Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Obnovili smo stari namještaj iz obiteljske kuće i buvljaka pa sami napravili dom iz snova

Obnovili smo stari namještaj iz obiteljske kuće i buvljaka pa sami napravili dom iz snova
1

UMJETNIČKI STIL Kustos i biker Zoran Šimunović je sa suprugom uredio kuću koja podsjeća na atelje. Velik dio namještaja su donijeli iz obiteljskih kuća, malo ga prebrusili i prebojali

VIDEO

Kada je kupio staru 'švapsku' kuću iz 30-tih godina prošlog stoljeća koju su, u centru Osijeka, krasili veliki starinski trokrilni prozor i visoki stropovi, Zoran Šimunović (36) je znao da će njegov smisao za umjetnost koju već godinama živi od te kuće učiniti pravu malu veselu i toplu obiteljsku oazu za njegovu tročlanu obitelj.

Šimunović je jedan od ponajboljih hrvatskih slikara novije generacije, ujedno i kustos Muzeja u Vukovaru, koji već svojom pojavom ostavlja dojam osobenjaka i otkačenjaka jer mu je i njegova vlastita koža platno na kojemu izražava svoju osobitost kroz tetovaže. On i supruga Ivana kupili su kuću prije godinu i pol dana, doselili u nju iz Nuštra, odakle potječu, i započeli život Esskerea u velikom stilu.

- Kuća je kvalitetno građena. Originalno je imala samo prizemlje ali joj je prošla vlasnica, inače etnologinja, srušila unutarnje zidove i osmislila nove prostorije. Odlučila je izvana zadržati izgled tih starinskih prozora što kući daje poseban šarm. Također je zadržala starinska vrata unutar kuće koje je restaurirala. Stavila je i podno grijanje i takvu izolaciju da kuća ima B energetski certifikat, što je neobično za ovako stare kuće. Kuća ima i potkrovlje, podrum i dvorište koje vlasnica nije stigla urediti pa je to nama dalo mogućnost da tome damo svoj štih - kaže Šimunović dodajući kako su se prilikom uređenja on i supruga rukovodili mišlju da sve u njoj mora odisati domom, uspomenama, biti spoj tradicije i modernog.

Gdje sa svim dječjim stvarima? Evo što kažu dizajneri interijera
Gdje sa svim dječjim stvarima? Evo što kažu dizajneri interijera

U prizemlju je spavaća soba, dnevni boravak, kuhinja sa blagovaonicom, toalet, ostava i vanjska terasa. Podrum je cigleni, pod svodovima, i oni ga pretvaraju u vinski i za goste obzirom da vole fina vina i društvo. U cijelom potkrovlju koji je koncipiran kao otvoreni prostor je umjetnički studio atelier čije je uređenje djelomično financirano od strane Ministarstva kulture u sklopu svog projekta prema umjetnicima koji je Šimunović dobio na natječaju.

Za uredniju i ljepšu kuhinju: Dizajneri interijera otkrili što trebate baciti, a što zadržati
Za uredniju i ljepšu kuhinju: Dizajneri interijera otkrili što trebate baciti, a što zadržati

Ulaskom u njega dobivate dojam ulaska u zen zonu u kojoj prevladavaju slikarska platna, boje, mir i tišina. Natkrivena terasa i vrt se prirodno vežu na kuću. U vrtu su posadili stabla koja će ih rastom sakriti od susjeda, ukrasne grmove i cvijeće, ali i vertikalni vrt.

- Kuća nije gotova i mislim da neće nikada ni biti jer volimo stalnu dinamiku u prostoru. Velik dio namještaja smo donijeli iz naših obiteljskih kuća, malo ga prebrusili, prebojali. Dio smo kupili i na buvljacima. Radi se o starinskom, odlično sačuvanom i stilskom namještaju koji se dobro uklopio u našu viziju stare-moderne kuće. Sve što je skupo nije nužno dobro i lijepo jer, eto, u kući imamo dosta skupe komade, ali i one koji koštaju doslovno par kuna. Taj stari namještaj uklopili smo u neke moderne komade koje imamo, čak i stilske s potpisom jer volimo dizajnerski namještaj ali ga ne volimo po čitavoj kući. Volimo da sve izgleda pomalo otkačeno - kažu Ivana i Zoran koji na svakom zidu ili polici imaju neku svoju uspomenu.

Trendovi uređenja koji bi vam mogli umanjiti vrijednost doma
Trendovi uređenja koji bi vam mogli umanjiti vrijednost doma

Sve se dobro složilo u zanimljiv kolorit kojime odiše cijela kuća i kada uđete u taj prostor sasvim vam je jasno da u njemu žive umjetnici i štovatelji umjetnosti. Zoran se pohvalio i improviziranim komadima kao što je 'đipsi luster'.

Top 5 trikova za uređenje vrtova koji dižu vrijednost nekretnini
Top 5 trikova za uređenje vrtova koji dižu vrijednost nekretnini

- Stalno imam potrebu nešto mijenjati, seljakati, dodavati, oduzimati. Tako je i ovaj starinski luster od kristala, koji je zapravo premalen za prostor dnevne sobe. Nabacao sam na njega nabacao šarene ogrlice i perje. Sada je totalno podigao cijeli prostor i svi ga primijete. Zato se zove đipsi - smijući se kaže.

- Nismo htjeli nikome platiti uređenje kuće nego smo to željeli sami; kad uđemo u kuću, da je to naše. Sve što nas okružuje su naše uspomene iz djetinjstva. Imamo puno likovnih radova od prijatelja, renomiranih umjetnika iz cijele Hrvatske i BiH. Na zidu vise jako stari opanci od bake, naše igračke koje je sada naslijedio naš sin, čak i igračke od našeg od psa Grete. Medo na zidu bio je od moje mame kada je bila beba, potom je bio moj, a sada je trebao biti od sina, no u tako je lošem stanju da ga ne smijemo više niti jednom oprati. Za sve smo vezani i za nas to nema cijenu - kaže Ivana dodajući kako umjetnost u kući prva dolazi do izražaja ali sve je pomalo otkačeno i neobično.

Jedino je kuhinja u kući totalni high tech, od poda do stropa. Čini se kao obloženi zid jer je mat boje. U nju su skriveni svi kućanski aparati osim, dakako, ploče za kuhanje i sudopera. Visoka je 3 metra pa se u gornje dijelove penje pokretnim ukrasnim ljestvama. Stakleni stol za ručavanje krase dizajnerske Calligaris prozirne stolice.

Na centralnom mjestu u dnevnoj sobi je velika kutna garnitura postavljena tako da vizualno, kroz širom otvorena vrata poziva svakog gosta u interijer. To su druželjubivi domaćini i htjeli postići. Svi su prostori u kući zbog velikih starinskih prozora okupani suncem i svjetlošću. Iako ima vrata, kuća ostavlja dojam otvorenog prostora i to samo zato da bi se njihov pomalo neobični ljubimac Greta, pas jazavčar, mogla neometano kretati. Naime, Greta je invalid.

- Kupili smo je 2013. na tržnici. Bila je zdrava, ali hiperaktivna. Nakon godinu i par mjeseci je skočila sa kreveta i pukla su joj tri kičmena diska. Veterinar ju je jedva spasio. U kući se kreće bez kolica jer joj ne trebaju, ali ih stavimo kada idemo van u šetnju. Naručili smo joj kolica iz Americe, military look, prava ortopedska na kojima može i vršiti nuždu. Od tada ne može ni lajati, odnosno, laje veoma tiho - kaže Ivana dodajući kako im je ona, do dolaska malenog sina Oskara prije šest mjeseci, bila kao dijete. Greti su davali tek par godina života, ali je nadživjela sve prognoze. U početku je bila ljubomorna na Oskarove zvečke, ali se sada najviše voli igrati sa njime.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi