Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Šest simptoma koji ukazuju na ozbiljne probleme sa trbuhom

Probavni sustav uključuje nekoliko organa pa znaci probavnih problema mogu biti posvuda i često su drugačiji od očekivanog pa ih ljudi zanemaruju - evo koji vam 'govore' da zakažete pregled

VIDEO

1. Imate kvržicu u grlu

Kada hrana prestane kliziti u vaš jednjak kao inače, pregledajte ga - osobito ako osjećaj s vremenom postaje jači. Ponekad je teško progutati čak i vodu.

- Bol pri gutanju vode može biti ozbiljan znak probavnih gastrointestinalnih problema - kaže dr. Jeffrey S. Crespin, gastroenterolog i klinički asistent na sveučilištu u New Yorku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vaš će liječnik također htjeti znati jesu li vaši problemi s gutanjem povezani s kašljanjem, promuklosti, štucanjem ili osjećajem punosti nakon samo nekoliko zalogaja hrane. To mogu biti znakovi raka jednjaka.

2. Vaši plinovi tjeraju ljude iz sobe

Jeste li znali da prosječna osoba proizvede gotovo dvije litre plinova dnevno? Nadutost je normalna, osim ako dođe u paru s neugodnim nuspojavama.

- Trebate se zabrinuti ako je to povezano s nelagodom u trbuhu, promjenom crijevnih navika ili neobjašnjivim gubitkom težine - kaže John E. Burney, mr. sc., gastroenterolog iz Fayettevillea, Georgia.

7 odličnih razloga da prehranu obogatite sočnim breskvama...
7 odličnih razloga da prehranu obogatite sočnim breskvama...

Uzmite u obzir i plinove koji imaju izrazito neugodan miris. Taj miris bi mogao biti signal da je parazit po imenu giardia zarazio vaša crijeva.

3. Hlače su vam odjednom preuske

Ako jedva uspijevate zakopčati traperice, za razliku od nekoliko dana ranije - krivac možda nije trbuh. Nadutost - koja se događa kada vaše tijelo zadržava previše plina - čest je problem i može biti samo rezultat prejedanja ili gutanja previše zraka. 

No iznenadna nadutost, koja se javlja bez ikakvog razloga i popraćena je simptomima kao što su bol ili krv u stolici, može biti razlog za brigu. Razlog bi mogao biti jednostavan kao što je problem u probavi mlijeka ili bi u pitanju moglo biti nešto drugo što zaslužuje drugačiji tretman.

- Stvari koje treba razmotriti su gastroezofagealna refluksa bolest, sindrom iritabilnog crijeva, žučni kamenci, konstipacija i celijakija - kaže dr. Burney.

4. Hlače su vam odjednom prelabave

Gubitak težine koji ne možete objasniti može biti simptom mnogih zdravstvenih problema, a vaš probavni sistem je dobro mjesto za početak traženja uzroka.

- Gastroenterolozi često pregledavaju pacijeente zbog neobjašnjivog gubitka težine. Prvo što treba isključiti su karcinom debelog crijeva, gušterače i želuca - kaže dr. Burney.

Oprez! 4 prehrambene navike koje ubijaju ljude diljem svijeta
Oprez! 4 prehrambene navike koje ubijaju ljude diljem svijeta

Neki od ostalih razloga zbog kojih možete gubiti kilograme su stanja kao što celijakija ili Cronova bolest koja ometaju sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari.

5. Stolica vam je crna

Vjerojatno ćete se uzbuniti ako vidite crvenu boju nakon odlaska na zahod, ali krv također može 'obojiti' vašu stolicu u crno.

- Krvarenje nikada nije normalno. Jarko crvena krv koju vidite na toaletnom papiru može biti od hemeroida - otečenih krvnih žila na stražnjici koje mogu biti bolne i svrbjeti - kaže dr. Crespin.

Liječnik vam može pomoći s hemeroidima, ali ako krvarenje traje ili nije povezano s tim, posjetite gastroenterologa.

- Svatko tko ima rektalno krvarenje koje traje, ili je povezano s drugim simptomima, ili ima 40 i više godina, treba otići na pregled - savjetuje dr. Burney.

6. Prestali ste crpiti željezo

Ne u teretani - u krvi. Željezo pomaže crvenim krvnim zrncima da dostave kisik u tkivo vašeg tijela. Kad vam nedostaje željeza, cijelo tijelo pati. Često ste jako umorni, a možete imati i glavobolje, žućkastu kožu, lomljive nokte, gubiti kosu i općenito biti slabi.

Internist može provjeriti razinu željeza jednostavnim testom krvi, ali ako se pokaže da ste anemični, možda ćete morati posjetiti specijalista za gastrointestinalne probleme.

- Anemija uzrokovana nedostatkom željeza često može biti posljedica kroničnog, nevidljivog gubitka krvi u gastrointestinalnom traktu - od raka debelog crijeva, raka želudca, čireva, upalne bolesti crijeva ili angiodisplazija - navodi dr. Burney, piše Men's Health.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru