Lifestyle

Komentari 13

Moderni odgoj: Većina roditelja bira iste metode - je li to dobro?

Moderni odgoj: Većina roditelja bira iste metode - je li to dobro?

'Čak 82% roditelja svakodnevno svjesno daje primjere svojoj djeci kako bi im pomogli u stvaranju samopouzdanja' pokazalo je novo britansko istraživanje. Ipak djeca usvajaju ono što vide, a ne ono što im se govori

Nova anketa u kojoj je sudjelovalo 1000 roditelja djece školske dobi utvrdila je da 47 posto kaže da se pobrinu da i sami budu dobar primjer samopouzdanja svojoj djeci. A  54 posto dopušta djeci da samostalno donose odluke i dopuštaju da obavljaju male zadatke kako bi im potaknuli samopouzdanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Sedam najčešćih propusta u odgoju

Istraživanje, koju su proveli OnePoll i Stokke, je imalo cilj utvrditi u kojem stilu roditelji odgajaju svoju djecu, a otkrilo je kako ih 73 posto  roditelja izjavilo kako se dobro osjećaju vezano za svoje roditeljske sposobnosti kad vide da su im djeca sretna i samopouzdana. 

Također, 74 posto je reklo da je blizak odnos s njihovom djecom za to samopouzdanje presudno.

Također, većina roditelja koja je sudjelovala u istraživanju se nada da će proslave postignuća djece povećati sveukupno samopouzdanje. 78 posto roditelja trudi se proslaviti sve prekretnice i 'prve pobjede' svog djeteta.

Od bebinog prvog izgubljenog zuba do srednje i osnovne škole, roditelji žele obilježiti sve bitne trenutke u životu svoje djece.

S pet godina prosječni roditelj tjera svoju djecu da samostalno peru zube i pospremaju svoje igračke bez ikakve pomoći. A sa šest godina, prosječni roditelj potiče svoju djecu da sama pospremaju svoj krevet, te sudjeluju u pripremi obroka. 

Kad su prvi put vidjeli kako njihova djeca pokazuju samopouzdanje, 62 posto ih je bilo nevjerojatno sretno, dok je 47 posto osjećalo ponos.  Ali, kod jednog od sedam roditelja dječje stjecanje neovisnost je bio gorko i slatko iskustvo istovremeno.

Osim odgoja neovisne djece, roditelji potiču svoju djecu na kritičko razmišljanje. 79% ispitanih reklo je da potiče svoje dijete na kritičko razmišljanje i svakodnevnu upotrebu logike.

- Povjerenje je jedno od najboljih poklona koje roditelj može dati djetetu - izjavio je glasnogovornik Stokkea.

- Dijete koje odraste vjerujući u svoje sposobnosti neustrašivo je i spremno se boriti s preprekama koje će mu život stvoriti - objasnio je. 

- Takva djeca se mogu slobodno baviti svojim strastima. Vjeruju u svoje snove, velike ili male, i imaju hrabrosti slijediti ih. Kad je dijete usko povezano sa svojim roditeljem, sigurnost koju osjeća omogućuje mu da izađe izvan svoje zone udobnosti - je jedno od zaključaka istraživanja piše britanski Sun

Također, piše da to omogućava djeci da se prepuste svom prirodnom osjećaju znatiželje, istražuju i uče o svijetu. 

U međuvremenu, četvero od pet roditelja kaže da su izvannastavne aktivnosti isto važne za izgradnju samopouzdanja njihova djeteta.

Kao rezultat toga, roditelji potiču svoju djecu da isprobaju različite aktivnosti. U prosjeku su djeca odjednom uključena u četiri različite izvannastavne aktivnosti. Troje od četvero roditelja se nada da će njihovo dijete steći više samopouzdanja iskušavanjem različitih izvannastavnih aktivnosti.

Najčitaniji članci