Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Sve popularniji 'HIIT trening' dokazano usporava i starenje

HIIT ili high intensity interval training (trening s vježbama visokog intenziteta), popularna je metoda vježbanja među onima koji žele 'iznojiti' višak kilograma, a navodno pomažu i da se uspori starenje stanica

Foto: Dreamstime
2 komentara

U HIIT vježbanju izmjenjuju se brze vježbe s kraćim periodima oporavka, a takav ritam navodno pomaže da se sagori više kalorija u manje vremena nego što je to slučaj kod tradicionalnih vježbi. Naime, pokazalo se da HIIT potiče rad metabolizma, sagorijevanje masti i izgradnju mišića, a sada su znanstvenici iz Mayo klinike otkrili još jednu njihovu prednost: vježbe mogu usporiti starenje na staničnoj razini.

U studiji o HIIT treningu, koja je objavljena u časopisu Cell Metabolism, sudjelovale su 72 odrasle osobe podijeljene u dvije dobne skupine; mladi (od 18 do 30) i stariji (od 65 do 80). Sudionici su bili raspoređeni na po jednu od tri vježbe, koje su trajale po 12 tjedana: ciklus intenzivnog vježbanja, trening snage s utezima ili kombinirani trening snage i biciklizma.

Foto: Dreamstime

Plan biciklizma HIIT-a bio je najteži od tri, a zahtijevao je tri dana vožnje bicikla i dva dana stalnog, brzog hodanja na traci. Skupina za treniranje s utezima radila je vježbe gornjeg i donjeg dijela tijela samo dva puta tjedno, dok je skupina za kombinirani trening vježbala pet dana u tjednu, ali vremenski kraće i bez vremena za oporavak. 

Znanstvenici su im za to vrijeme mjerili promjene u snazi, mišićnoj masi, kapacitetu pluća i osjetljivost na inzulin. Također su im radili biopsiju tkiva i analizirali stanice koje su volonterima uzeli s područja bedara, prije i nakon tromjesečnog eksperimenta.

Foto: Dreamstime

Na kraju 12. tjedana, sve su tri skupine dobile na mišićnoj masi i poboljšale kapacitet pluća, ali oni koji su provodili trening visokog intenziteta (HIIT) imali su najviše koristi od vježbanja, piše portal Health.

O, DA... Vježbe od kojih vam vođenje ljubavi više nikad neće biti isto

Mlađim se volonterima mitohondrijski kapacitet (sposobnost stanice da uzima kisik i proizvodi energiju) povećao za 49 posto, dok su stariji ljudi doživjeli još dramatičniji porast, od čak 69 posto.

Inače, mitohondriji i ribosomi su stanične organele ključne za metabolizam i kondiciju, ali imaju tendenciju propadanja kako starimo. Ipak, održavanje tijela u dobroj kondiciji može usporiti znakove starenja unutar stanica, poručuju znanstvenici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message