Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Pripremite macaronse kod kuće bez puno muke - moguće je!

Pripremite macaronse kod kuće bez puno muke  - moguće je!
1

Većina slastičarskih majstora složit će se da njihova priprema nije teška. No već u početku pripreme obeshrabrujuće zvuči glavni sastojak - bademovo brašno

VIDEO

Zovu ih francuske “šarmerske puslice”, a obojeni i nadjeveni kolačići od bjelanjaka i bademova brašna postali su popularniji suvenir od Eiffelova tornja. Puno je pitanja oko pripreme ovih kolačića; od toga kako postići da površina bude hrskava i glatka, a unutrašnjost i pjenasti rub, tzv. stopalo, sočni do dileme kako što jednostavnije pripremiti ljupke šarene kolačiće kod kuće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:03

Većina slastičarskih majstora složit će se da njihova priprema nije teška. Već u početku pripreme obeshrabrujuće zvuči glavni sastojak - bademovo brašno. Njegova priprema je jednostavna, samo iziskuje malo vremena.

Ako nemate blanširane bademe, stavite ih s kožicom u kipuću vodu. Ostavite ih nekoliko minuta pa ih jednostavno istisnite iz ljuskice. Ostavite ih, najbolje jedan dan prije pripreme, da se dobro posuše. Možete ih odmah samljeti u multipraktiku ili u stroju za mljevenje orašastih plodova. Zatim ih stavite na lim obložen papirom za pečenje te pecite na 90°C oko osam minuta da se samljeveni bademi do kraja posuše. Ohlađene bademe pomiješajte sa šećerom u prahu te sve prosijte kroz sito kako biste dobili što finije brašno.

Tiramisu gotov za manje od 10 minuta - kolač koji oduševljava
Tiramisu gotov za manje od 10 minuta - kolač koji oduševljava

Ono se miješa s čvrstim snijegom od bjelanjaka izmiksanog s kristal šećerom. Prema nekim recepturama, u snijeg od bjelanjaka miješa se zakuhani sirup od šećera i vode kako bi snijeg bio što glađi i čvršći. Tajna je u pravilnome miješanju bademova brašna sa snijegom od bjelanjaka. Taj postupak zove se “macronnage”.

Za razliku od puslica, smjesa ne smije biti prečvrsta, ali ni pretekuća. Njezinu konzistenciju kulinarski šefovi opisuju poput vulkanske lave. Uz pomoć mekane silikonske lopatice umiješajte snijeg od bjelanjaka s prosijanim bademovim brašnom i šećerom u prahu. Miješajte smjesu kao da je preklapate. Kad dignete lopaticu, smjesa s nje mora padati u gustome mlazu, poput lave, ali se odmah stopi i vrhovi ne ostaju čvrsti.

Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama
Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama

Isprobajte i žličicom stavite malo smjese na tanjurić ili papir za pečenje. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta i ne razlijevati se, a vrh smjese se mora sam izravnati nakon nekoliko sekundi. Ako vršak ostane čvrst kao kod puslica, promiješajte još malo smjesu.

Kolačići sa zelenim čajem i čokoladnim ganacheom

Sastojci: 100 g bademova brašna, 100 g šećera u prahu, 80 g bjelanjaka, žličica Matcha zelenog čaja, 100 g kristal šećera, 30 ml vode; Ganache: 250 g čokolade s 55% kakaa, 100 ml slatkog vrhnja, 50 ml mlijeka, 50 g maslaca

Priprema: Bademovo brašno, šećer u prahu i prah zelenog čaja izmiješajte u multipraktiku dok ne dobijete fini prah. Prosijte ga zatim kroz sito u zdjelu za miješanje i ostavite sa strane. U lončiću pomiješajte kristal šećer s vodom dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete tekući sirup. Temperatura mu mora biti 98°C. Istucite 40 g bjelanjaka dok ne postanu pjenasti pa u njih uz stijenku posude lagano ulijevajte šećerni sirup. Nastavite miksati na najvećoj brzini dok se bjelanjci ne pretvore u čvrst i sjajan snijeg. 

U smjesu od bademova brašna, šećera u prahu i čaja dodajte preostale sirove bjelanjke. Izmiješajte dok ne dobijete pastu. Zatim dodajte žlicu čvrstog snijega. Pomiješajte pa dodajte ostatak snijega lagano miješajući silikonskom lopaticom dok ne dobijete kompaktnu smjesu, dovoljno tekuću da se može istiskivati kroz otvor vrećice za ukrašavanje. Obložite lim papirom za pečenje. Smjesom napunite vrećicu za ukrašavanje i s okruglim nastavkom od sedam mm istiskujte na papir krugove promjera dva-tri cm ostavljajući razmak od centimetra između svakoga. Ostavite kolačiće neka se suše na zraku 30-40 minuta. 

Zagrijte pećnicu na 150°C i pecite ih 10-12 minuta. Izvadite ih i neka se ohlade na limu. Oprezno ih odvojite od papira za pečenje. Pripremite čokoladni ganache. Mlijeko i slatko vrhnje pustite neka zavriju. Čokoladu natrgajte na komadiće, a na nju narežite listiće maslaca. Prelijte čokoladu mlijekom i vrhnjem te, miješajući pjenjačom, rastopite čokoladu ne stavljajući smjesu na vatru. Ostavite kompaktnu smjesu da se ohladi dok se gotovo potpuno ne stisne. Prije nadijevanja zagrijte je čvrsto je miješajući kako bi postala svjetlija. Na sredinu jednoga kolačića stavite malo čokoladnoga ganachea i poklopite drugim kolačićem.

Macarons sa slastičarskom kremom od bijele čokolade

Sastojci: 3 bjelanjaka, 110 g badema, 200 g šećera u prahu, 30 g kristal šećera; Krema: 3 žumanjka, 90 g šećera, 35 bijelog brašna, 4 dl mlijeka, 125 g bijele čokolade, 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Bademe dan prije pripreme stavite u zavrelu vodu i ostavite dvije minute. Maknite im koru i dobro ih osušite. Osušene i ohlađene sameljite u što sitniji prah, a zatim prah pomiješajte sa šećerom u prahu. Sve još jedanput izmiksajte i prosijte u veću zdjelu za miješanje. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i postupno dodajte kristal šećer miješajući dok ne dobijete čvrst, glatki snijeg. Želite li obojiti kolačiće, najbolje je boju dodati u bjelanjke dok ih miksate. Izmiješajte snijeg od bjelanjaka s prosijanim bademima i šećerom u prahu. 

Miješajte ih kuhinjskom lopaticom okrećući posudu svaki puta za pola kruga. Dva lima obložite papirom za pečenje. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje kolača i okruglim vrhom istiskujte krugove promjera 2,5 cm. Između kolačića ostavite razmak od centimetar, dva. Sušite ih na sobnoj temperaturi pola sata. Ne smiju biti ljepljivi na dodir. Zagrijte pećnicu na 140°C i pecite ih 12-15 minuta. Umutite pjenasto 1/3 šećera i žumanjke. 

Dodajte brašno. Preostali šećer i mlijeko zavrijte. Vrelo mlijeko miješajući ulijte u žumanjke, dodajte vaniliju, ponovno stavite na vatru, zavrijte i kuhajte još dvije minute. Smjesu zatim prelijte preko naribane čokolade i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Pokrijte i ostavite neka se ohladi. Ohlađenom kremom lijepite macrone i ostavite ih na rešetki da se osuše do kraja.

Krema od kakaa

Sastojci: 125 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 75 g gorkog kakaa, 0,75 dl mlijeka 

Priprema: Kremasto izmiksajte maslac pa postupno dodavajte šećer. Umiješajte kakao i mlijeko. Miješajte kremu toliko dugo dok ne postane tamna.

Krema od mascarponea i brusnica

Sastojci: 150 g mascarponea, 25 g šećera u prahu, 25 g marmelade od brusnica, žličica limunova soka, 25 g mljevenih pistacija

Priprema: Pistacije očistite, kratko tostirajte na tavi i sameljite. Mikserom izmiješajte mascarpone i šećer u prahu pa dodajte marmeladu, limunov sok i mljevene pistacije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa