Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prekid korizme sa stilom: Pet recepata za kolače s čokoladom

Prekid korizme sa stilom: Pet recepata za kolače s čokoladom
1

Ako ste ljubitelj čokolade, blagdani su pravo vrijeme da se iskušate u odličnim receptima u kojima sigurno ne nedostaje vašeg omiljenog sastojka

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Mali odmak od pince: Slatka uskrsna peciva Hot Cross Buns

Ako ste se u korizmi odrekli slatkog ili jednostavno želite zasladiti Uskrs, ispecite jednostavne čokoladne poslastice koje će utažiti svačiju žudnju. Možete se poigrati s nekoliko vrsta čokolada pa kombinirati primjerice tamnu i mliječnu. Bogate čokoladne deserte najbolje će upotpuniti šlag i bobičasto voće poput malina za dekoraciju, koji će im dati i notu svježine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:32

Parfe od dvije vrste čokolade

Sastojci: 225 g mascarponea, 1 šalica slatkog vrhnja, ½ šalice šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije, 225 g šlaga, 110 g tamne čokolade, 110 g bijele čokolade, 12 čokoladnih keksića

Pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Na početku miksajte manjom brzinom pa postupno povećavajte brzinu. Miksajte dok se ne spoji, smanjite brzinu da biste dodali šećer pa ju ponovno povećajte.

Umiješajte šlag i ostavite u hladnjaku sat vremena. Rastopite zasebno tamnu i bijelu čokoladu, na pari ili u mikrovalnoj. Razdvojite smjesu iz hladnjaka na pola i u svaku polovicu umiješajte jednu vrstu čokolade.

Zdrobite keksiće i slažite u čaše smeđu kremu, keksiće, pa bijelu kremu, i tako u slojeve. Možete napraviti deblje slojeve, ili više tanjih. Po želji ukrasite šlagom i pospite ribanom čokoladom. 

Čokoladni brownie

Sastojci: 1/2 šalice rastopljenog maslaca, 1 žlica ulja, 1 i 1/8 šalice šećera, 2 jaja sobne temperature, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 šalice višenamjenskog brašna, 1/2 šalice nezaslađenog kakaa, 1/4 žličice soli, 1/2 šalice komadića čokolade. 

Pomiješajte rastopljeni maslac, ulje i šećer. Miksajte jednu minutu. Dodajte jaja i vaniliju, te miksajte još minutu, dok smjesa ne postane pahuljasta.

Dodajte suhe sastojke - brašno, kakao i sol. Lagano umiješajte rukom suhe sastojke u mokre, samo da se spoje. Nemojte previše miješati. Umiješajte komadiće čokolade, a zatim ulijte tijesto u posudu za pečenje obloženu masnim papirom.

Pecite na na 175°C 25 minuta, dok se sredina ne ispeče, što možete provjeriti čačkalicom - ako izađe suha, pečeno je.

Uskrsna kuharica: Pripremite šunku u kruhu, muffine, kiflice
Uskrsna kuharica: Pripremite šunku u kruhu, muffine, kiflice

Pazite da ne pregore, jer će se kolači nastaviti još malo peći u vrućoj posudi nakon što je izvadite iz pećnice. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Po želji prelijte još i čokoladnom glazurom. 

Čoko fudge

Sastojci: 415 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 565 g srednje slatke čokolade (grubo usitnjene), 3 žlice maslaca izrezanog na komade (sobne temperature).

Obložite posudu za pečenje masnim papirom, skupa s rubovima. Pomiješajte u loncu zaslađeno kondenzirano mlijeko, ekstrakt vanilije, čokoladu i maslac.

Kuhajte na pari, često miješajući, dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane potpuno glatka, oko osam minuta. Maknite s vatre.

Smjesa će biti vrlo gusta. Prebacite čvrstom lopaticom u pripremljenu posudu za pečenje i zagladite vrh. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata pa narežite. 

Čokoladna lava

Sastojci: 55 g čokolade za kuhanje, 4 žlice maslaca, 1/2 šalice šećera u prahu, 1 jaje, 1 žumanjak, 3 žlice višenamjenskog brašna, 3 žlice kakao praha.

Namastite dva mala kalupa za lava kolač ili ih nasprejajte sprejom za pečenje. Rastopite čokoladu i maslac u mikrovalnoj pećnici. Dodajte šećer u prahu i promiješajte. Dodajte jaje i žumanjak i izmiksajte da se potpuno sjedini. Dodajte brašno i kakao u prahu i dobro promiješajte da se sjedini.

Podijelite u dva kalupa i pecite 13 minuta na 200°C, dok se lagano ne ispeče izvana, no pazite da ne prepečete jer iznutra mora ostati tekuće.

Pustite da se ohladi dvije minute, odvojite od rubova i preokrenite na tanjur za posluživanje. Pospite šećerom u prahu i po želji ukrasite bobičastim voćem. 

Punjeni čoko-keksi

Sastojci: 16 žlica čokoladnog namaza od lješnjaka (lagano ohlađenog), 1 i 1/2 šalice višenamjenskog brašna, 2 žličice kukuruznog škroba, 1/2 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice soli, 3/4 šalice omekšalog maslaca (170 g), ½ šalice šećera, 1 šalica smeđeg šećera, 1 jaje sobne temperature, 1 žumanjak na sobnoj temperaturi, 2 žličice ekstrakta vanilije, ½ šalice prosijanog, nezaslađenog kakao praha.

Obložite lim za pečenje masnim papirom. Zaobljenom žlicom nanesite na papir 16 žlica čokoladnog namaza i smrznite ih da se čokoladne loptice stvrdnu, barem na jedan sat.

Uskrsne boje imaju značenje: Bijela je nevinost, roza radost
Uskrsne boje imaju značenje: Bijela je nevinost, roza radost

Obložite drugi lim masnim papirom. Pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, sodu bikarbonu i sol pa stavite na stranu.

Istucite maslac na srednjoj brzini dok ne omekša, minutu, dvije.

Dodajte obje vrste šećera šećera i istucite dok se ne sjedine, oko pet minuta.

Izmiksajte jaje, žumanjak i vaniliju da se dobro spoje. Smanjite brzinu i umiješajte kakao. Dodajte smjesu brašna i miksajte dok se ne spoji.

Formirajte 16 loptica od tijesta. Palcem napravite duboke rupe u sredini. Izvadite smrznute loptice namaza od čokolade iz zamrzivača i utisnite u sredine. Napravite to brzo da se ne otope. Povucite tijesto oko loptica tako da ih potpuno obložite.

Zamrznite na najmanje dva sata, zatim ih odmah ispecite. Posložite loptice po limu za pečenje tako da ostane dovoljno razmaka. Ako treba, pecite u dva navrata.

Pecite na  180°C dok se kolačići ne izravnaju, odnosno ostanu malo zaobljeni, ali bez velike grbe, 11 do 14 minuta. Počnite provjeravati nakon 11 minuta. Kolačići će se još malo peći i kad ih izvadite zbog vrućine. Ohladite na limu najmanje 15 minuta prije posluživanja, ili ih potpuno ohladite i spremite u hermetički zatvorenu posudu. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Maštovitiji Uskrs: I polomljena jaja mogu se odlično obojati

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin

Pokretanje videa...

00:34
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara