Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sve prednosti kolagena: Koža je od njega čvršća, a srce zdravije

Sve prednosti kolagena: Koža je od njega čvršća, a srce zdravije

Laboratorijska istraživanja otkrivaju da uzimanje kolagena može usporiti nakupljanje masti i kolesterola koji stvrdnjavaju arterije i dovode do srčanih bolesti, točnije povišenog krvnog tlaka

VIDEO

Kolagen je protein vlaknaste strukture koji koži daje čvrstoću i elastičnost. No naša ga tijela tijekom starenja proizvode sve manje, što dovodi do pojave bora i opuštene kože. Zbog toga se neki ljudi odluče uzimati dodatke prehrani na bazi kolagena. Ali kolagen neće samo pomoći zadržati čvrstoću kože, već ima i mnogih drugih potencijalnih blagodati.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izbjeći bore?

Pokretanje videa...

Kako izbjeći bore 01:35

1. Održava kožu čvrstom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neka istraživanja su pronašla dokaze koji ukazuju na to da uzimanje kolagena pomaže da koža izgleda mlađe. Na primjer, pregled 11 istraživanja iz 2019. godine pokazao je da dodaci kolagena mogu povećati elastičnost kože, hidrataciju i količinu kolagena. Iako su doze i dodaci varirali tijekom studija, dvoje je sudionika uzimalo 3 grama kolagena tripeptida tijekom 4 do 12 tjedana i primijetili su značajno poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože.

Međutim, ne postoje velika, nasumična istraživanja koja su izravno uspoređivala učinke dodataka prehrani u obliku kolagena s placebom.

Nadalje, suplementi kolagena mogu sadržavati i druge sastojke za koje je poznato da poboljšavaju stanje kože, poput hijaluronske kiseline, vitamina i minerala. Stoga je teško reći je li samo kolagen uzrok pozitivnih učinaka ili su to i dodani sastojci. Iako laboratorijska istraživanja na miševima pokazuju da su suplementi kolagena nešto što tijelu može koristiti, nije jasno koliki dio odlazi u kožu.

- Stoga, hoće li suplementi kolagena učvrstiti kožu i smanjiti znakove starenja, još uvijek nije sasvim sigurno - kaže dermatologinja dr. Rajani Katta.

Previše alkohola vodi vas u tjeskobu i sram? Osjećaju je mnogi, ali možete si pomoći
Previše alkohola vodi vas u tjeskobu i sram? Osjećaju je mnogi, ali možete si pomoći

2. Dobar je za zglobove

Brojna istraživanja sugeriraju da hidrolizat kolagena može ojačati hrskavicu te tako ublažiti simptome osteoartritisa. Pregledom istraživanja iz 2019. utvrđeno je da su dodaci kolagena značajno smanjili ukočenost povezanu s tom bolešću, ali nisu ublažili bol.

- Međutim, istraživanje još nije utvrdilo koliko dugo mogu trajati utjecaji kolagena na zglobove i koja je doza najučinkovitija - rekla je Libby Mills, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

3. Jača strukturu kostiju

Kolagen igra važnu ulogu u strukturi i gustoći kostiju, ali kako starite, tako se kosti prestaju obnavljati, što povećava rizik od osteoporoze (bolesti koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti). U malom istraživanju žena u postmenopauzi iz 2018. godine, sudionice koje su dnevno uzimale 5 grama kolagen peptida, primijetile su znatno povećanu gustoću kostiju u kralježnici i kuku, što smanjuje rizik od loma kostiju.

10 stvari zbog kojih će vas žena voljeti na duge staze - učinite to
10 stvari zbog kojih će vas žena voljeti na duge staze - učinite to

4. Gradi mišićnu masu

Kolagen također može pospješiti rast mišića. U malom istraživanju iz 2019. zdravi mladići su, ili uzimali 15 grama kolagenih peptida u roku od 60 minuta nakon svakodnevnog treninga snage ili su samo trenirali. Nakon 12 tjedana oni koji su dodavali kolagen imali su veći porast čiste mišićne mase od onih koji su samo vježbali.

Važno: Morate kombinirati kolagen s nekim oblikom treninga snage kako biste izgradili mišićnu masu, napominje Mills.

5. Jača nokte

Nokti su izrađeni od istog proteina koji se nalazi u gornjem sloju naše kože, pa ni ne čudi što je kolagen dobar i za nokte. Jedno malo istraživanje iz 2017. godine otkrilo je da su sudionicima koji su uzimali 2,5 grama kolagenih peptida tijekom 24 tjedna (nakon čega su imali odmor od četiri tjedana) nokti rasli 12 posto brže i manje su se lomili, i to za čak 42 posto.

6. Dobro je za zdravlje srca

Laboratorijska istraživanja sugeriraju da kolagen može usporiti nakupljanje masti i kolesterola koji stvrdnjavaju arterije i dovode do srčanih bolesti. Malo istraživanje iz 2017. godine u Japanu s kardiovaskularnim bolestima pokazalo je da uzimanje kolagena tripeptida, vrste kolagen suplementa, povećava razinu HDL-a, 'dobrog' kolesterola i smanjuje krutost arterija. Ukočenost arterija povezana je s povećanim rizikom od povišenog krvnog tlaka, kroničnom bolesti bubrega i moždanim udarom, piše Insider.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru