Lifestyle

Komentari 0

Stručnjaci za disanje kažu da bi bilo dobro pjevušiti dok dišete

Stručnjaci za disanje kažu da bi bilo dobro pjevušiti dok dišete

Ljudi su tek počeli otkrivati povezanost zdravlja respiratornog sustava i imuniteta. Stručnjaci smatraju da uz pomoć disanja možete utjecati na imunitet kao i kad jedete kvalitetnije namirnice

U vrlo kratkom roku uz pomoć disanja možete osnažiti imunitet, smatra James Nestor, autor knjige Breath: The New Science of a Lost Art, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO: Top 10 savjeta za jačanje imuniteta

Kaže kako je najučinkovitija tehnika u kojoj lagano pjevušite dok dišete. Postoji i dobar razlog za to.

Dreamstime

Zašto morate pjevušiti?

Nestor je pobornik disanja na nos budući da sinusi mogu otpuštati dušikov oksid koji  utječe na imunitet.

- To je nevjerojatna molekula koja ulazi u interakciju s patogenima, odnosno izravno s virusima - kaže Nestor.

Znanstvenici su proučavali utjecaj dušikovog oksida na stanice sisavaca zaraženih korona virusom. Nestor je komentirao konkretnu studiju koja je upravo u tijeku, a proučavaju kako dušikov oksid pomaže u terapiji obnavljanja funkcije pluća te osnaživanja imunološkog odgovora kod pacijenata s teškim oblikom COVID-19.

Riječ je o impresivnoj molekuli, a najbolji dio je činjenica da je dostupna i besplatna i svatko joj ima pristup disanjem kroz nos. Nestor tvrdi kako se učinak pojačava ako dišući pjevušite.

- Ako pjevušimo, povećavamo snagu dušikova oksida čak 15 puta - kazao je.

Ako pjevušite oko sat vremena četiri puta na dan, pokazala je studija, možete kao i ispitanici eliminirati kronične simptome rinosinusitisa, odnosno začepljenje, pritisak i upalu kroz samo četiri dana.  To znači da imamo moćan mehanizam za osnaživanje funkcije nosa i pomoć molekulama koje osnažuju imunitet, a sve što trebate jest pjevušiti vašu omiljenu melodiju.

Nestor nema preporuku za neku određenu pjesmu i kaže da možete pjevušiti što god želite, no smatra kako pjevušenje na nižim frekvencijama može pomoći u procesu.

- Tu nema puno znanosti, no može pomoći osloboditi i stimulirati otpuštanje dušikova oksida - kaže on.

Najčitaniji članci