Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ovih šest namirnica ubrzava metabolizam i sagorijeva masti

Ovih šest namirnica ubrzava metabolizam i sagorijeva masti

Fermentirana hrana, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, pomaže povećati broj dobrih bakterija u crijevima. Ove bakterije su uvelike odgovorne za probavu hrane i olakšavanje unosa hranjivih tvari

VIDEO

Kako starimo, prirodno je da se različiti tjelesni sustavi počnu usporavati, uključujući i metabolizam. Brži metabolizam znači da će razina energije biti stabilnija i da ćemo se manje osjećati umorno. To je zato što će tijelo učinkovito pretvoriti hranu koju u gorivo, pružajući stalan izvor energije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

Istina je da ne postoji čarobna formula koja može promijeniti sposobnost tijela da sagorijeva masti, ali prehranom, tjelovježbom i brigom o sebi možete ubrzati metabolizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Nemasno meso

Za probavu proteina potrebno je puno više vremena nego za probavu ugljikohidrata ili masti. Zato stručnjaci preporučuju jesti svježe, nemasno meso poput peradi i ribe. Studije su pokazale da proteini mogu povećati sagorijevanje kalorija nakon obroka za čak 35 posto.

2. Mahunarke

Grah i mahunarke izvrstan su izvor biljnih bjelančevina. Također su bogate vlaknima. Tijelo troši puno energije kada razgrađuje vlakna i proteine, a to održava metabolizam u dobrom stanju.

10 dobrih razloga zašto tijekom jeseni trebate češće jesti šipak
10 dobrih razloga zašto  tijekom jeseni trebate češće jesti šipak

Visok sadržaj vlakana u grahu također pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i sprječavanju želje za šećerom u popodnevnim satima.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su još jedan izvrstan izvor proteina i vlakana. Istraživanja su pokazala da ljudi koji ih redovito jedu imaju manji rizik od rezistencije na inzulin i manji obim struka od onih koji ih ne jedu.

Njima je potrebno duže vrijeme da se razgrade, što ih čini boljim za metabolizam. Također, istraživanja su otkrila da orašasti plodovi mogu ubrzati metabolizam.

4. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice složeni su ugljikohidrati. Podrazumijeva se da tijelu treba više vremena da ih razgradi. Istraživači su otkrili da konzumacija cjelovitih žitarica povećava potrošnju energije nakon obroka do 50% više nego konzumiranje prerađene hrane. 

Hrana sa složenim ugljikohidratima obično ima više hranjivih tvari, osobito vitamina B. Oni imaju važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju, što je bit metaboličke funkcije. Svakako birajte integralne žitarice umjesto prerađenih. Potražite integralno pšenično brašno, kvinoju, smeđu rižu, ječam, kukuruz i zob.

5. Probiotička hrana

Fermentirana hrana, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, pomaže povećati broj dobrih bakterija u crijevima. Ove bakterije su uvelike odgovorne za probavu hrane u crijevima i olakšavanje unosa hranjivih tvari.

10 top namirnica za kolagen i mlađu kožu - usporite starenje
10 top namirnica za kolagen i mlađu kožu - usporite starenje

6. Kofein

Kofein je snažan stimulans poznat po tome što pomaže da se probudimo i što ubrzava metabolizam. Djeluje tako što blokira neurotransmiter zvan adenozin, zbog čega drugi neurotransmiteri oslobađaju više dopamina i norepinefrina.

To pomaže da se osjećamo budnije i energičnije. Ipak, treba imati na umu da previše kofeina može izazvati kroničnu reakciju na stres.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje