Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ako radite od doma, pazite na leđa - ustajte često i vježbajte

Ako radite od doma, pazite na leđa - ustajte često i vježbajte
1

Ako sate i dane provodite sjedeći ispred računala i još uz to ako stolica na kojoj sjedite nije najudobnija, važno je povremeno ustajanje. Svakih pola sata ustajte i malo prošetajte

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kora od banane je jako korisna i zdrava: Smiruje bol, prištiće...

Pravilno držanje tijela je važan čimbenik u mnogim stvarima. Pomaže u sprječavanju bolova u leđima te smanjuje šansu od  osteoporoze u starijoj dobi. Osim zdravstvenih dobrobiti, pravilno držanje daje dojam da ste mlađi i pristupačniji. Evo nekoliko načina za poboljšanje vašeg držanja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

posao 01:51

1. Ne hodajte pogrbljeno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovakvo držanje je loše za kralježnicu. Ako vam uđe u naviku, mogli biste se naviknuti. Da biste poboljšali držanje, zamislite da držite knjige na glavi. Hodajte sa samopouzdanjem i samouvjerenošću. 

2. Ako dugo sjedite, radite pauze

Ako sate i dane provodite sjedeći ispred računala i još uz to ako stolica na kojoj sjedite nije najudobnija, važno je povremeno ustajanje. Svakih pola sata ustajte i malo prošetajte. Na taj način pridonijet ćete pravilnom držanju. 

3. Uši moraju biti u ravnini s ramenima i bokovima

Najjednostavniji način provjere pravilnog držanja je tako da obratite pozornost jesu li uši u ravnini s ramenima i bokovima. Provjerite to dok radite i sjedite satima. Ako niste sigurni u svoje držanje, najbolje je da se naslonite leđima na zid i poravnate uši prema ramenima i bokovima, to će vam pomoći da odredite pravilno držanje.

4. Sjedite ravno

Uvijek nastojite sjediti ravno, posebno ako se radi o dugotrajnom sjedenju. Odaberite udoban položaj, stolac i ugodno okruženje.

Boli vas kralježnica? Isprobajte masažu eteričnim uljem lovora
Boli vas kralježnica? Isprobajte masažu eteričnim uljem lovora

5. Lumbalna podrška

Za pravilno držanje bolje je imati stolicu koja pravilno podupire leđa i bokove. Obično je to stolica koja pruža potporu vratu i gornjem dijelu leđa te potpunu potporu kukovima. Mora biti udobna. 

6. Izbjegavajte nenamjerne ozljede leđa

Izbjegavajte dizanje teških predmeta. To može napregnuti leđa ili dovesti do nenamjerne ozljede leđa. Umjesto toga, za prijenos teških predmeta koristite kolica ili bilo koje druge mehanizme koji vam mogu pomoći u obavljanju zadataka.

7. Vježbajte

Nekoliko vježbi može vam pomoći i biti korisno za vaše držanje. To su najčešće osnovne vježbe. Najbolje je posavjetovati se s odgovarajućim stručnjakom s obzirom na vaše vježbe kralježnice koje mogu utjecati na pravilno držanje.

Woman practicing yoga, Knees to Chest pose, Apanasana, close up

8. Prehrana

Unos hranjivih tvari važan je za zdravlje kostiju. Važno je unijeti dovoljno hrane koja je bogata kalcijem, s obzirom na odgovarajuću dob. Jake i zdrave kosti smanjuju rizik od prijeloma i drugih koštanih problema.  Zeleno i lisnato povrće je također sjajan izvor vitamina koji pomaže u obnovi kostiju.

Spavate na trbuhu? Zbog toga vam pati vrat, ali i kralježnica
Spavate na trbuhu? Zbog toga vam pati vrat, ali i kralježnica

9. Posavjetujte se

Uvijek provjerite i budite na oprezu kod različitih promjena na tijelu. Ako primijetite promjenu u držanju ili se javlja bol u leđima, najbolje je da se konzultirate s liječnikom. Ništa ne prepuštajte slučaju, piše Idea Digezt. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Vježbajte kod kuće uz super aplikacije - potpuno besplatno

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

01:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara