Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Recepti od kestena: Pripremite slatke i slane jesenske delicije

Recepti od kestena: Pripremite slatke i slane jesenske delicije
1

Slatkasti je šumski plod imao vrlo važno mjesto na jelovniku mnogih europskih naroda: od kestenova se brašna kuhala palenta, pravila tjestenina i pekao ukusan kruh

VIDEO

Kuhani, pečeni ili pire - mnogima priča o kestenu tu završava, i to prije nego i dođe do tanjura. Jer najčešće se jede iz papirnatih tuljaca na ulicama ili iz zdjelice sa šlagom, ako je riječ o pireu.

Ljubitelji slastica će uživati u kockama, roladi ili torti od kestena, i to je uglavnom to što se tiče kestena na našem jelovniku. Svi koji razmišljaju tako propuštaju: puricu punjenu kestenjem, juhu od leće s kestenjem, pečenu gusku s krumpirićima i kestenjem, špagete s kestenjem… Da spomenemo samo neka izvrsna jela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

No nekoć su ljudi znali bolje iskoristiti te jesenske šumske darove prirode koje su nazivali i šumskim kruhom. I danas se često priprema u Toskani i na Korzici, da spomenemo samo neke krajeve u kojima postoji više desetaka jela koja su se pripremala s brašnom od šumskog pitomog kestena. Usput rečeno, u divljem su kestenju, koji caruje parkovima, najviše uživali konji pa zato nasadi tog drveća orubljuju, na primjer, Rudolfove kasarne u kojima su nekoć uz vojnike živjele i te životinje.

Na najvećem se francuskom otoku u Sredozemlju za svadbe pripremalo više od 20 jela s kestenovim brašnom. U Toskani su i danas omiljeni kruh i kolač od brašna koje se dobiva sušenjem i mljevenjem kestena. Kruh pripremljen s takvim brašnom pun je velikih nepravilnih rupa i pravi specijalitet, iako je nekoć bio isključivo hrana siromaha. U sjevernoj se Italiji prije otkrića Amerike i donošenja kukuruza na Stari kontinent palenta kuhala s kestenovim brašnom, a danas je to gotovo egzotično jelo. Ali i naše su kuharice znale oplemeniti blagdansku puricu ili gusku nadjevom od zgnječenih kestena.

Trikovi kako prepoznati dobre kestene i pripremiti ih kod kuće
Trikovi kako prepoznati dobre kestene i pripremiti ih kod kuće

Najčešće bi im dodale gljive, slaninu, jetru i začine, ili samo začine poput češnjaka, peršina, soli, papra i masnoće. Neutralno bi se “meso” kestena odlično sljubilo sa začinima i sokom koje bi ispustilo pečenje. Kesteni su odlični u jesenskoj juhi koja će vas ogrijati tijekom hladnijih dana.

Skuhajte ih, očistite i dodajte korjenastom povrću propirjanom na maslinovu ulju i na sitno nasjeckanoj glavici luka ili nekoliko ljutika. Dodajte šalicu, dvije leće, podlijte povrtnim temeljcem i kad se sve skupa zajedno prokuha, poslužite i uživajte.

Torta od kestena s pireom od krušaka

Sastojci: jaje, 80 g šećera, vrećica vanilin šećera, 100 ml ulja, 30 ml vode, 70 ml mlijeka, 150 g brašna, 2 žlice praška za pecivo, žličica kakaa, 500 g kesten pirea, 650 g krušaka, 4 žlice ruma, 400 ml vrhnja za šlag, 5 listića želatine

Priprema: Žumanjak miješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte vodu, mlijeko i ulje, te sve dobro izmiješajte. Kad se smjesa dobro prožme, dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva dok se zazlati. Ohladite ga. Kesten pire odmrznite. Kruške narezane na kockice pirjajte u tavi na laganoj vatri dok se ne raspadnu. Tada ih usitnite u pire i pustite da se ohlade. Zajedno izmiješajte kesten pire i kruške. Dodajte tučeno vrhnje te pred kraj umiješajte želatinu pripremljenu prema uputama na vrećici. Biskvit poprskajte rumom i premažite s malo tučenog vrhnja, na to nanesite kremu od kestena i krušaka. Kad se krema stisne, premažite tortu tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite pireom.

Tavica s kestenima i bučom

Sastojci: 3 žlice maslaca, žlica suncokretova ulja, 2 glavice luka, 800 g buče narezane na kocke, 250 g kuhanih kestena, 3 grančice svježeg mladog timijana, sol, papar

Priprema: U većoj tavi zagrijte maslac i suncokretovo ulje. Na masnoću stavite pržiti luk narezan na kriške. Miješajte ga dok se prži do zlatno smeđe boje. Pazite da vam ne zagori, jer ga je tada bolje baciti i uzeti novi luk. Bući pažljivo ogulite tvrdu koru i narežite je na krupnije kocke koje odmah stavite pirjati na luk. Promiješajte buću i dodajte joj očišćene kestene. Pustite da se pirjaju nekoliko minuta. Dodajte tada grančice svježeg mladog timijana i kuhajte još 15 do 20 minuta povremeno miješajući, dok god buća ne omekša i postane smećkasta. Provjerite je li vam jelo dovoljno začinjeno, pa ga prema potrebi dosolite i dodajte svježe mljeveni crni papar. Cijelu tavicu iznesite na sredinu stola tako da si gosti sami stavljaju u tanjur koliko žele. 

Juha od maruna: Najcjenjeniji kesten može se jesti i 'na žlicu'
Juha od maruna: Najcjenjeniji kesten može se jesti i 'na žlicu'

Pizza s gljivama i kestenima

Sastojci: tijesto za pizzu, 2 manje glavice luka, 3 kriške pancete, 2 grančice svježeg ružmarina, 2 češnja češnjaka, 100 g manjih šampinjona, šalica očišćenih kuhanih kestena, 100 g sira, maslinovo ulje

Priprema: Narežite luk na listiće i stavite ga pirjati s pancetom narezanom na komadiće u tavu na žlicu maslinova ulja. Dodajte natrgane komadiće svježeg ružmarina i nasjeckani češnjak. Pirjajte još dvije minute dok se oslobode arome. Gljive operite, prerežite na pola, te ih dodajte u tavicu luku i začinima. Pečene ili kuhane kestene očistite i dodajte ih u tavicu luku i panceti. Sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Tijesto za pizzu raširite i položite u namašćeni lim za pečenje. Neka odstoji nekoliko minuta. Tijesto potom nabodite vilicom i premažite maslinovim uljem. Po tijestu položite tanke ploškice sira, a preko njega jednolično rasporedite pripremljeno povrće s gljivama i kestenima. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

Juha s kestenima i rajčicama

Sastojci: 1 kg kestena, 150 g pancete, 2 stabljike celera, glavica luka, mrkva, 2 chili papričice, 2 češnja češnjaka, 2 grančice ružmarina, 400 g rajčice, 2 dl pilećeg temeljca, sol papar, maslinovo ulje, parmezan

Priprema: Na tavici pržite sitno narezanu pancetu dok ne dobije boju i pusti miris. Dodajte joj malo maslinova ulja, jer je i panceta pustila masnoću, te sitno nasjeckane luk, mrkvu, celer i chili papričicu. Posolite i popaprite. Pustite da se pirja oko 15 minuta. Potom dodajte nasjeckani češnjak i ružmarin te miješajte oko dvije minute. Tada povrću primiješajte očišćene kuhane ili pečene kestene, na kockice narezanu rajčicu, bez kožice i sjemenki i podlijte pilećim temeljcem. Pustite neka se tako kuha sve zajedno 45 minuta na laganoj vatri. Kad je sve kuhano, dio juhe odgrabite iz lonca, usitnite u blenderu i vratite ostatku kako bi juha postala gušćom. Prije posluživanja dodajte parmezan i još malo maslinova ulja ili samo žlicu vrhnja.

Torta od čokolade sa sladoledom od kestena

Sastojci:

Torta: 225 g čokolade, 140 g maslaca, 210 g šećera, 4 jaja, 4 žlice brašna, 4 žlice kakaa, žličica praška za pecivo, žličica vanilije, 4 žlice vrhnja

Sladoled: 550 ml vrhnja za šlag, 250 ml mlijeka, 250 g šećera, 6 žumanjaka, žličica vanilije, 500 g kesten pirea, 100 g kupina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzija. Čokoladu otopite s maslacem na pari. Istucite jaja sa šećerom, pa im dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. U to umiješajte otopljenu čokoladu i vrhnje. Stavite peći i pecite dok drveni štapić nakon uboda ostane suh. Za sladoled izmiješajte vrhnje za šlag s mlijekom i stavite ih na vatri neka provriju. U posebnoj posudi izmiješajte šećer sa žumanjcima. Izlijte vrhnje s mlijekom u mješavinu šećera i žumanjaka, dobro promiješajte i vratite na vatru. Dodajte vaniliju i kuhajte dok se ne zgusne. Tada maknite s vatre, ohladite, pa dodajte pire od kestena. Duboko smrznite. Krišku torte posipane sa šećerom u prahu poslužite uz kuglicu sladoleda i nekoliko bobica kupina ili nekog drugog bobičastog voća. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa