Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Ovako se čuva okoliš: Kišnicom se pere automobil i zalijeva vrt

Sakupljenom kišnicom možete oprati i automobil ili zaliti vrt, planiranjem obroka sprječava se bacanje hrane, a u kupnju na tržnici se nosi dobri stari ceker, savjetuje ekolog Vjeran Piršić

Foto: Getty Images
2 komentara

Usvajanje pravila koja su važna za očuvanje okoliša treba početi što ranije, s djecom vrtićke dobi, kad je dobro vrijeme da, na primjer, nauče odvajati otpad. 

Iskustva s vrtićima na Krku pokazuju da djeca koja su to u vrtiću naučila kasnije itekako razmišljaju o odgovornom ponašanju, kaže Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner, koja se bavi edukacijom i organiziranjem akcija u zaštiti okoliša. 

No svatko od nas, dodaje, pomalo može usvajati neke od navika kojima štitimo prirodu, a time i naše zdravlje te budućnost planeta, kaže. Donosimo vam 24 navike koje je za nas izdvojio ekolog Piršić, a koje možete usvojiti ili za početak barem razmisliti o njima.

1. I na izborima se misli o okolišu

Na lokalnim izborima opredijelite se za opcije koje pokazuju da vode računa o zaštiti okoliša i imaju projekte koji se temelje na očuvanju prirode. Nastojte surađivati i poslovati s tvrtkama te kupovati od onih koji pokazuju da im je zaštita prirode važna. Iako se čini kao da to nije savjet za svakodnevicu, vrijedi razmisliti o vlastitoj odgovornosti za  vlastite izbore.

Voting. | Autor: Anton Sokolov Foto: Anton Sokolov

2. Kupujte od malih proizvođača

Tako podržavate male proizvođače, koji često vode računa o tome da proizvodnja bude ekološka, ali i smanjujete potrebu za transportom hrane, a time i za ambalažom te kemikalijama koje ju održavaju svježom. Kupnjom mlijeka kod lokalnog proizvođača možete dogovoriti da ga kupujete u staklenim bocama koje se mogu oprati i koristiti ponovo.

Foto: Dreamstime

3. Voće na tržnici možete spremati u vlastite posudice

Kod kupovine hrane koristite cekere, platnene vrećice i vlastitu plastičnu ambalažu koju možete oprati i koristiti godinama. Na primjer, kad kupujete grožđe ili šljive, ponesite kutijicu u koju vam trgovac može staviti voće, kako ga ne bi stavljao u vrećicu.

ŽIVIMO ZELENO Izbjegavajte papirnate ručnike: Za spas planeta čisti se krpom

4. Sastavite plan obroka i spriječite bacanje viškova hrane

Planirajte obroke kako ne biste bacali hranu.  Nabavljajte i kuhajte tako da nema previše viška. Ako imate viška hrane, podijelite to s prijateljima ili susjedima, radije nego da se baca. 

Foto: Dreamstime

5. Pazite gdje bacate baterije i mobitel

Razvrstavajte otpad, posebno vodeći računa o rješavanju opasnog otpada, kao što su baterije, mobiteli, računala i slično. Takav otpad nikad nemojte bacati u 'obično' smeće, već ga odnesite na odlagalište e-otpada. Mobitel ili staro računalo možda možete popraviti i osposobiti te pokloniti nekom siromašnom djetetu, čime ste napravili i dobro djelo. 

Ecology recycling concept, nature energy, used or new battery on | Autor: SERGEY SERDYUK Foto: SERGEY SERDYUK

6. Kompost hrani vaš ili tuđi vrt

Kompostirajte, odnosno reciklirajte kad god je to moguće. Kompost možete iskoristiti u vlastitome vrtu, ili dogovoriti s nekim tko ima vrt da ga uzima od vas. 

Foto: Dreamstime

7. Stari namještaj bolje je darovati

Smanjite količinu otpada. Prije odlaganja na otpad, stari namještaj ili stare električne uređaje ponudite ljudima koji bi ih mogli popraviti i možda iskoristiti, bilo da je riječ o siromašnima ili onima koji će te stvari koristiti za opremanje vikendice. Slično je i sa starom odjećom ili obućom koja se još može koristiti. 

INVAZIJA NA JADRAN Nestaju vrste koje su kod nas oduvijek, a pristižu one opasne

8. Uz čašu se troši samo 2 dl vode

Štedite vodu. Na primjer, kod pranja zuba koristite čašu. Ako kod ispiranja zuba koristite čašu, potrošit ćete oko 2 decilitra vode. Ako pijete s rukom ispod pipe, potrošit ćete najmanje 2 litre vode. Tuširajte se umjesto ležanja u kadi, a dok se  sapunate pod tušem, zatvorite vodu. 

Hygiene water for mouth wash | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

9. Trošit ćete manje energije

Uložite u energetsku učinkovitost. Vodite računa o tome da slavine i vodokotlić ne puštaju. Ako živite u stambenoj zgradi, u dogovoru sa stanarima uložite u obnovu cijevi ako utvrdite da negdje curi voda. Obnovite prozore i vrata da se ne gubi toplina.

  Foto: Dreamstime

10. Istom vodom se ispire suđe i zalijeva vrt ili cvijeće

Vodu koju ste iskoristili za ispiranje suđa, ili pranje povrća, na primjer, iskoristite za zalijevanje vrta. Za to je odlična i voda u kojoj se povrće kuhalo, kad se ohladi.  

11. Kišnicom se peru auto ili tepih

Ako živite u kući, skupljajte kišnicu. Ako nemate bunar, možete ju skupljati i u bačvi u kutu dvorišta. Osim što je odlična za zalijevanje travnjaka i vrta, može poslužiti i za pranje automobila ili tepiha.  

EKOLOŠKI ALARM! Svaki tjedan pojedemo plastike težine jedne kreditne kartice

12. Štedljivi uređaji i programi neka postanu prioritet

Uložite u perilicu posuđa i rublja koje imaju štedne programe i osvijestite da manje zaprljano posuđe ili rublje ne treba prati na punom programu i kuhanju. Koristite štedne programe kad god je to moguće, odnosno isključite pretpranje. 

Foto: Dreamstime

13. Manja uporaba kemikalija za sretniji okoliš

Smanjite korištenje kemikalija u kućanstvu: koristite ekološka sredstva za pranje posuđa, rublja, te prirodne šampone i sapune. Ekološka sredstva, čak i ako nisu biološki razgradiva, brže će se vratiti u prirodu u onom obliku koji za nju nije štetan. 

Eco-friendly natural cleaners, cleaning products. Homemade green | Autor: Arturs Budkevics Foto: Arturs Budkevics

14. Dugoročno ulaganje

Razmislite o mogućnosti da investirate u solarne kolektore i proizvodnju vode. Za kuću sa dva stana, na primjer, za 6 do 7 kwh struje treba uložiti otprilike 6 do 7 tisuća eura, što nije lako izdvojiti odjednom (u većini slučajeva može i na rate), no dugoročno se isplati i može donijeti značajne uštede. 

Foto: Dreamstime

15. Više hodajte, zdravo je

Ako na posao putujete automobilom i vozite se sami, razmislite o tome možete li se dogovoriti s kolegom i susjedom, pa koristiti jedan automobil. Ako to nije moguće, razmislite o korištenju javnog prijevoza. 

Foto: Dreamstime

16. Ugradnja plina u automobil

Razmislite o investiciji i ugradnji plina u automobil, što smanjuje emisiju štetnih plinova u zrak i donosi uštede. Takva se investicija na kraju i financijski isplati. 

Demonstrators hold a puppet depicting Brazil's President, Jair Bolsonaro, during a protest outside the 54th Summit of Heads of State of Mercosur and Associated States, in Santa Fe S.O.S. ZA ZEMLJU Dobri za biznis, loši za planet: Ekologija im smeta radi zarade

17. Električni romobil idealan za grad

Za lijepih dana koristite bicikl ili romobil umjesto automobila. Osim što je dobro za zdravlje, nema emisije štetnih plinova. Ako je riječ o većim udaljenostima i važno vam je da ih prevalite brzo, možda možete uložiti u električni bicikl ili romobil. 

Foto: Dreamstime

18. U dvorištu se radi samo domaće bilje

U uređenju okućnice i dvorišta nastojte posaditi što više zelenila, i to one vrste biljaka koje potiču biološku raznolikost vašeg kraja, odnosno uklapaju se u vaše područje. 

Foto: Dreamstime

19. Sadnjom do čišćeg i ljepšeg okoliša u kvartu

Posadite drveće i živicu. Nastojte utjecati na one koji odlučuju o okolišu u vašem kvartu da predvide što više zelenih površina, odnosno da se gradi planirano i ograničeno, kako bi se održalo zelenilo. 

HRVATSKI BORCI ZA OKOLIŠ 'Do sada smo iz prirode izvukli 16.000 automobilskih olupina'

20. Sadnja vrta potiče biološku raznolikost

Posadite vlastiti vrt. Ako nemate zemlju, sadite ono što možete na terasi ili na balkonu. Ako ništa drugo, imat ćete svježih začina i cvijeća, čime potičete biološku raznolikost okoliša. 

Foto: Dreamstime

21. Zamrači ili 'osvijetli' te smanji potrošnju energije

Za ljetnih i jako toplih dana prozore koji su na sunčanoj strani zatvorite i zamračite roletama ili zavjesama, kako biste smanjili potrebu za korištenjem klime. Kad palite klimu, nemojte pretjerivati u rashlađivanju prostora. Zimi stakla na prozorima otvorite, kako bi iskoristili zimsko sunce i smanjili potrebu za grijanjem.  

Foto: Dreamstime

22. Ništa se ne ostavlja na sleep modu

Uvedite naviku iskopčavanja električnih aparata na večer, umjesto da ih ostavljate na stand byu. U Švedskoj su izračunali da bismo, kad bi svi usvojili tu naviku, mogli zatvoriti jednu do dvije nuklearke. U konačnici će i računi za struju biti manji. 

23. Jesu li ručnici doista baš toliko prljavi?

Kad putujete, ako je praksa hotela da se svakodnevno mijenjaju ručnici, zatražite da to ne čine. Istraživanja pokazuju da ih je dovoljno mijenjati svaka tri dana, ili po potrebi, onda kad su zaista prljavi. 

Foto: Dreamstime

24. Zeleni krov čisti zrak i štedi energiju u domu

Ako je to na vašoj zgradi moguće, založite se za postavljanje zelenog krova. Osim što će zelenilo pridonijeti kvaliteti zraka u okolišu, može biti korisno i kao izolacija, te pridonijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje ljeti ili hlađenje prostora zimi.   
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message