Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Namučila se da ojača mišiće i poveća guzu: 'Bolje izgledam sa 7 obroka na dan, nego nekad'

Prije sam se izgladnjivala, a sad jedem 7 obroka i izgledam bolje
1

Amelie (23) imala je problematičan odnos s hranom od djetinjstva, pa je donedavno bila nezdravo mršava. Tek kad je povećala unos kalorija njeno tijelo počelo se mijenjati na bolje i danas je zadovoljna

VIDEO

Diplomirana psihologinja Amelia Goldsmith (23) iz Berkshirea, godinama je imala problema s težinom, nakon što je još kao dijete razvila nezdrav odnos prema hrani. Još otkad se upisala na satove plesa, bila je pod stalnim pritiskom da bude mršava za svoje nastupe, zbog čega se stalno ograničavala u hrani i na kraju bila toliko mršava da su se njena učiteljica plesa i majka ozbiljno brinule za njeno zdravlje. 

POGLEDAJTE VIDEO: U dvije godine smršavila 70 kilograma

Pokretanje videa...

Mršava 01:40

- Postala sam toliko mršava da je moja učiteljica plesa znala nazvati moju mamu i izraziti joj zabrinutost zbog toga, no ja bih uvijek poricala svoje probleme s težinom i prehranom - priča. Sve dok se nije otisnula na  šestomjesečno putovanje po Australiji s ruksakom na leđima, kad je upoznala prijateljicu koja se bavi dizanjem utega i u razgovorima s njom shvatila gdje bi mogao biti problem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odlučila je krenuti u teretanu, no trebalo je promijeniti i način prehrane, jer je shvatila da ne jede dovoljno za trening s utezima. Počela je povećavati kalorijski unos tijekom prvog lockdowna prošle godine, s nekadašnjih 1700 na 2200 kalorija na dan, koliko bi najviše pojela u toj fazi.

Na dijeti: Ovih 12 namirnica će vam pomoći potisnuti apetit
Na dijeti: Ovih 12 namirnica će vam pomoći potisnuti apetit

- Treninzi su bili nešto u čemu sam zaista uživala i zbog čega sam se osjećala osnaženo - kaže. No i dalje je gubila kilograme. 

Amelia je zato nastavila povećavati unos kalorija. Sada jede oko 2800 kalorija na dan i samo četiri tjedna tog novog režima uz takav kalorijski unos i redovito vježbanje bila su dovoljna da se njezino tijelo počne transformirati:

Debljanje tijekom pandemije ali i mršavljenje istraživači su pripisali - višoj razini stresa
Debljanje tijekom pandemije ali i mršavljenje istraživači su pripisali - višoj razini stresa

Ojačala je i zategnula mišiće, osjećala se snažnije, a i guza joj se povećala. Tijekom lockdowna zapravo je posebno usmjerila fokus na to da dobije na težini te ojača i oblikuje mišiće, nakon što je pronašla osobnog trenera koji joj je izradio individualan plan vježbanja. 

- Sada se osjećam samouvjerenije u svome tijelu, a ludo je to što sam u tome uspjela radeći posve suprotno od svega do sada, dopuštajući si unos puno više kalorija - kaže. 

Inače, Amelia sada vježba tri puta tjedno po sat vremena, s tim da je fokusirana na ponavljanje vježbi u kojima kukovima diže utege, te na  rumunjsko i sumo dizanje, te bugarske čučnjeve na jednoj nozi. Tijekom prosječnog treninga odradit će 10 do 15 ponavljanja svake vježbe s manjim opterećenjem, ili tri do pet ponavljanja s težim utezima. Sve su to vježbe koje mogu podići guzu i ojačati je, a uz sve to redovito odrađuje i kardio treninge. 

Posebno ističe da se prije svakog vježbanja treba dobro zagrijati, a važan dio vježbanja je i - odmor. U dane vježbanja ne radi u teretani, već ide u duge šetnje. 

Želite smršavjeti? Otkrijte koje vježbe troše najviše kalorija
Želite smršavjeti? Otkrijte koje vježbe troše najviše kalorija

- No, ako želite izgraditi mišiće i lijepo tijelo, glavna poruka je da morate jesti više od onoga što sagorijevate. Također, važno je i progresivno povećavanje opterećenja tijekom treninga, tako da povećavate težinu utega ili broj ponavljanja iz tjedna u tjedan, uz to što pomalo skraćujete vrijeme odmora, iako je odmor jednako važan za izgradnju mišića kao i rad u teretani - kaže.

Ako si ne date dovoljno odmora, vaše tijelo neće imati vremena za rad na skupini mišića kojima ste se posvetili, dodaje. 

Inače, 2800 kalorija koje danas jede ova mlada dama rasporedila je u sedam obroka dnevno, s tim da obavezno ima i jedan obrok - poslije večere. 

Amelijina prehrana nekada

Doručak: Keksi 
Ručak: Konzerva salate od tune ili omlet od bjelanjaka
Popodnevni međuobrok: Kolači od jabuka ili drugog voća, ili kolač od riže
Večera: Bijela riba s malom šakom riže ili puno povrća
Večernji međuobrok: Voćna pločica s visokim udjelom vlakana.

Amelijina prehrana sada 

Doručak: Ogromna zdjela zobene kaše s čokoladom, bananom, proteinskim prahom i bilo kojim maslacem od orašastih plodova
Jutarnji međuobrok: Domaći kolačići sa zobi, čips od čokolade i kokosovo ulje
Ručak: Nekoliko peciva ili tortilje s lososom, humusom, krastavcem ili povrćem
Desert nakon ručka: Banana, čokolada ili proteinska pločica
Popodnevni međuobrok: Još jedna velika zdjela zobi ili veliki smoothie sa zobi, bananom, datuljama, jogurtom, smrznutim voćem, granolima i maslacem od orašastih plodova
Večera: Velika zdjela tjestenine s rajčicama, te piletina ili riba
Obrok nakon večere: Velika šalica jogurta s granolom ili žitaricama ili malo čokolade, prenosi Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru