Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Morska riba: Bogatstvo iz mora za zdravlje i pravu gozbu

Morska riba: Bogatstvo iz mora za zdravlje i pravu gozbu
5

Svježu ribu prepoznat ćete prema čvrstu mesu i svježu mirisu. Kad kupujete cijelu, provjerite jesu li joj oči bistre ili zamućene, škrge crvene, a ljuske dobro učvršćene

VIDEO

Iako imamo prekrasno more još bogato ribom, u Europi smo među narodima koji je najmanje jedu. Premda je cijena vjerojatno jedan od razloga, možda je ipak više posrijedi navika. 

I jeftina riba poput srdela zdravija je od nekih mnogo skupljih. Ribe su bogate vitaminima A i D te B kompleksa,  mineralima, bjelančevinama te jodom, nužnim za rad štitnjače, a plava riba obiluje omega-3 masnim kiselinama. No ribu treba ih znati kupiti. Svježu ćete prepoznati prema čvrstu mesu i svježu mirisu. Usto, kad kupujete cijelu, provjerite jesu li joj oči bistre, škrge crvene, a ljuske dobro učvršćene. A pripremiti je možete na različite načine - pirjati, pržiti, kuhati, peći ili marinirati.

Važno je da svježu ribu što prije pripremite jer se lako kvari. Ni u hladnjaku je ne treba držati dulje od dva dana, a ne kanite li je spremati u tom roku, trebali biste je zamrznuti. No ribu treba znati i očistiti. Nakon što je operete i oprezno obrišete, peraje odrežite škarama. Izvadite škrge pa nožem odstranite ljuske, i to od repa prema glavi. Pritom čvrsto držite rep kuhinjskom krpom. 

Želite li je kuhati tako da postane modra, nemojte skidati ljuske jer ćete oštetiti sluz koja ribi daje boju. Ribe koje se režu u odreske ne treba čistiti jer im se skida i koža. na kraju oštrim nožem zarežite ribu od repa do glave i oprezno izvadite utrobu kako ne biste probušili žučnu vrećicu. Žličicom izvadite bubreg i zgrušanu krv.

Ribu dobro isperite i i obrišite krpom te nakapajte limunovim sokom ili octom kako bi meso ostalo bijelo. Od okrugle ribe možete napraviti odreske tako da je nožem zarežete iza škrga pa snažno provučete nož između kralježnice i mesa od glave do repa.

Drugu polovicu okrenite na stranu na kojoj je koža pa odrežite glavu i kralježnicu. Očistite odreske obrezivanjem preostale kože. Kosti koje su ostale u mesu izvadite pincetom. Kad skidate kožu, položite ribu na stranu na kojoj je koža, zarežite nožem između kože i mesa te snažno provucite nož od repa prema glavi. Ako ćete praviti odreske od plosnate ribe, nožem odvojite kožu na kraju repa i naglo je povucite prema glavi. Tako očistite i drugu stranu. 

Na kraju oprezno izvadite kralježnicu. Odlučite li poširati riblje odreske, kuhajte ih na laganoj vatri u vrlo malo tekućine (vode, ribljeg temeljca ili vina). Tako je najbolje pripremati list, bakalar, losos i koljak.  Ako ribu kuhate, to mora biti kratko jer sadržava razmjerno malo vezivnog tkiva pa se pri duljem kuhanju raspada. Želite li je pirjati, stavite je u posudu s maslinovim uljem, sitno narezanim lukom i začinskim biljem te poklopite. 

Temeljac koji pritom nastane može poslužiti za pripremu ukusnih ribljih umaka. Manje ribe ili riblji odresci prže se u mnogo vruća ulja. Prije prženja ribu možete uvaljati u brašno i mlijeko, u brašno i jaje, u tijesto s pivom ili panirati. Na roštilju se peku ribe koje imaju čvršće meso. Riba se opere, obriše, premaže uljem, začini i ispeče s obiju strana na vruću roštilju. Za roštilj su najbolji list, brancin, orada, zubatac i losos. 

Škarpina u pećnici

Sastojci: 1 kg škarpine, 1 limun, 1 dl maslinova ulja, 2 dl bijelog vina, 5 dl vode,3 režnja češnjaka, lovorov list, sol, papar, ružmarin, 1 kg krumpira

Priprema: Očišćenu ribu nakapajate limunovim sokom i ostavite 30 min pa posolite i popaprite. U vatrostalnu posudu stavite malo ulja, ribu i krupnije narezan krumpir. Pecite na 220°C. Pripremite umak - u posudu stavite maslinovo ulje, vino, vodu, češnjak prerezan napola, papar, lovor i ružmarin pa prokuhajte. Kad su riba i krumpir napola pečeni, prelijte ih umakom i pecite do kraja.

Srdele s ružmarinom

Sastojci: 1 kg srdela, 1/2 kg rajčica, 2 grančice peršina, pola grančice ružmarina, 1 dl maslinova ulja, sol, papar

Priprema: Očistite srdele, odrežite im glave, operite i pustite da se osuše. Poslažite ih u nauljenu posudu, posolite, popaprite i pospite zdrobljenim ružmarinom. Pecite ih 10 minuta na 220°C, zatim ih poprskajte uljem, pa ih još 15 min pecite na 150°C da se dobro ispeku. U međuvremenu na ulju popržite oguljene i na kockice narezane rajčice, pospite ih nasjeckanim peršinom i prelijte preko srdela pa zapecite još 10 minuta.

Zapečeni lubin (brancin)

Sastojci:1 kg lubina, 1 naranča, 1 limun, 1-2 dl bijelog vina, mažuran, peršin, majčina dušica, sol, papar, 2 dl maslinova ulja

Priprema: Ribu očistite i operite. Utrobu i škrge natrljajte solju i paprom. Svaku ribu stavite na alufoliju koju ste izrezali na odgovarajuću dimenziju. Začinsko bilje operite, osušite i usitnite. Ribu pospite začinima te dodajte tanke kriške naranče i limuna. Dobro je poškropite bijelim vinom i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite foliju dobro pričvrstivši rubove. Pecite 15 min na 200°C. Zavežljaje otvorite na stolu.

Portugalski riblji lonac

Sastojci: 1 mladi luk, 2 paprike, 2 žlice maslinova ulja, 1,25 dl bijelog vina, 1 kg krumpira, 2 žlice koncentrata rajčice, 400 g odrezaka oslića, 1/2 svežnja kopra, 150 g kiselog vrhnja, 2 kocke za povrtnu juhu, 2,5 dl vode

Priprema: Mladi luk narežite na tanke ploške, a paprike na kockice. Povrće pirjajte na vruću ulju dok ne postane staklasto. Zalijte bijelim vinom i vodom pa ostavite da zakuha. Dodajte krumpir narezan na kockice i kocke za povrtnu juhu pa kuhajte 20-30 minuta, a onda dodajte dvije žlice koncentrata rajčice. Riblje odreske podijelite na četvrtine i stavite na povrće. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju umiješajte kopar i vrhnje. Ovo jelo možete pripremiti i od bakalara.

Pirjani odresci u umaku od šafrana

Sastojci: 1 mladi luk, 2 paprike, 2 žlice maslinova ulja, 1,25 dl bijelog vina, 1 kg krumpira, 2 žlice koncentrata rajčice, 400 g odrezaka oslića, 1/2 svežnja kopra, 150 g kiselog vrhnja, 2 kocke za povrtnu juhu, 2,5 dl vode

Priprema: Mladi luk narežite na tanke ploške, a paprike na kockice. Povrće pirjajte na vruću ulju dok ne postane staklasto. Zalijte bijelim vinom i vodom pa ostavite da zakuha. Dodajte krumpir narezan na kockice i kocke za povrtnu juhu pa kuhajte 20-30 minuta, a onda dodajte dvije žlice koncentrata rajčice. Riblje odreske podijelite na četvrtine i stavite na povrće. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju umiješajte kopar i vrhnje. Ovo jelo možete pripremiti i od bakalara.

Grdobina sa začinskim biljem

Sastojci: 1 kg grdobine, sol, 6 režnjeva češnjaka, 3 luka, 3 žličice majčine dušice, 2 žličice peršina, 2 žličice ružmarina, 2 dl bijelog vina, 4 dl maslinova ulja

Priprema: Opranu ribu obrišite, posolite i u nju zabodite oljuštene režnjeve češnjaka, ostavite dva. Zagrijte maslinovo ulje i popržite ribu. Izvadite je iz ulja stavite na toplo mjesto. Luk narežite na kolutiće. Preostalom češnjaku dodajte malo soli i protisnite ga kroz prešu. Nalijte u tavu još ulja, dodajte luk, češnjak i začinsko bilje. Na to stavite ribu i nalijte vino. Pirjajte na slaboj vatri 15-ak min.

Komarča (orada) pečena u soli

Sastojci: komarča od 1,5-2 kg, 1 bjelanjak, 3 kg krupne morske soli (Umjesto komarče ovako se može peći i lubin)

Priprema: Ribu očistite pa trbušni otvor zašijte ili zatvorite čačkalicima. U sol umiješajte bjelanjak. Dno posude prekrijte solju, položite ribu i prekrijte je ostatkom soli. Pecite na 180-200°C 45 minuta. Kad je pečena, pažljivo s nje skinite zapečenu sol i kožu te odmah poslužiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Medvjedica Asfaltina odustala od napada i pustila me da se igram s njenim mladuncima
MEDO, BRUNDO...

Medvjedica Asfaltina odustala od napada i pustila me da se igram s njenim mladuncima

Autor i fotograf Krunoslav Rac (49) rođeni je Slavonac, ali već 20 godina fotografira medvjede po velebitskim šumama. Radio je i reportaže iz Kutereva, a nedavno je izdao četvrtu knjigu

Dnevni horoskop za srijedu 15. svibnja: Djevice će ići u šoping, a Vodenjaci bi mogli kupiti kuću
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za srijedu 15. svibnja: Djevice će ići u šoping, a Vodenjaci bi mogli kupiti kuću

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 15. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Kako kondom utječe na trajanje i izdržljivost muškarca u seksu?
VRUĆE TEME

Kako kondom utječe na trajanje i izdržljivost muškarca u seksu?

Za trajanje samog seksualnog odnosa broji se samo vrijeme penetracije, a isključuju razni oblici predigre pa i oralni seks. Kao prosjek se uzima pet minuta