Lifestyle

Komentari 0

Prostirku za jogu očistite prije i nakon baš svakog korištenja

Prostirku za jogu očistite prije i nakon baš svakog korištenja

Redovita higijena u kućanstvu je iznimno važna kako biste se zaštitili od mogućih bolesti i infekcija, a to se svakako odnosi ina rekvizite koje koristite za tjelovježbu, pa i na prostirku za jogu

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ove brijačnice savjetuju kako se ošišati ili obrijati kod kuće

Novinarka Jessica Toscano za Self piše kako je od prijateljice posudila prostirku za jogu, no prije korištenja ju je dobro očistila antibakterijskim sredstvom. Pitala se koliko često bi to trebalo učiniti i je li dovoljno prostirku prebrisati samo jedanput i treba li uopće koristiti antibakterijska sredstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako bi pronašla odgovore na ta pitanja, Jessica je razgovarala sa stručnjacima.

Što se sve razvija na prostirci

Koža je odlična podloga za mikroorganizme poput virusa, bakterija i gljivica, pa čak i za grinje. Iako zvuči grozno, ne znači da je to loše za vaše zdravlje.

- Ti su mikroorganizmi obično neškodljivi, no možete ih s kože prenijeti na prostirku za jogu dok vježbate - pojašnjava dr. Elitza Theel, mikrobiologinja na Odjelu za laboratorijsku medicinu i patologiju Klinike Mayo u Rochesteru.

Pojašnjava kako tijekom dana s čovjeka otpadne oko 30.000 do 40.000 mrtvih stanica. Dio njih će tijekom vježbanja završiti na prostirci, zajedno s tjelesnim uljima, izlučevinama i znojem. Ako posuđujete prostirku, sve to dijelite i s prethodnim korisnicima.

- Ako niste očistiti prostirku, velika je vjerojatnost da su se na njoj razmnožili mikroorganizmi kojima odgovaraju vlaga i visoke temperature, a to su upravo uvjeti koje pruža prostirka izložena znoju u toplom studiju za jogu - tvrdi dr. Pratik Banerjee, epidemiolog i biostatističar na Sveučilištu u Memphisu.

Možemo li se razboljeti?

Čak i ako nikad ne očistite svoju prostirku za jogu, velika je vjerojatnost da se nećete ozbiljno razboljeti. Teoretski biste mogli zbog prljave prostirke zaraditi kožnu infekciju, no i u tom slučaju bi se puno toga trebalo posložiti, bradavice i atletsko stopalo, posebno ako koristite zajedničke prostirke koje mogu sadržavati patogene drugih ljude. Lišaj i atletsko stopalo su gljivične infekcije zbog kojih ćete dobiti ljuskav osip.

Man checking for carpet dust mites and bug parasites

Kod atletskog stopala je to među prstima, dok se lišaj može pojaviti bilo gdje na tijelu. Nesnosno svrbi. Virusne bradavice pak uzrokuju grube i bolne izrasline na stopalu.

- Ove infekcije rezultat su činjenice da su mikroorganizmi ušli u vaše tijelo kroz sitne porezotine ili oštećenja na vašoj koži - kaže dr. Theel i upozorava kako su takvom tipu infekcija skloniji ljudi s kompromitiranim imunološkim sustavom, poput onih koji su na kemoterapiji. Iz tog razloga je pametno ipak očistiti prostirku prije svakog korištenja.

Koliko često čistiti

Stručnjaci su složni kako je najbolje očistiti prostirku nakon svake uporabe, no to su samo opće smjernice. Koliko često ćete morati čistiti ovisi i o proizvođaču prostirke, vrsti materijala, ali i intenzitetu vježbi koje primjenjujete. Ako znate tko je proizvođač vaše prostirke, obično na službenim stranicama tvrtke možete pronaći i vrlo detaljne informacije o tome kada, koliko i kojim sredstvima čistiti prostirku. Neki brendovi preporučuju čišćenje samo u toploj vodi uz dodatak sapuna nakon svakog korištenja, dok drugi prodaju vlastita sredstva za čišćenje.

Ako proizvođač ne nudi specifične upute o čišćenju ili ne znate tko je proizvođač, nećete pogriješiti ako nakon svakog korištenja prostirku prebrišete antibakterijskim maramicama.

Ako koristite zajedničke prostirke u studiju, mogli biste je očistiti i prije svakog korištenja. Ako kupujete svoje antibakterijske maramice, birajte one koje su blage za kožu i ne sadrže škodljive sastojke. Naravno, uvijek možete koristiti i one koje vam nudi vaša teretana ili studio za jogu. Budući da takve ustanove obično razmišljaju o sigurnosti korisnika, ali istovremeno žele i da im oprema potraje što duže, velika je vjerojatnost da su antibakterijske maramice koje koriste zadovoljavajuće kvalitete.

Ako ni to ne zadovoljava vaše visoke standarde, možete potražiti prostirke koje su dizajnirali kao antimikrobne ili antibakterijske. Proizvode ih od materijala koji imaju visoka antipatogena svojstva, ili pak tretirali materijale antimikrobnim i antibakterijskim aditivima.

Važno je i skladištenje

- Budući da mikrobi poput bakterija i gljivica vole topla i vlažna staništa, bilo bi korisno pričekati da se prostirka osuši prije nego što je spremite - savjetuje dr. Theel. To će spriječiti pojavu plijesni i produljiti život vaše prostirke. Ako nemate dovoljno vremena da se prostirka osuši u studiju ili u teretani, ne zaboravite po povratku kući osušiti je do kraja.

- Kad god to možete, prostirku za jogu valja odložiti na suho i čisto mjesto. Ako koristite zajedničku prostirku i nemate utjecaja na način skladištenja, to je dodatni razlog da je prebrišete prije korištenja - savjetuje dr. Banjerjee.

Dreamstime

Kaže i kako nakon brisanja treba pričekati da se prostirka osuši, jer nije ugodno raditi na vlažnoj podlozi čak i ako je ona tretirana antibakterijskim sredstvima.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Spašavaju život u opasnosti: Ove bi stvari svi trebali znati!

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

 

Najčitaniji članci