Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Loše držanje i zdravlje: 'Pluća postaju slabija, a neki mišići izduženi ili kraći i zategnuti'

Loše držanje i zdravlje: 'Pluća postaju slabija, a neki mišići izduženi ili kraći i zategnuti'

Bez obzira radite li dugo pred računalom ili se izležavate na neudobnom trosjedu, mogli biste kao posljedicu osjećati bolove u kralježnici koji imaju veze s lošim držanjem tijela

VIDEO

Osim zakrivljene kralježnice i spuštenih ramena, loše držanje ima utjecaja i na druga područja našeg zdravlja. Loše držanje tijela može povećati napetost u mišićima, što može voditi do ozljeda ili čak oštećenja zglobova. Također može oslabiti vašu funkciju pluća, dovesti do slabe cirkulacije i povećati vjerojatnost stresne inkontinencije zbog jačeg pritiska na mjehur, što u konačnici utječe na dno zdjelice, ističe fizikalna terapeutkinja Jaclyn Fulop, a piše Yahoo.

POGLEDAJTE VIDEO:  Ako radite uredski posao, svakih pola sata ustanite i prošećite

Pokretanje videa...

Sjedenje 00:47

Dodaje kako se to može spriječiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uvijek kažem svojim pacijentima da trebaju promijeniti svoj položaj svakih 20 minuta - kaže Fulop.

Ona preporučuje ovo vremensko razdoblje jer čvorovima, koji su zategnute trake u mišiću osjetljive na dodir, može trebati 20 minuta da se formiraju ako tijelo ostane u statičnom položaju.

- Dakle, ustanite i protegnite se ili prošećite - naglašava ona.

Radite od doma? Prilagodite svoju stolicu, monitor i sjedenje
Radite od doma? Prilagodite svoju stolicu, monitor i sjedenje

'Mogu se pojaviti i trajni bolovi u donjem dijelu leđa'

Neprekidno sjedenje ili stajanje u lošem položaju uključuje naginjanje glave prema naprijed kako biste pogledali računalo ili telefon, a to može voditi do neravnoteže mišića i u konačnici nastanka bolova. Tijelo se pokušava prilagoditi i pronaći načine da podigne glavu i ostane uspravno.

- Neki mišići postaju izduženi i oslabljeni, dok drugi mišići postaju kraći i zategnutiji. Vremenom će to uzrokovati smanjenje zakrivljenosti vratne kralježnice, što će rezultirati bolovima u vratu koji mogu uključivati ​​degeneraciju, ispupčenje ili herniju diskova, stisnute živce i loše držanje tijela - kaže Fulop.

Dodaje kako se mogu pojaviti i trajni bolovi u donjem dijelu leđa zbog fleksora kuka, tetive mišića i glutealnih mišića zbog ravnanja prirodne zakrivljenosti kralježnice.

- Ipak, pravilno istezanje može poboljšati držanje tijela, poravnati ramena i vratiti zakrivljenost kralježnice istovremeno sprječavajući mišićno-koštanu neravnotežu i bolove - potvrđuje Fulop.

Osvijestite kako se držite

Borba protiv lošeg držanja i niza zdravstvenih tegoba koje s tim dolaze svodi se na razumijevanje najvećih prijetnji našem ukupnom skladu. Ne iznenađuje da zbog uređaja glavu guramo prema naprijed, ali kako to često završi kao problem cijelog tijela, Fulop kaže da je važno pažljivo prilagoditi držanje tijekom dana i stvoriti adekvatan radni prostor. Kad primijetite da ste pogrbljeni ili zgrčeni, istežite se u drugom smjeru jer je i to ključno.

Odlični savjeti za bolje držanje, a time i za zdraviju kralježnicu
Odlični savjeti za bolje držanje, a time i za zdraviju kralježnicu

Što se tiče ergonomskog radnog prostora, Fulop preporučuje postavljanje zaslona računala na dohvat ruke s vrhom zaslona u razini očiju. Laktovi bi trebali biti savijeni pod kutem od 90 stupnjeva s ravnim zapešćima.

- Ako savijate zapešća na tipkovnici ili dok koristite miš, mogu se razviti mišićno koštani poremećaji povezani s živcima i tetivama poput sindroma karpalnog tunela i epikondilitisa - upozorava ona.

I na kraju, kukovi i koljena također bi trebali biti savijeni pod 90 stupnjeva s bedrima paralelnim s podom i stopalima na podu. Možda zvuči jako kruto, ali to je jedini način pravilnog držanja za radnim stolom.

Fizička potpora za leđa pomaže

Ako imate problema s održavanjem pravilnog držanja tijekom dana, razmislite o kupnji fizičke potpore za leđa. Naturopatski liječnik dr. Joshua Rubinstein preporučuje jednostavna rješenja.

- To može biti nešto poput smotanog ručnika učvršćenog gumicom na oba kraja i postavljenog vodoravno na liniji pojasa, a drugi smotani ručnik postavite okomito prema kralježnici. Tako prvi ručnik drži zdjelicu u neutralnom položaj i na sebe preuzima dio stresa u donjem dijelu leđa. Ručnik koji se penje uz kralježnicu služi kao potpora leđima - zaključio je on.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno