Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Pripremite ih da ostanu sami doma: Za prvi put - 15 minuta

Pripremite ih da ostanu sami doma: Za prvi put - 15 minuta
1

UČITE IH SAMOSTALNOSTI U tjednu prije početka škole neka uče kako da budu sami. Ostavljajte ih dok ste u trgovini i neka za to vrijeme odrade neki zadatak

VIDEO

Nijedno predškolsko dijete kod kuće ne bi trebalo ostati bez nadzora starijih, što propisuje i Obiteljski zakon. No čim dijete krene u školu, mijenjajući jutarnje i popodnevne smjene dok roditelji rade cijeli dan, neminovno je da će prije ili kasnije morati naučiti ostati samo i po nekoliko sati. Čak i kad se koristi opcija produljenog boravka u školi.

POGLEDAJTE VIDEO (vježbe za bolje učenje i pamćenje):

Pokretanje videa...

Vježba 01:27

Što napraviti u toj situaciji i kako dijete tome prilagoditi, a da se i roditelji pritom osjećaju “sigurno”?

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, kaže nam da djeca koja su krenula u osnovnu školu zacijelo ne mogu “preko noći” postati zrela i samostalna.

- Stručnjaci smatraju da takva zrelost nije pitanje godina, nego niza čimbenika u samom djetetu i njegovoj okolini o kojima ovisi, primjerice, kad će moći samo proći put do škole i natrag te naučiti brinuti se o sebi, uzeti pripremljeni obrok, voditi računa o sigurnosti, pisati zadaću i slično. Ali nijedan ne preporučuje da se dijete od sedam godina ostavlja samo, nego postavljaju rastezljivu granicu do 11. ili 12. godine, pa i dulje ako je jako ustrašeno i ne osjeća se ugodno kad je samo - kaže Pirnat Dragičević.

Zagreb: Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Škola i lokalna zajednica trebali bi pomagati zaposlenim roditeljima produljenim boravkom za djecu kako bi se djeca postupno osamostaljivala i učila preuzimati pojedine odgovornosti, no u nas to, nažalost, još nije osigurano svakom djetetu.

Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...
Opremite dijete za školu: Ovdje su najpovoljniji pribor, torbe...

- U mnogim sredinama školski produljeni boravak nije organiziran ili je organiziran samo za prva dva razreda ili je preskup, što dovodi u vrlo nepovoljan položaj djecu iz obitelji slabijih ekonomskih mogućnosti. Ako se ne mogu osloniti na podršku drugih članova obitelji, poput toga da dijete u školi, po dogovoru, ‘podignu’ baka, teta, susjeda, babysiterica... - kaže nam pravobraniteljica. Dodaje da bi roditelji svakako trebali pomagati djetetu i poticati ga da se postupno osamostaljuje, ali za to treba vremena i razumijevanja jer postoje velike individualne razlike među djecom.

- Jednostavno, neka su djeca sigurnija u sebe, a neka se više oslanjaju na druge, odrasle ili stariju braću i sestre. Dijete koje gleda roditelje koji rade vjerojatnije je da će se lakše prilagoditi ostanku kod kuće, kao i roditelji - kaže prof. psihologije Ivan Modrušan.

Dijete se, naglašava, mora postupno pripremiti da ostane samo.

- Može li dijete ostati samo, roditelji će morati sami procijeniti, ali mislim da je u redu da ih već u dobi od pet godina ostave na 15 minuta samo. Dok se igraju u kući, treba im reći: ‘Idem do dućana na 15 minuta, ostani ovdje i igraj se’ - smatra Modrušan. Iako dijete još ne može reagirati u složenim situacijama, najbitnije je da se u predškolskoj dobi nauči komunicirati s okolinom. I, naravno, potrebno je dopustiti mu i da ima određenu slobodu odlučivanja, pa i dok je samo. To je izrazito bitno i za razvoj ličnosti, naglašava Modrušan.

U procjeni spremnosti može li dijete ostati samo roditeljima može pomoći procjena “kako se djetetu čini pomisao da ostane samo kod kuće” te “može li se samo brinuti o sebi”, objašnjava mag. psihologije Petra Šimčić.

Vaše dijete je naglo promijenilo ponašanje - znakovi za uzbunu
Vaše dijete je naglo promijenilo ponašanje - znakovi za uzbunu

- Pitajte se i pridržava li se dijete inače pravila i dogovora, kako se nosi sa situacijama koje su mu stresne ili u drugim nepoznatim situacijama. Zna li dijete kako će kontaktirati roditelje ili druge bliske ljude u slučaju nužde - kaže Šimčić. Kad shvatite da je dijete “dovoljno odraslo”, planirajte najoptimalniji način na koji se to može izvesti. Prvo zadajte pravila. Primjerice, što učiniti kad netko zove na telefon, kad pozvoni poštar, kad se roditelj odmah ne javi na mobitel, kad dijete ogladni i odluči samo pripremati obrok te slično.

- Roditelji to mogu s djecom napraviti kroz igru, prolaziti određene situacije koje bi se potencijalno mogle javiti. Igranjem uloga mogu odglumiti situaciju u kojoj nepoznata osoba zove na telefon te zajednički proći sve moguće reakcije u toj situaciji kojih se mogu sjetiti, prokomentirati svaku od njih te odrediti koje su od tih reakcija primjerene, a koje ne. Također, takva igra može služiti kao dobar način za provjeravanje i ponavljanje uspostavljenih pravila za samostalni ostanak kod kuće - kaže psihologinja Šimčić.

Photos

Jasno definirana i konkretna pravila dogovorite zajedno s djetetom kako biste bili sigurni da ih u potpunosti razumije. Pravila djetetu mogu dati osjećaj sigurnosti i kontrole te povjerenja u vlastite sposobnosti reagiranja na primjereni način kad vas nema kod kuće.

- Također, vlastitim ćete primjerom pokazati djetetu kako se, primjerice, zaključavaju vrata, podgrijava ručak i slično te potom tražiti od djeteta da isto ponovi samostalno kako bi postupno uvježbalo te radnje i steklo vještinu - kaže Petra Šimčić. Dobro je, nastavlja, popričati s djetetom što sve može raditi tijekom odsutnosti roditelja.

Mladoženji rekla što je učinila, a on ju šokirao: Imam mikrofon
Mladoženji rekla što je učinila, a on ju šokirao: Imam mikrofon

- Zajednički s djetetom isplanirajte koje će zadatke obavljati kad vas nema te aktivnosti koje može raditi kad izvrši dogovorene zadatke ili kad mu bude dosadno. Primjerice, možete dogovoriti da čita knjigu ili gleda film o kojem ćete popričati kad se vratite kući, da posprema svoju sobu, napiše zadaću i slično - kaže psihologinja. Dobro je povremeno provjeriti je li dijete u redu. Osim telefonski ili porukom, dijete mogu provjeriti i neki roditeljima bliski ljudi od povjerenja. Također, potrebno je definirati vrijeme povratka roditelja kući.

- Dođe li do promjene planova, trebali biste informirati dijete o tome. Na taj način smanjuje se vjerojatnost da će dijete postati uznemireno. Po povratku roditelja kući, bitno je razgovarati s djetetom o tome kako je provelo vrijeme, što je radilo, kako se osjećalo i ima li nešto što ga je mučilo. Tako ćete djetetu pokazati da vam je važna njegova dobrobit - zaključuje psihologinja.

Kako pripremiti djecu da ostanu sami kod kuće:

1. Uspostavite jasna pravila

Razgovarajte s djetetom o mogućim situacijama koje se mogu javiti prilikom samostalnog boravljenja u kući - što kad pozvoni poštar, kad se roditelj ne javi odmah na telefon ili kad dijete ogladni.

2. Upute za slučaj opasnosti

U kući nekad može izbiti požar ili nestati struje. Djetetu se moraju objasniti koraci koje mora poduzeti. Sve važne brojeve na koje može dobiti pomoć ispišite i stavite na vidljivo, primjerice kraj hladnjaka.

3. Izlazak kad su sami kod kuće

Razgovarajte s djetetom je li u redu da ode na igralište ili kod prijatelja, odnosno kad smije i kad ne smije. Pritom mu naglasite da mora zaključati kuću i obavijestiti roditelje.

4. Prva pomoć

Do tjelesnih povreda djece može doći i kad roditelji nisu kod kuće. Kako bi dijete znalo reagirati, objasnite djetetu osnove prve pomoći i pokažite gdje se nalazi medicinski pribor, kao što su, primjerice, flasteri.

5. Popis aktivnosti

Photos

Djeci često može biti dosadno kad su sama. Dobro je osigurati im aktivnosti vezane uz školu, poput zadaće, učenja, čitanja knjiga, gledanja TV-a ili obavljanja nekih jednostavnih kućanskih poslova.

6. Kućanski poslovi

Prilikom zadavanja kućanskih poslova koje dijete može obaviti, neka to ne bude rukovanje s opasnim kemikalijama ili kućanskim aparatima neprikladnima za djecu. Prvo djetetu sve pokažite vlastitim primjerom.

Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja
Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja

7. Komunikacija s nepoznatima

Važno je objasniti djetetu da nije poželjno da otvara vrata osobama koje ne poznaje. Isto tako, potrebno je dati do znanja djetetu da ne dijeli informacije da je samo kod kuće na društvenim mrežama.

8. Korištenje mobitela i interneta

Objasnite djetetu na koji način može stupiti u kontakt s nekim preko mobitela ili telefona ako se pojavi potreba. Isto tako, bitno im je naglasiti pravila sigurnog korištenja interneta.

9. Obroci

Happy mother and child in kitchen

Djeca mogu ogladnjeti pa im treba ostaviti već pripremljen obrok, a ako to nije moguće, razgovarajte s djetetom o načinima pripreme obroka bez korištenja pećnice, ploče za kuhanje ili mikrovalne.

10. Druženje s prijateljima

Razgovarajte s djetetom i uspostavite dogovor je li u redu družiti se s prijateljima kod kuće, je li u redu ići kod prijatelja ili prijateljice u susjedstvu ili otići s njima do igrališta...

11. Starija braća

Prilikom ostavljanja djeteta s nekim od starije braće, raspravite s djecom o podjeli odgovornosti među njima. Primjerice, kako će organizirati obroke, hoće li obrok spremati starije dijete ili će ga raditi zajedno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...