Lifestyle

Komentari 6

Pravila šminkanja iz prošlosti: 'Crnke s tamnijim tenom na lice stavljaju ruž u boji mandarine'

Pravila šminkanja iz prošlosti: 'Crnke s tamnijim tenom na lice stavljaju ruž u boji mandarine'

'Razumljivo je samo po sebi da će jedna plavka (plavuša) uzeti blijedo crven tj. najotvoreniju nijansu purpurno crvenog ruža za lice, a za dvije nijanse zatvoreniji za usne'

Nekada, kad nije bilo toliko dostupne šminke žene su se svakako snalazile kako bi istaknule svoje najbolje atribute. Od svih trikova onaj koji su koristile skoro sve žene je bio - ruž na obrazima.

POGLEDAJTE VIDEO: Profesionalno šminkanje

Vodič za pravilno šminkanje se nalazio u 'Domaćinskom kalendaru', koji je objavila Plinara Zagreb davne 1937. godine. Uz šminku u vodiču su se našli mnogobrojni trikovi i savjeti vezani za život, hranu, kalorije i ljepotu.

Iako sadrži mnogobrojne zanimljive savjete, dio o ljepoti sadrži niz recepata za ljepotu lica i tijela.

Ruž za lice u svakom slučaju treba biti za jednu do dvije nijanse otvoreniji od ruža za usne, piše u vodiču.

- Razumljivo je samo po sebi da će jedna plavka (plavuša) uzeti blijedo crven tj. najotvoreniju nijansu purpurno crvenog ruža za lice, a za dvije nijanse zatvoreniji za usne. Brinete će upotrijebit ruž za lice koralne boje, a za usne opet dvije nijanse zatvoreniji - piše u vodiču.

Nadalje, u vodiču se savjetuje crnkama bijele kože da uzmu ruž za lice ružičaste nijanse koji vuče malo na ciklamu, a za usne bordo crven.

- Prave crnke s tamnijim tenom trebaju uzeti ruž za lice u boji kore mandarine, a za usne za dvije nijanse zatvoreniji. Ruž za lice treba stavljati na jagodice i to na ono mjesto gdje je lice prilikom smijanja najispupčenije i onda ga blago razvući da se postepeno gubi - piše u vodiču.

Kod izbora ruža treba imati mnogo hrabrosti da se odbaci šminka na koju ste naučeni, a koja vas nagrđuje. Tu treba pokušavati, birati i eventualno pitati stručnjaka. Jer mnoga lica po prirodi nisu za šminkanje kao što i mnogima ne stoji dobro kovrčava kosa.

To zavisi od tipa te nije uvijek sve lijepo što je i moderno. Individualnost treba da je bitnija od mode, koja može čovjeka upravo nagrditi, savjetuju stručnjaci u vodiču.

Najčitaniji članci