Lifestyle

Komentari 0

Bole vas leđa i vrat?

Rad od kuće: Evo što činiti kad vas zabole leđa, ramena i vrat

Britanska fizioterapeutkinja koja se bavi i akupunkturom podijelila je nekoliko savjeta o tome kako si pomoći ako vas tijekom rada od kuće, zbog lošeg stolca i položaja, zaboli u leđima

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za 'naježiti se': Kako životinje mogu naslutiti smrt, potrese... 

Rad od kuće gotovo da je sinonim za bol u vratu i leđima, koja se može proširiti na ramena, pa i na čeljust, jer mnogi kod kuće nemaju dobro prilagođeno radno mjesto za dulje sjedenje, već sate provode na blagovaonskoj stolici, nagnuti za prijenosnim računalom s malim ekranom zbog kojeg - škilje.

Ako se bolovi jave u vrijeme preventivnih mjera za sprječavanje širenja korona virusa, nema prilike da se naručite na masažu kod fizioterapeuta, ili na tretman akupunkture, no dobra je vijest da postoje rješenja koja možete primijeniti i sami kod kuće. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Renata Nunes, britanska fizioterapeutkinja, akupunkturistica i maserka, podijelila je savjete za ublažavanje bolova, uz pomoć 'rekvizita' koje imate kod kuće - od korištenja ulja za masažu, namotanog starog ručnika, pa čak i korištenja četkice za zube da biste  si olakšali bolove.

Evo savjeta kako si pomoći:     

Identificirajte svoje akupunkturne točke 

Jedan jednostavan način ublažavanja boli je pritiskanje akupresurnih točaka, što nije komplicirano kako se čini. Renata otkriva dva mjesta na ruci koja je lako pronaći, a koja pomažu kod bolova u leđima. 

- S palcem i kažiprstom čvrsto pritisnite 'brdašce' od kože koja se formira na dnu palca i čvrsto držite pritisnuto oko minutu. Duboko udahnite i opustite ramena - to je dobra pomoć za bolove u vratu - kaže ona, no dodaje kako trudnice ne bi smjele pritiskati tu točku. 

- Druga je točka je na vanjskoj strani vaše ruke. Pogledajte gdje je donji zglob vašeg malog prsta na dlanu, između dva nabora kože. Čvrsto pritisnite i kad to učinite, pomaknite glavu s jedne na drugu stranu, okrećite glavom i pokušavajte ne ukočiti ramena dok to radite - savjetuje Renata, a prenosi Daily Mail.  

Olakšajte bol u čeljusti četkicom za zube 

Da biste olakšali bol u čeljusti, fizioterapeutkinja savjetuje masažu vrata i čeljusti četkicom za zube. Nježno pomičite mišiće vrata prema dolje prema ramenima i od vilice do jagodice. Pritisnite vrlo blago i radite to onoliko puta koliko je potrebno. 

Masaža vrata, ramena i leđa - jezikom

Sigurno imate neko ulje za masažu lica. Upotrijebite ga  kako biste ublažili bol u vratu, ramenima i leđima. 

- Upotrijebite četiri ili pet kapi ulja za lice i umasirajte ga duž čeljusti i vrata. Dok to radite, držite jezik na nepcu, uz razdvojene zube. Za maksimalni učinak usta pritom trebaju biti zatvorena. 

Valjak od ručnika za vrat

Još jedna jednostavna metoda ublažavanja boli je upotreba ručnika koji treba smotati u valjak, kao jastuka pod vratom, koji ujedno masira vrat, ramena i leđa. Uzmite ručnik srednje veličine i smotajte ga u dugački valjak. Primite ga na svakom kraju pa podvucite pod bazu glave i povucite prema vrhu vrata te opustite glavu u ručniku. Spustite težinu glave na ručniku. 

- Zatim zaljuljajte ručnik s jedne na drugu stranu, kao da želite ljuljati glavu. Možete ga valjati i pod vratom, kao dodatnu masažu - savjetuje Renata.  

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Dušanom Bućanom:

 

Najčitaniji članci