 jaja, pureće iznutrice, luk, 30 g krušnih mrvica, mažuran, timijan, sol, dl ulja, 30 g maslaca, goveđa juha ili temeljac

Priprema: Puricu očistite i operite. Odstranite žile na batacima. Kožu na prsima oprezno odignite da ne pukne. Posolite puricu iznutra i izvana te pripremite nadjev. Nasjeckajte iznutrice. Žemlje nasjeckajte pa namočite u vodi. Ocijedite ih. Očistite i iskosajte luk. Dobro izmiješajte žemlje s jajima, mažuranom, timijanom, lukom, solju i krušnim mrvicama. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremljeni nadjev utisnite pod odignutu kožu na prsima. Spustite nadjevenu puricu u posudu za pečenje i zalijte vrućim uljem. Povremeno je prelijevajte sokom od pečenja. Ulijte vodu ili goveđu juhu prema potrebi. Kad je meso mekano, izvadite ga. Dodajte soku maslac i goveđu juhu. Prokuhajte ga i prelijte po mesu.

Pureći ražnjići s povrćem

Fotolia

Sastojci: ostaci purećeg pečenja, sok 1/2 limuna, žličica sjemenki koromača, žličica sjemenki korijandra, 2 češnja češnjaka, čili papričica, luk, tikvica, sol, papar, maslinovo ulje

Priprema: Ostatke pečenog mesa narežite na kockice. Opranu tikvicu narežite na komadiće, jednake veličine kao i luk. Pripremite marinadu od maslinova ulja, zgnječenog češnjaka, mljevenih čili papričica, soli, papra, sjemenki korijandra i koromača. Obložite marinadom komade mesa, luka i tikvica. Pokrijte i ostavite u hladnjaku neka se mariniraju dva-tri sata. Nabodite marinirane komade mesa komadima povrća na drvene štapiće za ražnjiće. Pecite na vrućem roštilju ili u grill-tavi uz okretanje dok povrće ne omekša, a meso dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite s kuhanom rižom.

Pureća rolada sa suhim voćem

Fotolia

Sastojci: 800 g purećih prsa, 50 g sušenih brusnica, 100 g suhih smokvi, 2 žlice ruma, crveni luk, 200 g slanine, ružmarin, 50 g maslaca, 3 dl pilećeg temeljca, šalica krušnih mrvica, jaje, sol, papar, žlica sjeckanih badema, maslac za premazivanje

Priprema: Pureća prsa istucite batom u veliki odrezak. Posolite ga i lagano popaprite. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite nadjev. Sušene smokve i brusnice sitno nasjeckajte pa ih zalijte s pola šalice vode u koju ste dodali rum. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Slaninu narežite na kockice. Zagrijte maslac i prepržite kratko luk te dodajte slaninu. Pirjajte oko pet minuta. Dodajte smokve, brusnice, ružmarin i sjeckane bademe. U zdjelu stavite krušne mrvice, pileći temeljac, jaje te smjesu od suhog voća i slanine. Posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte. Na pureća prsa stavite nadjev i zamotajte ga. Prebacite roladu u lim za pečenje i premažite je otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta. Neka pečena odstoji 15 minuta pa je narežite na ploške.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana