Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Naučite djecu dostojanstveno gubiti: 'Vaša reakcija oblikovat će buduće reakcije vaše djece'

Naučite djecu dostojanstveno gubiti: 'Vaša reakcija oblikovat će buduće reakcije vaše djece'

Nitko ne voli gubiti, ni naša djeca ni mi. Ali kao roditelji, bitno je da oboje potvrdimo njihove osjećaje i modeliramo poželjno ponašanje, kaže dr. Leeshi ističući da djeca od nas uče kako se ponašati

VIDEO

Bez obzira je li riječ o obiteljskoj društvenoj igri ili navijanju na nogometnoj utakmici, zabavno je gledati djecu kako uče natjecati se. Igre i natjecateljski sportovi također im mogu pomoći u poticanju samopoštovanja i osjećaja postignuća. No što ako dijete na pobjedu odgovori hvalisanjem ili na poraz ispadom bijesa?

POGLEDAJTE VIDEO: Najčešći propusti u odgoju

Pokretanje videa...

01:19

Teško je uvidjeti da dijete poraz doživljava kao težak emocionalni gubitak, a s druge strane, poraz je važan dio odrastanja. To je razvojna prekretnica za koju djeci može trebati vremena i vježbe kako bi je savladali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zahvaljujući dr. Leeshi M. Ellis-Cox, psihijatrici za djecu, adolescente i odrasle, te stručnjakinji za sretne bebe tvrtke Happy Family Organics, Mother donosi nekoliko savjeta koji će pomoći djeci da se nose s poraz ili pobjedom na dostojanstven način.

Djeca pod stresom

- Nitko ne voli gubiti, ni naša djeca ni mi. Ali kao roditelji, bitno je da oboje potvrdimo njihove osjećaje i modeliramo poželjno ponašanje - kaže dr. Leeshi ističući da djeca od nas uče kako se ponašati u određenim situacijama, pa i prilikom poraza ili pobjede.

Dakle, što biste trebali učiniti kada vaše dijete ima ispade bijesa nakon poraza?

Dr. Leesha kaže da je suosjećanje prvi korak te da djeci valja pokazati kako ih razumijete. Ipak, važno je postaviti granice oko prihvatljivog ponašanja ili onoga što je zabranjeno. To može biti nazivanje pogrdnim imenima, fizička agresija ili bilo koje drugo destruktivno ponašanje.

'Samo djeca koja ne slušaju mogu postati bolja od roditelja'
'Samo djeca koja ne slušaju mogu postati bolja od roditelja'


- Pustite ih da prožive sve osjećaje, a zatim im pomozite pronaći zdrave načine da se nose sa svojim emocijama - kaže psihijatrica.

 Neke strategije suočavanja uključuju i vježbe disanja. Učenje ponašanja počinje od roditelja jer te male oči gledaju sve što radimo.

- Budite uzor dobrog sportskog duha i upravljajte vlastitim emocionalnim odgovorom. Čestitajte pobjedniku čak i ako to nije vaš igrač ili tim za koji igra vaše dijete, nemojte vikati na trener i navijajte na druge igrače - savjetuje dr. Leesha.

Pustiti svoje dijete da stalno pobjeđuje ne uči ga kako gubiti

Svi smo to iskusili, pogotovo s mlađom djecom. Toliko želite da uspiju pa im dajete dodatnu prednost ili im dopuštate da pobijede, možda čak i kako biste izbjegli izljev bijesa. No time im ne činite nikakvu uslugu. Dr. Leesha kaže da je u redu pustiti svoje dijete da ponekad pobijedi. Ali ako nikada ne doživi gubitak, krivo ga usmjeravate.

- Tada lažno napuhujemo njihov ego i gubimo element podučavanja djece nekim kritičnim životnim lekcijama, poput učenja kako pogriješiti. Život je pun neuspjeha. Tako rastemo i učimo i želimo da djeca imaju alate da se nose s tim - kaže dr. Leesha ističući kako je posao roditelja djecu pripremiti za život u stvarnom svijetu.

- Djeca moraju znati da su dobra, sposobna i pametna, bez obzira na to pobjeđuju li gube - kaže ona.

Zbog ovih roditeljskih grešaka tinejdžeri postaju buntovnici
Zbog ovih roditeljskih grešaka tinejdžeri postaju buntovnici

Sportski timovi izvrstan su način za učenje o suradnji i natjecanju, ali dob djeteta može diktirati kako ono razumije i obrađuje taj koncept. Predškolska i mala djeca vjerojatnije će nakon poraza imati ispade bijesa ili se duriti.

- Mlađa djeca su egocentrična, pa vjeruju da se svijet vrti oko njih. Učiti ih o važnosti timova i suradnje u grupnom okruženju može biti zabavno, ali najbolje je nenatjecateljsko okruženje. Kako djeca rastu, rekreacijski timovi također mogu im pomoći da nauče o pravilima i izgradnji tima, a natjecateljske klubove ostavite za stariju djecu - kaže dr. Leesha.


- Natjecateljski pristup sportu za djecu stariju od devet godina najbolje funkcionira jer su u toj dobi sposobnija izdržati pritisak pobjede i poraza na emocionalno zdravije načine - kaže dr. Leesha.

Ipak, svako je dijete drugačije, pa neka mogu biti spremna za sport ranije, a druga kasnije ili nikako.

'Sedam kućnih pravila kojih se moje kćeri moraju pridržavati'
'Sedam kućnih pravila kojih se moje kćeri moraju pridržavati'

- Bez obzira na dob, uvijek je važno promatrati do koje je razine natjecanja dijete spremno - kaže dr. Leesha.

Zabavno je slaviti veliku pobjedu, ali naučiti dijete da elegantno pobjeđuje jednako je važno kao i naučiti ga da gubi s dostojanstvom.

Dr. Leesha savjetuje kako dijete podučiti poniznosti kad pobjeđuje:

Zahvalite suigračima, trenerima i svima koji dođu pogledati utakmicu ili natjecanje. Neka vaš prioritet u odnosu sa trenerima i organizatorima te protivnicima bude poštovanje i dobro sportsko ponašanje. Usredotočite se ne samo na ishod natjecanja, nego i na trud koji sudionici ulažu u vježbanje, bodrenje suigrača i odbijanje odustajanja. I to vrijedi za sve vrste natjecanja, od sportskih do zabavnih.

Pretjeruje? Mlada mama sinčića pita dopuštenje za sve pa čak i kad mu treba mijenjati pelenu
Pretjeruje? Mlada mama sinčića pita dopuštenje za sve pa čak i kad mu treba mijenjati pelenu
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku