Lifestyle

Komentari 20

Prvi slučaj: Muškarac je zbog 'trave' imao erekciju 12 sati

Prvi slučaj: Muškarac je zbog 'trave' imao erekciju 12 sati

Afroamerikanac (32) je, prema nedavno objavljenoj studiji, prvi čovjek u svijetu koji je zbog pušenja marihuane imao više dugotrajnih erekcija, a najdulja je trajala 12 sati

Tim liječnika u bolnici Coliseum Medical Centers u Maconu u Georgiji tvrdi kako nije bilo drugih medicinskih razloga koji bi mogli uzrokovati takvo stanje kod pacijenta, osim konzumacije marihuane, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ondje su nedavno liječili muškarca (32) koji im se javio zbog prijapizma, dugotrajne bolne erekcije koja traje više od četiri sata, a nije povezana sa seksualnom aktivnošću. Afroamerikanac je tvrdio da je pušio marihuanu.

U slučaju da se ne liječi, prijapizam može trajno oštetiti tkivo penisa. Najčešće se javlja zbog određenih lijekova ili konzumacije droga poput kokaina.

No ovo je prvi put da su se stručnjaci susreli s prijapizmom kojeg je prouzročila dugotrajna uporaba marihuane. Znanstvenici su napisali opsežan rad o inače zdravom muškarcu koji se u bolnicu javio samo radi bolne erekcije. Rad je objavio časopis Journal of Cannabis Research, a ondje navode kako je muškarac zatražio liječničku pomoć jer je imao erekciju koja je trajala 12 sati i nije bila povezana sa seksualnom aktivnošću. Isti čovjek javio se ponovo dva tjedna kasnije, a taj put erekcija je trajala šest sati.

Liječili su ga injekcijama fenilefrina, tvari koja je pomogla da se penis vrati u normalno stanje. Pacijent je liječnicima kazao da je pušio marihuanu nekoliko puta na tjedan unazad šest mjeseci te dva sata prije nego što se pojavila bolna erekcija.

Pojasnio je i da je tijekom tih šest mjeseci imao najmanje četiri takve erekcije koje su trajale po četiri sata, a zatim su prolazile same od sebe.

Liječnici su istaknuli kako muškarac nema drugih medicinskih tegoba. Pacijent je priznao da koristi kanabis od 16. godine, te je od tada počeo primjećivati dugotrajne erekcije koje su obično prolazile same od sebe. U dvadesetima je prestao s konzumacijom kanabisa i u tom razdoblju se erekcije nisu pojavljivale. Također, nije imao ni psihijatrijskih dijagnoza, a navodno nikad nije uzeo lijek bez da mu ga je propisao liječnik.

- Pregledom smo ustanovili da ima blagu hipertenziju te otečen penis. Zahvat smo obavili aspiracijom iglom uz fenilefrin te se stanje normaliziralo. Test na droge iz urina dokazao je da je pacijent koristio marihuanu, ali ne i druge droge. Nalazi krvi pokazuju da nema anemiju ni druge bolesti. Pacijenta smo uputili na urologiju i internu medicinu radi daljnjih pretraga, no više nije dolazio u bolnicu - napisali su u izvješću.

Znanstvenici su se referirali na prethodne studije prijapizma koje su otkrile povezanost tog stanja sa dijabetesom, anemijom te korištenjem anaboličkih steroida i kokaina. No kod ovog pacijenta to nije bio slučaj.

- Nije imao drugih zdravstvenih tegoba izuzev blage hipertenzije, nije uzimao lijekove i koristio je samo kanabis. Dodatno, povijest bolesti pokazuje da se njegov prijapizam pojavljivao samo u vezi s uporabom kanabisa - stoji u izvješću.

Znanstvenici nisu mogli odgonetnuti zašto je marihuana u njegovom slučaju prouzročila takvo stanje, a teoretiziraju kako je moguće da su kemijski spojevi biljke omeli signale iz mozga koji zaustavljaju normalnu erekciju. Kažu i kako postoji mogućnost da je kanabis imao učinka na protok krvi. Naime, prilikom konzumacije marihuane krvne žile se stišću, pa vjeruju kako je to moglo voditi do prijapizma.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci