Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ovo je pravi način da zamrznete avokado, a da vam ne posmeđi

Ovo je pravi način da zamrznete avokado, a da vam ne posmeđi

Smrznuti avokado može postati smeđ tijekom procesa zamrzavanja i odmrzavanja, pa ga je zato smrznuti avokado najbolje koristiti u receptima koji će prikriti teksturalnu promjenu

VIDEO

Jedan dan je avokado tvrd kao kamen, a već drugi njegova kremasta unutrašnjost počinje smeđiti. Avokado je poznat po kratkom trajanju zrelosti, pa se postavlja pitanje: 'Može li se avokado zamrznuti?'. Stručnjaci kažu da da, no s posebnim osvrtom i upozorenjima.

POGLEDAJTE VIDEO: Superhrana

Pokretanje videa...

kolesterol 01:32

- Zamrzavanje avokada ne mijenja toliko okus, ali postupak pripreme i odmrzavanja mogao bi utjecati na njega. Kad se sadržaj vode zamrzne u mesu avokada, molekule vode se šire i mijenjaju strukturu ploda, što u konačnici rezultira promjenom konzistencije - kaže Jessica Randhawa, glavna kuharica i kreatorica recepata na The Forked Spoon.

Osim promjena u teksturi, smrznuti avokado također može postati smeđ tijekom procesa zamrzavanja i odmrzavanja. Zato Randhawa kaže da je najbolje koristiti smrznuti i odmrznuti avokado u mješovitim receptima koji će prikriti tu teksturalnu promjenu, poput smoothija, umaka, preljeva za salate, guacamolea ili drugih umaka.

Za doručak i ručak: 4 recepta s jajima koji će vas oduševiti
Za doručak i ručak: 4 recepta s jajima koji će vas oduševiti

Brzi savjet: Ako ne želite žrtvovati teksturu i okus, avokadu možete produljiti rok trajanja tako da ga spremite u hladnjak ili poprskate unutrašnjost sa sokom od limuna.

Prilikom zamrzavanja avokada važno je koristiti zreli avokado. Da bi provjerili je li avokado zreo, Randhawa kaže da nježno stisnete njegovu koru vrhovima prstiju kako biste provjerili je li mekana.

Prepolovljeni avokado

Prema dr. Bryanu Quoc Leu, znanstveniku za hranu i autoru knjige '150 odgovora na pitanja o znanosti o hrani', cijeli avokado se ne smrzava tako dobro. Umjesto toga, trebali biste ga prepoloviti, narezati na kockice ili ga pretvoriti u pire prije nego što ga zamrznete.

- Narezani avokado lakše se smrzava nego cijeli avokado jer se komadići mogu premazati spojevima koji mogu inhibirati enzime koji izazivaju potamnjenje - kaže Quoc Le.

  1. Avokado prepolovite, ogulite i izvadite košticu.
  2. Zatim ga premažite limunovim sokom ili octom. Kiselina u tim tvarima pomoći će spriječiti oksidaciju, ali imajte na umu da može malo promijeniti okus.
  3. Zamotajte svaku polovicu u plastičnu foliju. Važno je ukloniti što je moguće više zraka kako bi se spriječila oksidacija, pa svaku polovicu pojedinačno čvrsto zamotajte u plastičnu foliju kako bi se prilijepila za obline ploda.
  4. Čuvajte u vrećici za zamrzavanje s patentnim zatvaračem do spremnosti za uporabu. Polovice avokada omotane plastikom stavite u hermetički zatvorenu vrećicu za skladištenje u zamrzivač dok ne budete spremni za upotrebu.

Narezani avokado

Naravno, slobodno možete avokado narezati na komade bilo koje veličine prije zamrzavanja. Zamrzavanje narezanog avokada omogućuje vam da ga kasnije lakše podijelite.

Dodajte avokado u ledenu kavu i dobit ćete fino kremasto piće
Dodajte avokado u ledenu kavu i dobit ćete fino kremasto piće
  1. Pripremite lim za pečenje. Upotrijebite kalup koji će stati u vaš zamrzivač i obložite ga papirom za pečenje.
  2. Pripremite avokado. Prepolovite ga, uklonite košticu i narežite ga na kriške ili kockice.
  3. Svaki komad premažite limunovim sokom ili octom. To će spriječiti oksidaciju i potamnjenje.
  4. Zamrznite komadiće na plehu dok ne budu čvrsti. Zamrznite ih oko sat vremena.
  5. Čuvajte ih dok ne budu spremni za uporabu. Prebacite avokado u vrećicu za zamrzavanje i istisnite zrak.

Savjet: Prije stavljanja u zamrzivač uvijek napišite datum na vrećicu kako biste bili sigurni da ćete kriške upotrijebiti u roku od šest mjeseci. Naravno, slobodno možete narezati avokado na komade bilo koje veličine prije zamrzavanja. Zamrzavanje narezanog avokada omogućuje vam da ga kasnije lakše podijelite.

Pire od avokada

Avokado možete i zgnječiti ili pasirati prije smrzavanja - ako ga namjeravate koristiti u nekom receptu, poput smoothija ili umaka, to vam može uštedjeti vrijeme. Ovom metodom će avokado najteže posmeđiti.

  1. Pripremite avokado. Avokado prepolovite, ogulite i izvadite košticu. Unutrašnjost stavite u zdjelu i ručno je zgnječite ili dodajte u blender i izmiksajte.
  2. Dodajte 1par kapi soka od limuna po litri pirea. Opet, za pomoć pri oksidaciji.
  3. Avokado stavite u vrećicu koja se može zatvoriti. Istisnite što je moguće više zraka (što je manje kisika, manja je vjerojatnost da će boja i okus biti ugroženi).

Kako odmrznuti smrznuti avokado?

U idealnom slučaju, ako imate vremena, Quoc Le preporučuje odmrzavanje avokada preko noći u hladnjaku kako bi se usporila aktivnost enzima za potamnjivanje prije nego što se on ponovno izloži kisiku.

Randhawa savjetujte da ga ostavite na pultu da se odmrzne oko sat - najviše sat i pol kako biste ograničili oksidaciju.

Ako ste u žurbi, Quoc Le kaže da vrećicu možete staviti pod vruću vodu. Kad imate cijeli ili prepolovljeni avokadom, uvijek pričekajte da se potpuno odmrzne prije nego ga pokušate narezati na manje komade, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'