Obavijesti

Lifestyle

Komentari 91

Savjeti za borbu protiv zatvora: Osim određene hrane, pomaže i pritisak jedne točke na trbuhu

Savjeti za borbu protiv zatvora: Osim određene hrane, pomaže i pritisak jedne točke na trbuhu

Male promjene u prehrani i životnim navikama mogu se itekako snažno odraziti na probavu. Želite li da vam crijeva rade dobro, tad pazite što jedete i pijete, a ne zaboravite ni na fizičku aktivnost

VIDEO

Želite li imati urednu stolicu, neka vam u naviku uđe svako jutro popiti veliku čašu mlake vode i tijekom dana pojesti pokoju svježu voćku, poput ananasa, malina, borovnica, jabuka... Jedite više kruha od cjelovitih žitarica, a manje bijelog, kao i više povrća, mahunarki, fermentirane hrane...

Osim toga, nemojte smetnuti s uma važnost fizičke aktivnosti za dobar rad probave, pa svakako uhvatite u danu vremena za vježbanje, brzu šetnju, vožnju biciklom... Također, suzdržite se od pretjerivanja sa slatkišima i grickalicama.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Vlakna su itekako važna

Vlakna su kategorizirana kao topiva koja se nalaze u hrani poput voća, graha i zobi ili netopiva čiji su izvori cjelovite žitarice, pšenične mekinje i orašasti plodovi. No, opće pravilo je da svaka hrana bogata vlaknima sadrži obje vrste. 

Preporučeni dnevni unos dijetalnih vlakana za odrasle je 30 g dnevno, ali većina nas pojede dvije trećine preporučene količine, pokazalo je istraživanje Britanskog dijetetskog udruženja. Stoga ne čudi da mnogi ljudi imaju problema sa sporom probavom i zatvorom.

Sedam razloga zašto se navečer osjećate napuhano i 'vjetrovito'
Sedam razloga zašto se navečer osjećate napuhano i 'vjetrovito'

Chia sjemenke su prepune vlakana

Kada se natope u vodi stvaraju sluz koja ima fantastičan učinak na probavu. Osim toga, chia sjemenke prepune su antioksidansa i vlakana, smatraju se jednom od namirnica najbogatijih vlaknima -  u 100 grama sadrže gotovo 35 grama vlakana, što je fantastično. Za usporedbu, 100 grama graha ima oko 6,5 grama vlakana. Stoga, uvrstite chia sjemenke u redovitu prehranu ne želite li imati problema sa zatvorom.

Osim velike količine vlakana koji su neophodni za pravilnu probavu, ove sjemenke sadrže puno omega-3 masnih kiselina, kalcij, željezo, magnezij, bjelančevine, fosfor, mangan, vitamine A, B, E i D... 

Napravite zdravi napitak od chia sjemenki pa ga popijte ujutro na prazan želudac. 

  • Sastojci: žlica chia sjemenki, žlica meda, sok jednog limuna, jedna i pol čaša vode (čaša od 2,5 dcl).
  • Priprema: Stavite chia sjemenke u vodu i ostavite da stoji sat vremena (možete ih staviti u vodu i navečer, pa ujutro dodajte ostale sastojke). Dodajte sok od limuna i med te dobro promiješajte. Želite li da napitak ima glatku teksturu, stavite ga u blender. 

Također, odlična navika je i svaku večer staviti žličicu sjemenki u čašu, preliti vodom i ostaviti preko noći pa popiti ujutro na prazan želudac.

Evo što treba jesti i kako izbjeći probavne tegobe na putovanju
Evo što treba jesti i kako izbjeći probavne tegobe na putovanju

Posegnite za suhim šljivama

One su od davnina poznate kao dobar poticaj za redovito pražnjenje crijeva. Namočite ih u vodi, ostavite neka odstoje pa popijte tu tekućinu i pojedite šljive. Kod zatvora pomaže i sok od šljiva.

Jedite redovito fermentiranu hranu

Ako prekinete sa unosom probiotika, bilo kroz fermentiranu hranu ili kao dodatak prehrani, to ćete ubrzo osjetiti na radu probave - može se pojaviti nadutost, zatvor ili proljev... I obrnuto, imate li problema sa zatvorom, svakako u prehranu uvrstite više fermentirane hrane poput jogurta, kefira, ukiseljenog povrća...

Domaći kiseli kupus je posebno dobar izvor probiotika. U jednoj žlici se nalaze trilijuni probiotika i enzima koji su neophodni za pravilan rad crijeva kao i za ravnotežu bakterija u njima.

Popijte čaj od maslačka ili korijandera

Maslačak je odličan za čišćenje jetre, stimulaciju probave i smanjenje želje za jelom. Uz to ublažava simptome žgaravice i pomaže kod drugih probavnih tegoba.

  • Priprema čaja od maslačka: U šalicu stavite dvije žličice korijena pa to prelijte s 250 ml vrele vode. Neka stoji pokriveno desetak minuta, a potom čaj procijedite i popijte. Najbolje ga je popiti pola sata prije obroka, ujutro i navečer. 
  • Priprema čaja od korijandera: Stavite žličicu usitnjenih sjemenki korijandera u šalicu pa ih prelijte vrućom vodom i ostavite pola sata. Ovaj čaj je odličan je za poticanje rada crijeva pa ga je dobro popiti ujutro. Osim toga, možete si ga pripremiti i još dva puta tijekom dana.
Shutterstock

Pomaže i ananas

Ispijanje soka od ananasa prije obroka, ili grickanje komadića svježeg, doprinosi boljoj probavi, pomaže kod zatvora i smiruje probavni trakt. Ananas je prepun bromelaina (posebno njegov središnji, tvrdi dio), enzima koji razgrađuje bjelančevine, ubrzava metabolizam i smanjuje nadutost. 

Donosimo vam recept za sladoled od ananasa i bosiljka koji je odličan za probavu. Bosiljak je izuzetno bogat antioksidansima, a sadrži i magnezij te vitamin B6, jača imunitet, ima antibakterijski učinak... 

  • Sastojci: 1 svježi ananas - ogulite ga, izvadite jezgru i narežite na kockice, pola šalice agavinog sirupa, pola šalice soka od ananasa, 1/4 šalice svježeg bosiljka.
  • Postupak: Ubacite sve sastojke u blender i izradite u glatku smjesu. Smjesu potom stavite u plastičnu posudu, poklopite i ostavite u zamrzivaču preko noći. Potom pravite kuglice pomagalom za sladoled i servirajte ga u zdjelicama.
Najbolja hrana za crijeva: Popis namirnica odličnih za probavu
Najbolja hrana za crijeva: Popis namirnica odličnih za probavu

Smoothie od voća i povrća

Izmiksajte nekoliko listova špinata, tri mrkve, šaku peršina, tri grančice celera, komad đumbira, pola šalice soka od ananasa i malo vode. Pijte ovaj smoothie dva do tri puta na dan. Inače, đumbir je odličan saveznik u detoksikaciji tijela i ubrzavanju metabolizma. 

Ujutro popijte vodu s limunom

Svako jutro popijte mlaku vodu sa sokom od pola limuna na prazan želudac i suzdržite se od jela barem pola sata. Ovaj jednostavan napitak pročistit će vaše tijelo od nakupljenih toksina i potaknuti rad probavnog sustava.

Budući da je to prvo što se uzima ujutro, stimulira se probavni sustav i hidratizira debelo crijevo tako da su šanse od pojave zatvora manje. Osim toga, voda s limunom potiče rad jetre.

Ovaj napitak je odličan i za ljude koji paze na liniju. Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji umanjuju želju za hranom i pomažu kasnije pojedenoj hrani da se brže probavi i doprinosi osjećaju sitosti. Uz to, limun pomaže da se masnoće u tijelu brže otapaju.

Top probiotici: Jedu se kiseli kupus, krastavci i pije se jogurt
Top probiotici: Jedu se kiseli kupus, krastavci i pije se jogurt

Stari Kinezi su to rješavali akupresurom

Akupresura je davna kineska metoda liječenja raznih tegoba pritiskom na određene dijelove tijela. Korištenje refleksologije kao metode za olakšavanje tegoba bilo je popularno prije više od 5000 godina u Kini, Indiji i Egiptu. Stručnjaci za refleksologiju naglašavaju kako naše tijelo ima energetske zone, a svaka obuhvaća pojedine dijelove tijela. 

Refleksologija može ublažiti bolove, potaknuti rad određenih dijelova tijela, opustiti, dati tijelu dodatnu snagu... Postoji rješenje i za zatvor, lošu probavu i osjetljiva crijeva. U tom slučaju treba pritisnuti određenu točku na trbuhu (prikazano na slici niže) koja se nalazi dva prsta ispod pupka. To se izvodi kada je želudac prazan.

Pritisnite tu točku i držite 30 sekundi, napravite kratku pauzu pa ponovite. Pritisak neka u početku bude nježan pa postepeno intenzivniji. U isto vrijeme dišite normalno i neka vam oči budu zatvorene - usmjerite misli na točku koju masirate.

Postupak možete ponoviti dva do tri puta na dan, a svaki put neka ne traje duže od dvije minute. Ova metoda, navodno, pomaže i kod nesanice, kroničnog umora, menstrualnih grčeva...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku