Lifestyle

Komentari 5

Pet namirnica koje uvijek treba prati i tri koje nikad ne morate

Pet namirnica koje uvijek treba prati i tri koje nikad ne morate

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema

Ove 3 namirnice ne treba prati baš nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

POGLEDAJTE VIDEO:

2. Tjesteninu 

Vrhunski kuhari kažu da bi pranje tjestenine trebalo biti protuzakonito jer se na taj način uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s tjesteninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Gljive 

Gljive dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih - izgubit će elastičnost i postati podložnije kvarenju. 

Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.

Ovih pet namirnica treba oprati baš uvijek:

1. Voće i povrće s jestivom korom 

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. Voće i povrće s korom koja se guli 

Iako voće i povrće gulite, tijekom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete. Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje...

3. Limenke 

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove 

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu. 

5. Suho voće 

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

1. Piletinu 

Bakterije na svježem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. No drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem riskira razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoper, kuhinjsku plohu...

Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim točna - treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savjetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami!  Inače, kuhanjem se bakterije uništavaju.

2. Ostalo meso 

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, janjetine...) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite se riješiti viška krvi na mesu, umjesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom. 

Najčitaniji članci