Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mali odmak od pince: Slatka uskrsna peciva Hot Cross Buns

Mali odmak od pince: Slatka uskrsna peciva Hot Cross Buns
1

Peciva s križem jedu se tradicionalno na Veliki petak u Velikoj Britaniji, a nisu komplicirana za napraviti. Najukusnija su kada su još topla i premazana maslacem...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kuharica otkriva kako najbolje iskoristiti začine koje imate...

Tradicionalna engleska peciva, ukrašena simbolom križa koja se jedu u Engleskoj, ali i u nekim drugim zapadnim zemljama na Veliki petak vrlo su ukusna, a štih im daju začini - cimet, muškatni oraščić pa čak u nekim receptima i kardamom, ali i korica naranče i limuna, te malo ruma.

Od njih će zamirisati cijela kuća, a volite li grožđice u kolačima, nema boljeg odabira. Peciva se mogu jesti topla, sama ili premazana maslacem i idealna su za pokoji jutarnji zalogaj uz kavu ili čaj. 

Hot Cross Buns

Sastojci:

  • 1/2 šalice grožđica + šalica vruće vode
  • 3/4 šalice vrlo toplog mlijeka podijeljeno u 1/2 šalice i 1/4 šalice (najbolje je punomasno mlijeko)
  • 1/2 šalice šećera + 1/2 žlice šećera
  • 1/4 šalice (ili 4 žlice) maslaca, omekšao 15 sekundi u mikrovalnoj
  • 1/2 žličice soli
  • 1 suhi kvasac 
  • 2 velika jaja 
  • 3 1/2 šalice višenamjenskog brašna
  • 1/4 žlice mljevenog cimeta
  • 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • Limunova i narančina korica

Za premaz:

  • jaje dobro tučeno sa žličicom vode

Za glazuru:

  • 1/2 šalice šećera u prahu 
  • 2 1/2 žlice mlijeka

Priprema:

U maloj zdjeli pomiješajte 1/2 šalice grožđica sa šalicom kipuće vode. Ostavite da 10 minuta, a zatim dobro ocijedite i stavite na stranu. U velikoj posudi pomiješajte 1/4 šalice toplog mlijeka s 1/2 žlice šećera i po vrhu pospite kvasac. Promiješajte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči (10 minuta).

Mikserom pomiješajte 1/2 šalice vrlo toplog mlijeka s 1/2 šalice šećera, 4 žlice omekšanog maslaca i 1/2 žlice soli. Miješajte dok se maslac ne otopi. Dodajte 2 dobro razmućena jaja i umutite u smjesu s kvascem.

Umiješajte mljeveni cimet i prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, a dodajte i malo limunove i narančine korice. Pomoću kuhače umiješajte brašno, i mijesite dok se ne formira mekano tijesto. Miješajte još malo mikserom s nastavcima za tijesto 8 - 12 minuta brzinom 2 ili dok ne postane glatko i elastično. Tijesto će se još malo zalijepiti za zdjelu, ali ne i za prste.

Dodajte ocijeđene grožđice pa prebacite u tijesto, izmiješajte pa ostavite da odmara pokriveno krpom. Neka se diže u toploj sobi bez propuha sat i pol ili dok se udvostruči volumen.

Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu, prerežite na pola, a zatim nastavite s rezanjem tijesta dok ne dobijete 12 jednakih komada. Razvaljajte tijesto u kuglice i stavite ih u u podmazanu tepsiju za pečenje. Pokrijte krpom i opet ostavite da odstoje u toploj sobi bez propuha 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C pa premažite jajem, te pecite 15-17 minuta ili dok vrhovi ne postanu zlatno smeđi. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade u tepsiji.

Nakon što su peciva topla, ne više vruća, promiješajte 1/2 šalice šećera u prahu i oko 2 1/2 žlice mlijeka. Možete dodati više šećera u prahu da ga po potrebi zgusnete. Prebacite glazuru u vrećicu kojoj odrežete vrh i nacrtajte križ preko svakog peciva. 

Uskrsne boje imaju značenje: Bijela je nevinost, roza radost
Uskrsne boje imaju značenje: Bijela je nevinost, roza radost

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'