Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Loš jastuk može prouzročiti bolove u vratu, neispavanost i glavobolje te alergijske reakcije

Loš jastuk može prouzročiti bolove u vratu, neispavanost i glavobolje te alergijske reakcije
1

Osjećate se iscrpljeno tijekom jutra, a budite se uz glavobolje i bolove u vratu? Možda je problem u jastuku na kojem spavate, pa provjerite imate li odgovarajući jastuk ili vas muče drugi problemi sa spavanjem

VIDEO

Odabir kvalitetnog jastuka neće utjecati samo na dobar san, nego i na cjelokupno zdravlje. Možda niste ni svjesni da vrsta jastuka koju ste odabrali može prouzročiti bolove, ali i upornu alergijsku reakciju, piše Brightside.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Guza jastuk je veliki hit

Pokretanje videa...

00:50

Kakav jastuk onda odabrati? Provjerite treba li vam i primijenite neke od ovih savjeta.

1. Bolovi u vratu

Ako vam je glava dugo u neprirodnom položaju i nagnuta je dok spavate, to može izazvati osjećaj neugode. Ovisno o pozi u kojoj spavate, utjecaja ima i to koliko je jastuk čvrst. Ako je previše mekan ili previše tvrd, to može prouzročiti bolove u vratu.

Close-up of beautiful woman in satin pajamas sleeping peacefully

Primjerice, ako spavate na boku, bolji odabir je čvršći i tvrđi jastuk koji omogućuje dovoljno potpore za vrat kako se ne bi previše naginjao u stranu. Ako spavate na trbuhu, bolji je mekši jastuk jer vam neće gurati glavu prema unazad. Ako spavate na leđima, čvrst jastuk također nije dobar odabir jer će previše gurati vrat prema naprijed.

2. Bolovi u leđima

Ovisno o tome kakvu potporu vratu i ramenima pruža vaš jastuk, to će utjecati i na pojavu bolova u leđima. Nepravilan položaj tijekom spavanja može pojačati bolove u tom području.

Ako spavate na trbuhu, bolje je imati ravan jastuk jer ćete tako smanjiti neugodu u donjem dijelu leđa. Ako spavate postrance, važno je imati dovoljno visok jastuk kako bi vrat i kralježnica bili u ravnoj liniji, a oni koji spavaju na leđima trebali bi potražiti jastuk koji prati prirodnu zakrivljenost vrata.

Prije nego legnete ohladite jastuk pored otvorenog prozora
Prije nego legnete ohladite jastuk pored otvorenog prozora

3. Glavobolje

Možda je uzrok u pogrešnom jastuku. Ako jastuk ne pruža potporu tijekom spavanja, vrat može biti u neprirodnom položaju. A ukočeni vrat može rezultirati glavoboljom.

sleeping naked woman with white towel, beauty and health care co

4. Alergijske reakcije

Ako teško usnivate jer vas peku oči, imate glavobolje ili kišete i umorni ste tijekom dana, možda je problem u jastuku. Trebali biste ga redovito prati kako biste izbjegli pojavu alergija. Krivci za to su grinje. Ostali simptomi koji ukazuju na njihovo prisustvo su astma, ekcem i problemi sa sinusima.

Ove stvari imaju rok trajanja: Produžni kabel, ručnik, jastuk
Ove stvari imaju rok trajanja: Produžni kabel, ručnik, jastuk

5. Loše spavate

Bez obzira imate li problema s alergijama ili vas muče bolovi u vratu, loš jastuk je razlog zbog kojeg ste budni u gluho doba noći. Ako ne spavate dobro, tijelo se neće odmoriti. Nedostatak sna može uzrokovati niz zdravstvenih problema te povećati rizik od razvoja dijabetesa, pretilosti i visokog krvnog tlaka.

Fotolia

6. Problemi s kožom

Ako spavate na trbuhu ili na boku, lice je u izravnom kontaktu s jastukom. Sve bakterije, prljavština i masnoće s lica na taj će se način utrljati u jastučnicu. To će iritirati kožu i prouzročiti stvaranje akni i prištića.

Postoji više načina na koji možete riješiti taj problem. Redovito mijenjajte jastučnicu, ili kupite posebne jastuke s jastučnicama. Pojedini jastuci će svojim oblikom spriječiti da se okrenete i da kožom lica dodirujete jastučnicu. Također, postoje jastučnice koje u materijalu imaju ionsko srebro koje ubija štetne bakterije.

7. Hrkanje

Neudoban jastuk ili previše tvrd jastuk guraju vašu glavu prema naprijed i uzrokuju hrkanje. Ako ste alergični na grinje, upalni procesi u nosu i vratu mogu začepiti dišne puteve i također prouzročiti hrkanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'