Lifestyle

Komentari 0

Popularno-znanstveni online serijal znanstvenika s Ruđera

Popularno-znanstveni online serijal znanstvenika s Ruđera

'Željeli smo pokazati kako se s minimalnim tehničkim uvjetima, s opremom koju skoro svatko ima kod kuće, može proizvesti zanimljiv popularno-znanstveni sadržaj'

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Tajna manje živciranja? Skriva se u super pravilu '90 sekundi'

Novi online popularno-znanstveni i edukativni serijal 'Kuhinjski element' pokrenuli su s minimalnim tehničkim uvjetima na YouTube kanalu 'KakoZašto' znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) kako bi prevladali ograničenja nametnuta aktualnom pandemijom.

'Kuhinjski element' je edukativno-zabavni video serijal u kojem se obrađuju teme iz prirodnih znanosti, za koji fizičar Saša Ceci, diplomantica kemije Martina Manenica, te kemičarka Vida Strasser vjeruju da bi primjenu mogao naći i u nastavi.

POGLEDAJTE VIDEO kako djeci ide školovanje od doma:

''Željeli smo pokazati kako se s minimalnim tehničkim uvjetima, s opremom koju skoro svatko ima kod kuće, može proizvesti zanimljiv popularno-znanstveni i vjerujem edukativni sadržaj za sve uzraste,'' objašnjava Vida Strasser.

Povrh popularnih tema iz znanosti i školskog gradiva, teme će obuhvatiti i razotkrivanje nekih lažnih vijesti i mitova koji su danas sve prisutniji u virtualnom i medijskom prostoru. Na njihovom znanstvenom meniju naći će se tako brojne aktualne teme poput 5G tehnologije, zračenja mobitela ili danas najpopularnijeg virusa.

- Moramo osmisliti cijelu stvar od početka do kraja i sami se snimiti. Nismo to nikada radili pa je to i nama vrlo neobično iskustvo, ali se nadamo da će gledateljima biti zanimljivo, i da će uživati učeći i zabavljajući se sa nama - objašnjava Saša Ceci.

''U današnjoj epizodi 'Kuhinjskog elementa' Martini je 'otišao' bežični internet. Saša to povezuje sa smetnjama od mikrovalne pećnice pa pokušava objasniti kako funkcionira taj mističan uređaj.

''Zanimaju li vas popularni mitovi o mikrovalnim pećnicama te koliko je njihovo zračenje opasno, zašto koriste istu frekvenciju kao bežični internet i mobiteli, te što će se promijeniti kad dođe 5G mreža - ova epizoda je baš za vas,'' ističu glavni protagonisti.''

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ČUDO OD DJETETA: STELIOS (7) JE SAM SKLADAO 'IZOLACIJSKI VALCER'

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Najčitaniji članci