Lifestyle

Komentari 8

Jedite šampinjone umjesto mesa i bit ćete zdraviji

Meso zamijenite šampinjonima pa ćete biti mršaviji i zdraviji

Stručnjaci odavno znaju da gljive imaju ljekovita svojstva. Možete ih jesti često, jer su prednosti brojne: jačaju kosti, imunitet i prevencija su dijabetesa, a pomažu i mršavljenju

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Znanstvenici: Ako želite bolje pamtiti, svaki dan jedite gljive

Gljive su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, pa ne treba čuditi da se tradicionalno upotrebljavaju i u ljekovite svrhe. Postoji preko 140.000 različitih gljiva, no znanstvenici su istražili tek oko 10 posto njih. Poznato je da nisu sve vrste gljiva zdrave za jelo, no postoji nekoliko njih koje imaju iznimne koristi za zdravlje.

Vjeruje se da je to zato što sadržavaju iste patogene - viruse i bakterije - kao što su oni koji uzrokuju bolest. Dodavanjem tih gljiva u prehranu, koje se, zapravo, smatraju povrćem, možemo imati niz zdravstvenih koristi. Evo nekih od tih prednosti i gljiva koje su najbolji izvor: 

POGLEDAJTE VIDEO: O trendu bizarnih noktiju

Gubitak težine

Umjesto crvenog mesa, ispunite tanjur bijelim gumbićima, odnosno - šampinjonima. To bi moglo olakšati vaša nastojanja da izgubite višak kilograma. Štoviše, postoji studija u okviru koje su 45-godišnjaci kod kojih postoji pretjerana debljina tijekom 12 mjeseci svaki dan jeli šalicu šampinjona umjesto mesa. Na kraju istraživanja izgubili su 3,4 posto svoje težine bez ikakve dijete, prenosi portal StethNews. 

Vitamin D

Gljive su odličan izvor vitamina D2 i D3, pogotovo šampinjoni. A vitamin D vrlo je važan za sintezu nekih minerala u organizmu, poput fosfora i kalcija, te pomaže jačanju imunološkog sustava. 

Antikancerogena svojstva

Čuli ste vjerojatno da crvena i zelena paprika, rajčica i mahune djeluju protukancerogeno. No, gljive imaju gotovo jednaki udio antioksidansa. Osim toga, sadrže selen, koji inače nije čest u voću i povrću, a važan je za povećanje funkcionalnosti jetre i proizvodnju jetrenih enzima, a time i čišćenje organizma od tvari koje mogu uzrokovati rak.

Prevencija oba tipa dijabetesa

Brojne studije pokazuju da hrana bogata vlaknima pomaže u prevenciji dijabetesa tip 1 i tip 2, a gljive su vrlo bogate vlaknima. Dakle, obrok gljiva može popraviti razinu šećera u krvi, kod onih s dijabetesom tip 1, dok inače djeluju preventivno na razinu šećera i lipida te proizvodnju inzulina, pa tako pomažu u prevenciji dijabetesa tip 2.  

I u ovom slučaju, šalica šampinjona umjesto obroka crvenog mesa, dobitna je kombinacija. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Gljive: glavni sastojak u jelima zaljubljenih

POGLEDAJTE VIDEO Vlado Kalember: #ZAJEDNO24SATA

Najčitaniji članci