Lifestyle

Komentari 0

Pet najboljih opcija za doručak koji pomažu u skidanju 'šlaufa'

Pet najboljih opcija za doručak koji pomažu u skidanju 'šlaufa'

S obzirom da sadrži malo masti i kalorija, jogurt je idealna hrana za doručak ako se nadate gubitku kilograma, a nutricionistica ga preporučuje prije svakog obroka

Liječnici i nutricionisti često ponavljaju da je - pogotovo ako pokušavate smršavjeti - doručak najvažniji obrok u danu, a uz pravi odabir namirnica može biti i najzdraviji. Dobro izbalansirana prehrana ključna je za topljenje tjelesnih masti, a nutricionistkinja Susie Burrell za The Sun je predložila pet jela s kojima je najbolje početi dan kad pokušavate i izgubiti nekoliko kilograma:

POGLEDAJTE VIDEO o doručku kao najvažnijem obroku u danu:

1. Granola

Mješavinu zobenih pahuljica, orašastih plodova, sušenog voća i raznih dodataka po izboru (meda, svježeg voća i sl.) možete kupiti ili sami napraviti, a granola je puna vlakana koja suzbijaju apetit. 

- Ako ne slijedite dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata ili keto dijetu, ugljikohidrati u cjelovitim žitaricama najbolji su način da tijelo ujutro napunite s energijom i da dovoljno energije osigurate mozgu i mišićima - kaže Burrell. "Neka vam granola sadrži samo malo šećera ili zob, a dobro joj je dodati i svježe voće".

2. Jogurt

S obzirom da sadrži malo masti i kalorija jogurt je idealna hrana za doručak, a pomoću probiotika koje sadrži jogurt može poboljšati probavu i spriječiti napuhnutost i stvaranje plinova.

Greek yogurt in a glass jars

Burrell jogurt preporučuje prije svakog obroka, a i nedavna je studija sa Sveučilišta u Tennesseeju otkrila da je izvrstan za riješiti se masnoća nakupljenih oko struka - sudionici koji su jeli 500 g jogurta dnevno izgubili u prosjeku 81 posto više masti u odnosu na one koji su se odlučili za dijetu bez jogurta.

Također , jogurt je i izvrstan izvor vitamina i minerala, a sadrži cink, jod, kalij i B5 vitamin. 

 3. Jaja

Nutricionistica kaže da je konzumiranje 20-30 g visokokvalitetnih bjelančevina kakve jaja sadrže najbolji način za početi dan u kojem ćete se nastaviti zdravo hraniti.

- Doručak bogat s proteinima pomoći će u reguliranju razine glukoze u krvi tijekom cijelog jutra i poboljšati će brzinu metabolizma - rekla je Burrell, a studije su pokazale da doručkovanje jaja znatno povećava osjećaj punoće i smanjuje unos hrane kasnije u danu.

4. Bobice (maline, kupine, borovnice...)

Dreamstime

Bobice su tajno oružje za gubitak kilograma, a istraživanje je otkrilo da pomažu izgubiti neželjenu masnoću oko struka jer kemikalije koje plodu daju boju pomažu u njihovom sagorijevanju.

5. Tost s avokadom

- Neke dobre masnoće pomažu u duljem osjećaju sitosti nakon jela, a avokado koji ide uz tost i razne smoothieje ih je pun - kaže nutricionistkinja.

"Samo pazite da odaberete smeđi radije nego bijeli", dodala je.

- I za kraj, pijte vodu. Možda zvuči kontradiktorno ali jedan od najboljih načina za izgubiti vodu je piti više vode jer ako ste stalno dehidrirani, tijelo ima tendenciju zadržavati vodu da to spriječi - napominje Burrell.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SHOWA ´DESERTI OD OKA´: Dean Kotiga učio raditi figurice dinosaura