Lifestyle

Komentari 1

Ovo je pravi način da zamrznete avokado, a da vam ne posmeđi

Ovo je pravi način da zamrznete avokado, a da vam ne posmeđi

Smrznuti avokado može postati smeđ tijekom procesa zamrzavanja i odmrzavanja, pa ga je zato smrznuti avokado najbolje koristiti u receptima koji će prikriti teksturalnu promjenu

Jedan dan je avokado tvrd kao kamen, a već drugi njegova kremasta unutrašnjost počinje smeđiti. Avokado je poznat po kratkom trajanju zrelosti, pa se postavlja pitanje: 'Može li se avokado zamrznuti?'. Stručnjaci kažu da da, no s posebnim osvrtom i upozorenjima.

POGLEDAJTE VIDEO: Superhrana

- Zamrzavanje avokada ne mijenja toliko okus, ali postupak pripreme i odmrzavanja mogao bi utjecati na njega. Kad se sadržaj vode zamrzne u mesu avokada, molekule vode se šire i mijenjaju strukturu ploda, što u konačnici rezultira promjenom konzistencije - kaže Jessica Randhawa, glavna kuharica i kreatorica recepata na The Forked Spoon.

Osim promjena u teksturi, smrznuti avokado također može postati smeđ tijekom procesa zamrzavanja i odmrzavanja. Zato Randhawa kaže da je najbolje koristiti smrznuti i odmrznuti avokado u mješovitim receptima koji će prikriti tu teksturalnu promjenu, poput smoothija, umaka, preljeva za salate, guacamolea ili drugih umaka.

Brzi savjet: Ako ne želite žrtvovati teksturu i okus, avokadu možete produljiti rok trajanja tako da ga spremite u hladnjak ili poprskate unutrašnjost sa sokom od limuna.

Prilikom zamrzavanja avokada važno je koristiti zreli avokado. Da bi provjerili je li avokado zreo, Randhawa kaže da nježno stisnete njegovu koru vrhovima prstiju kako biste provjerili je li mekana.

Prepolovljeni avokado

Prema dr. Bryanu Quoc Leu, znanstveniku za hranu i autoru knjige '150 odgovora na pitanja o znanosti o hrani', cijeli avokado se ne smrzava tako dobro. Umjesto toga, trebali biste ga prepoloviti, narezati na kockice ili ga pretvoriti u pire prije nego što ga zamrznete.

- Narezani avokado lakše se smrzava nego cijeli avokado jer se komadići mogu premazati spojevima koji mogu inhibirati enzime koji izazivaju potamnjenje - kaže Quoc Le.

Narezani avokado

Naravno, slobodno možete avokado narezati na komade bilo koje veličine prije zamrzavanja. Zamrzavanje narezanog avokada omogućuje vam da ga kasnije lakše podijelite.

Savjet: Prije stavljanja u zamrzivač uvijek napišite datum na vrećicu kako biste bili sigurni da ćete kriške upotrijebiti u roku od šest mjeseci. Naravno, slobodno možete narezati avokado na komade bilo koje veličine prije zamrzavanja. Zamrzavanje narezanog avokada omogućuje vam da ga kasnije lakše podijelite.

Pire od avokada

Avokado možete i zgnječiti ili pasirati prije smrzavanja - ako ga namjeravate koristiti u nekom receptu, poput smoothija ili umaka, to vam može uštedjeti vrijeme. Ovom metodom će avokado najteže posmeđiti.

Kako odmrznuti smrznuti avokado?

U idealnom slučaju, ako imate vremena, Quoc Le preporučuje odmrzavanje avokada preko noći u hladnjaku kako bi se usporila aktivnost enzima za potamnjivanje prije nego što se on ponovno izloži kisiku.

Randhawa savjetujte da ga ostavite na pultu da se odmrzne oko sat - najviše sat i pol kako biste ograničili oksidaciju.

Ako ste u žurbi, Quoc Le kaže da vrećicu možete staviti pod vruću vodu. Kad imate cijeli ili prepolovljeni avokadom, uvijek pričekajte da se potpuno odmrzne prije nego ga pokušate narezati na manje komade, piše Insider.