Lifestyle

Komentari 4

Kratki intervalni treninzi troše kalorije i 'podižu' raspoloženje

Kratki intervalni treninzi troše kalorije i 'podižu' raspoloženje

Zagrijte se trčeći minutu i pol. Vježbe radite bez pauze, a svaku ponavljajte po 60 sekundi. Napravite od tri do šest ciklusa vježbi, a između njih pauzirajte jednu minutu - tada hodajte ili lagano trčite.

Ljudi često nastoje odraditi treninge što je bezbolnije moguće. No ključna kvaliteta onih koji uspiju sačuvati besprijekornu liniju je disciplina, odnosno predanost onome što rade, čak i ako ‘zadaci’ nisu uvijek ugodni. Provodite li, primjerice, dan sjedeći, a navečer birate između vježbi istezanja ili aerobnog treninga, preporučila bih ovo drugo. Bitno je osjetiti da ste doista napravili nešto za vlastito tijelo, kaže Jelena Marinković, trenerica fitness centra Forma. Za to će biti odlična i brza šetnja ili kratki intervalni treninzi koje možete odraditi vani ili kod kuće. 

- Miniintervalni treninzi sastoje se od nekolicine aerobnih vježbi koje se bez pauze izvode u nekoliko serija. Oni troše kalorije, jačaju izdržljivost i kondiciju te poboljšavaju raspoloženje - objašnjava trenerica Ana Tržok.

Pogledajte jelovnik za 8. tjedan mršavljenja

Pogledajte vježbe za 8. tjedan vježbanja

Pogledajte vježbe za 8. tjedan pilatesa

Vježbe preporučuje Ana Tržok, trenerica, fitness centar Forma:

1. Izdržaj skok

Iz izdržaja, u kojemu je tijelo usporedno s podom, a trbuh čvrsto stisnut, podižete se gore i odražavate uvis. Vježba se može raditi i bez skoka.

2. Škarice s potiskom ruku prema gore

Naizmjenično mijenjajte noge u skoku, odnosno radite škarice nogama. Istodobno, prateći ritam nogu, radite i potisak rukama iznad glave. 

3. Široki čučanj/skok

Iz širokog čučnja odrazite se u skok. Vježbu pratite i rukama. Dok ste u čučnju, koljena i prsti usmjereni su prema van, no pripazite da koljena u doskoku ne prelaze prste stopala.

4. Minikickovi unaprijed

Radite naizmjenične kickove, odnosno udarce nogama prema naprijed. Trbuh je cijelo vrijeme čvrsto uvučen, a rukama radite škarice ispred tijela. Noga na kojoj stojite uvijek je lagano skvrčena.

5. Doskoci slijeva nadesno

Radite doskoke slijeva udesno, s time da na svakoj strani pokušate dotaknuti vanjski rub stopala ili pod. Težina se pri doskoku prenese na vanjsku nogu.

6. Široki skip

Široko trčite u mjestu. Trbušni su mišići pritom cijelo vrijeme aktivni te pomažu u podizanju koljena prema gore.

Najčitaniji članci