Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najčešći razlozi pojave prištića na različitim dijelovima tijela

Najčešći razlozi pojave prištića na različitim dijelovima tijela

Nos je jedan od dijelova lica na kojem se najčešće pojavljuju prištići. To je zato što su njegove pore obično veće, što olakšava prljavštini i bakterijama da ih začepe

VIDEO

Prištići doista mogu pokazati što se događa s vašim tijelom i kakve zdravstvene probleme možete imati. Ali u većini slučajeva, sve je to uzrokovano vrlo jednostavnim životnim stilom koji se lako može odmah promijeniti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Što je u prištiću?

Pokretanje videa...

01:17

Ono što treba učiniti je otkriti što je izazvalo pojavu prištića i što odmah možemo učiniti da spriječimo pojavu istih u budućnosti.

Provjerili smo najčešće uzroke nastanka prištića, ali imajte na umu da to sve mogu biti samo indikacije problema. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego poduzmete bilo kakvu radnju ili liječenje.

Eterična ulja za super zdravlje: Bor ili tamjan podići će imunitet
Eterična ulja za super zdravlje: Bor ili tamjan podići će imunitet

1. Oko usta

Prištići oko usta mogu se pojaviti ako je koža na tom području nadražena ili se često dodiruje, primjerice, mobitelom ili nekim drugim predmetom. Uzrok mogu biti i različiti kozmetički proizvodi i proizvodi za njegu lica. Kao i hormoni i genetika.

Prije svega, ako se često pojavljuju, posjetite dermatologa koji će pronaći odgovarajući tretman. Ali u svakom slučaju, uvijek je 'bolje spriječiti nego liječiti'. 

Fotolia

Stoga neka vam čišćenje kože nježnim ili blagim sredstvom za čišćenje dva puta dnevno postane rutina. Koristite šminku označenu kao 'nekomedogena' (koja ne začepljuje pore) i proizvode bez ulja te izbjegavajte dodirivanje lica.

2. Na nosu

Nos je jedan od dijelova lica na kojem se najčešće pojavljuju prištići. To je zato što su njegove pore obično veće, što olakšava prljavštini i bakterijama da ih začepe. Štoviše, koža je ovdje također masnija i posljedično osjetljivija na pojavu prištića.

Također, oni mogu biti potaknuti lošom prehranom, stresom i određenim lijekovima. Ponekad to može biti znak ozbiljnijih temeljnih zdravstvenih problema. Ali najčešći uzrok je loša higijena.

Kako dočekati hladnije dane uz dobar imunitet?
Kako dočekati hladnije dane uz dobar imunitet?

Stoga je uvijek dobro svojoj rutini njegovanja lica dodati malo ulja čajevca, koje je vrlo nježan i učinkovit tretman protiv prištića, ili natrijev sulfacetamid i sumpor koji će spriječiti razmnožavanje bakterija na koži. U vrlo teškim slučajevima obratite se dermatologu.

3. Na čelu

Značajan faktor ovdje je isti - povećanje proizvodnje ulja na vašoj koži. Ali ponekad je teško shvatiti zašto se to događa. Pogotovo ako ne uzimate određene lijekove, a nisu u pitanju ni hormoni ili stres

Zanimljivo je znati da kosa može biti izvor prištića na čelu.

Ako je kosa masna, ulje s vlasišta može doći na čelo i začepiti pore. Različita ulja, gelovi i voskovi također mogu biti uzrok pojave prištića na čelu jer često sadrže kakao maslac ili kokosovo ulje i mogu dodatno namastiti kožu. 

Nježno sredstvo za čišćenje može riješiti ovaj problem. Ako ne pomaže, pokušajte izbjegavati sve masne proizvode za kosu te ju češće perite.

4. Vilica i vrat

Kad se određene razine hormona promijene, to može dovesti do povećanja androgena (grupe hormona) - uobičajenog faktora koji pridonosi pojavi prištića kod odraslih ljudi. Ali postoje neka područja koja su pravi pokazatelji hormonalnih promjena, a ona uključuju čeljust i vrat.

Sasvim je u redu ako se tijekom menstrualnog ciklusa dogode određene promjene. Prištići također mogu biti uzrokovani uzimanjem lijekova poput kontracepcije. U težim slučajevima to može biti medicinsko stanje, ali većinu vremena nekomedogeno sredstvo za čišćenje, hidratantna krema i tretman za prištiće mogu riješiti problem. Baš kao i osnovna zaštita od sunca i pravilno korištenje kreme za sunčanje.

10 najčešćih posljedica stresa na zdravlje - prehlade, glavobolja
10 najčešćih posljedica stresa na zdravlje - prehlade, glavobolja

5. Na obrazima

Prištići na obrazima također su vrlo čest problem, pogotovo danas kad svi često koristimo mobitele. Da, ne samo dodirivanje lica, već i sam telefonski razgovor može izazvati pojavu prištića na ovom području. Telefoni su izvrsni u širenju bakterija. Kao i prljave jastučnice i plahte te drugi predmeti koji dolaze u dodir s kožom lica.

Prištići na obrazima mogu biti hormonalne prirode. Ali mnogo je vjerojatnije da je to uzrokovano određenim životnim navikama. Sve se može riješiti s nekoliko jednostavnih promjena. 

Na primjer, obrišite svoj telefon prije svake upotrebe i ne nosite ga u džepovima te ga ne ostavljajte bez zaštite na raznim površinama. Mijenjanje jastučnica i plahti jednom tjedno također je dobra ideja, baš kao i redovito pranje ruku.

6. Na leđima

Prištići na leđima mogu biti posljedica alergije na kremu za sunčanje, hidratantnu kremu, kremu za tijelo ili ulja za masažu. Također mogu biti uzrokovani znojem, koji se miješa s uljem i toksinima na koži i začepljuje pore. Zato je brzo tuširanje nakon treninga toliko važno. I jako je bitno pravilno pranje leđa .

Prljava odjeća, deke i jastuci također mogu biti uzrok pojave prištića na leđima. Loša ideja je i preuska odjeća koja ne dopušta koži da diše, što može izazvati iritaciju, a time i prištiće. 

Ako nema očitog vanjskog uzroka, treba obratiti pozornost na prehranu i provjeriti unosite li dovoljno hranjivih tvari u organizam. Stres bi i ovdje mogao biti uzrok.

Najčešće pogreške u šminkanju zbog kojih žene loše izgledaju
Najčešće pogreške u šminkanju zbog kojih žene loše izgledaju

7. Na nogama

Prištići su uglavnom rezultat bakterija, sebuma i mrtvih stanica kože zarobljenih u folikulima dlaka i začepljenja pora. Dovodi do upale, a na nogama je potpunosti problem fizičke prirode. 

Obično su uzrokovani nekom sportskom opremom koja se trlja o vašu kožu, odjećom ili donjim rubljem koji su vam preuski.

Ali budite oprezni. Ljudi često mogu zamijeniti prištiće na nogama sa sličnim stanjima kao što su folikulitis, ekcem ili keratoza pilaris.

 Dakle, ako uz prištiće osjećate svrbež i bol, bolje je posavjetovati se s liječnikom i koristiti profesionalni tretman.

8. Na prsima

Prištići na prsima nastaju iz gotovo istih razloga kao i na leđima i nogama. Na primjer, ako imate osjetljivu kožu, neki deterdženti za pranje rublja mogu začepiti i iritirati vaše folikule dlake. 

Stoga je bolje odabrati hipoalergene proizvode bez sulfata i mirisa kada planirate svoju sljedeće pranje rublja. 

Nošenje preuske odjeće ili odjeće koja ne propušta zrak tijekom vježbanja također može zadržavati znoj, masnoću i bakterije u porama kože. 

To se također može dogoditi kao posljedica korištenja određenih losiona za tijelo koji sadrže sastojke koji zatvaraju pore piše Brightside

Stoga sljedeći put svakako potražite proizvode bez mirisa i dodatnih ulja. Obično su označeni kao nekomedogeni, što znači da ne začepljuju pore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro