Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Punjenje paprike, tikvice, rajčice...

Sve se puni: Paprike, tikvice, rajčice, avokado, patlidžani...
1

Turske dolme osvojile su gastrosvijet i doživjele mnoge transformacije. Idealan su ljetni obrok, a s obzirom na to čime punite povrće, mogu se poslužiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo

VIDEO

Povijest punjenog povrća seže u Otomansko carstvo, odakle se raširilo na srednju Aziju, Srednji Istok i arapski poluotok. Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno upravo u turskoj kuhinji, gdje se naziva dolma, što u prijevodu znači ‘biti napunjen’.

Povrće punjeno mljevenim mesom ondje se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. No, dolme su doživjele mnoge transformacije pa se punjene paprike, rajčice, patlidžani, tikvice, luk, šampinjoni ili avokado, mogu poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog, ovisno o tome čime ih punite i što ste planirali u ostatku obroka.

POGLEDAJTE VIDEO: Čije povrće kupujemo i jedemo?

Pokretanje videa...

00:09

Većinu povrća najčešće spravljamo punjeno mljevenim mesom i rižom, zapečeno u pećnici, no možete ga puniti i mesom koje je ostalo od ručka - komadićima piletine ili puretine. Također, možete pripremiti i laganiju, vegetarijansku verziju tako da pomiješate rižu ili kuskus i povrće, ili svježi sir, krastavce i masline, ili neko drugo jednako lagano povrće, ili tako da meso zamijenite sojinim ljuskicama.

Pravi ‘šmek’ ovakvim kombinacijama uvijek daju začini, pa se možete poigrati s njima. Uz mljeveno meso odlično se slaže ružmarin, dok sir možete začiniti crvenom paprikom, ili s malo čili papričice, ili kurkume, kako biste dobili pikantni okus.

Evo i nekoliko recepata: 

Punjeni patlidžani na turski način

Patliđan punjen mljevenim mesom

SASTOJCI: 2 veća patlidžana, 500 g mljevenog mesa, 1 luk, 2 rajčice, 2 češnja češnjaka, 1 šaka peršina, ulje, sol, papar

PRIPREMA: Patlidžan prerežite na pola, posolite i ostavite da pusti  višak vode. Za to vrijeme zagrijte ulje na tavi pa dodajte meso i pirjajte. Dodajte sjeckani luk i pirjajte pet minuta, pa dodajte sjeckanu rajčicu, češnjak, sol i papar. Pirjajte dok rajčica ne omekša pa dodajte sjeckani peršin i maknite s vatre. Patlidžane osušite te začinite solju i paprom. Na tavi zagrijte dvije žlice ulja, pa ispecite polovice patlidžana tako da odrezana strana gleda prema dolje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Izvadite sjemenke, napunite patlidžan nadjevom od mesa. Pecite 30-ak minuta.

Genijalne ideje za zdravi ručak: Punjeno povrće na 10 načina
Genijalne ideje za zdravi ručak: Punjeno povrće na 10 načina

Predjelo od punjenih rajčica

SASTOJCI: 4 rajčice srednje veličine, 125 grama svježeg sira, žlica nasjeckanoga svježega kopra (možete ga zamijeniti peršinom ili vlascem), malo ementalera za ukrašavanje, limenka tunjevine (80 grama) u vodi, tvrdo kuhane jaje, stručak mladog luka, kajenski papar, sol

PRIPREMA: Mladi luk, kopar i jaje sitno nasjeckajte. Operite rajčice, odrežite im vrhove i žlicom izvadite sjemenke. Unutrašnjost rajčica pomiješajte sa svježim sirom, koprom i jajetom. Dodajte tunjevinu, dobro promiješate da dobijete kremastu smjesu i njome napunite rajčice. Nije potrebno peći, no po želji, možete ih kratko zapeći s malo ribanog sira.

Rajčice punjene mesom

SASTOJCI: 8 rajčica, 400 grama mljevene junetine, 1 jaje, 1/2 šalice krušnih mrvica, 1 crveni luk, 1 režanj češnjaka, 1 žlica svježeg ili 1 žličica suhog peršina, sol i papar. 

PRIPREMA: Rajčice operite i odrežite im vrh, oko pola centimetra, pa izdubite meso žličicom i uklonite veći dio koštica.  Posolite i popaprite unutrašnjost. Meso rajčica usitnite nožem te dodajte u meso. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te ostale sastojke. Sve dobre promiješajte, pa tom smjesom punite rajčice. Složite ih u posudu za pečenje, poklopite 'kapicama' te lagano prelijte maslinovim uljem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta. 

Patlidžani punjeni rajčicom

SASTOJCI: 4 patlidžana (jedan po osobi), 500 grama rajčica, 2 velike glavice luka, 2 žlice mljevene slatke paprike, šalica kuhane riže, 2 žlice ajvara, malo nasjeckanog peršina, češnjak, parmezan, papar, sol, ulje

PRIPREMA: Patlidžane narežite na polovice, izdubite, posolite i ostavite 15-ak minuta da puste vodu, pa ih posušite papirnatim ručnikom. Nakon toga lagano pirjajte luk, peršin, rajčicu i češnjak. Kad smjesa omekša, umiješajte rižu, nauljite patlidžane i napunite dobivenom smjesom, koju malo začinite ajvarom i mljevenom paprikom. Pospite parmezanom, stavite u pećnicu na 180°C i zapecite 15 minuta. 

Skuhatćute: Punjeno povrće za savršen kraj ljeta!
Skuhatćute: Punjeno povrće za savršen kraj ljeta!

Patlidžani punjeni  mesom

SASTOJCI:  2 velika patlidžana, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 250 grama mljevenog mesa, 300 grama rajčice, maslinovo ulje, sol, papar. Za umak:  30 grama maslaca, 30 grama brašna, 250 mililitara mlijeka, jedno jaje, 125 grama ribanog sira, 1,5 žličica muškatnog oraščića, sol, papar

PRIPREMA: Prepolovite patlidžane po dužini i izdubite ih. Posolite ih i ostavite 15-ak minuta, pa posušite papirnatim ručnikom. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Sredinu patlidžana nasjeckajte. Na malo maslinovog ulja prepržite luk, i češnjak, pa ubacite meso i pirjajte 10 do 15 minuta. Dodajte meso patlidžana, sol i papar te nasjeckanu rajčicu. Kuhajte 20 do 30 minuta, dok se umak ne zgusne. Rastopite maslac u tavi i umiješajte brašno neprestano miješajući dok brašno ne dobije smeđu boju. Dodajte mlijeko i miješajte 7 do 10 minuta, dok se umak ne zgusne. Sklonite s vatre, dodajte sir i jaje te začinite. Izvadite patlidžane iz pećnice, napunite ih mesom i prelijte umakom. Po želji, dodatno pospite sirom. Vratite u pećnicu i pecite oko 15 minuta.

Paprike punjene tunjevinom

SASTOJCI: 6 mesnatih babura, 2 manje konzerve tunjevine, 150 grama majoneze, 2 decilitra kiselog vrhnja, 3 do 4 žlice mliječnog sirnog namaza, 2 žličice paste od maslina, sok 1/2 limuna, peršin, sol, papar

PRIPREMA: Paprike operite i osušite, pa posložite u lim za pečenje i pecite na na 220°C dok ne potamne. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte kuhinjskom krpom. Tunjevinu ocijedite od viška ulja te ju pomiješajte s majonezom, kiselim vrhnjem i mliječnim namazom. U smjesu dodajte pastu od zelenih maslina te sve začinite limunovim sokom, sjeckanim peršinovim listom, solju i paprom. 
Pečene paprike ogulite od kože i očistite od sjemenki i peteljki pa ih napunite pripremljenim nadjevom. Poslužuje se hladno, na sobnoj temperaturi. 

Roasted bell pepper with mushroom, rice, cheese and herbs filling in a baking dish on a white wooden table, close-up.

Paprike punjene krumpirom

SASTOJCI: 6 paprika, 6 većih krumpira, komad pancete, 1 decilitar kiselog vrhnja, 2 luka (ili jedan veći), sol, papar, 1 prstohvat peršina i začini po želji. Također po želji, možete dodati nekoliko cherry rajčica.

PRIPREMA:  Operite i odrežite vrh i dno paprike, pa ih posušite papirnatim ručnikom. Krumpir i luk isjeckajte na kockice i ubacite u posudu. Ostatak paprike narežite i dodajte krumpiru. Ubacite komadiće slanine. Dodajte sol, papar i peršin te začine po želji. Sve dobro promiješajte. Posudu u kojoj ćete peći paprike namažite uljem i poredajte paprike. Punite paprike smjesom, a ostatak poslažite oko paprika. Na kraju dodajte nekoliko žlica vrhnja, cherry rajčice. Prelijte sve sa 2 dcl vode u kojoj ste razmutili začine i pecite oko sat vremena na 180 °C.

Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije
Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije

Tikvice punjene jajima i sirom

SASTOJCI: 700 grama tikvica, 1,5 šalica krušnih mrvica, 60 grama tvrdog sira (primjerice cheddar), jedan manji crveni luk, 2 žlice peršina, 1 žličica soli, četvrtina šalice parmezana, 2 jaj, 2 žlice maslaca. 

PRIPREMA:  Zagrijte pećnicu na 175°C. U većem loncu zagrijte vodu do vrenja. 
Tikvice prepolovite po dužini i kuhajte u kipućoj vodi 15-ak minuta ili dok omekšaju. Zatim ih izvadite, ocijedite i izdubite meso iz sredine. U zdjeli pomiješajte izvađeno meso tikvica, krušne mrvice, sir, sitno narezani luk i naribani tvrdi sir, te  usitnjeni peršin, sol, većinu parmezana i razmućena jaja. Tikvice napunite dobivenom mješavinom. 
Po površini pobacajte komadiće maslaca i posipajte preostalim parmezanom. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj pećnici.

5 savjeta za savršeno povrće na roštilju - kratko, masno i slatko
5 savjeta za savršeno povrće na roštilju - kratko, masno i slatko

Tikvice punjene puretinom

SASTOJCI: 8 okruglih tikvica (žutih ili zelenih), maslinovo ulje, 1 mala glavica luka, 100 grama domaće kobasice, 500 grama mljevene puretine, 2 režnja češnjaka, 1 žlica koncentrata rajčice, 1 decilitar bijelog vina, 2 velike zrele rajčice, 2 žlice riže, začini: sol, papar, kumin, dimljena slatka paprika, čili, origano, svježi timijan i ribani parmezan

PRIPREMA: Tikvicama odrežite vrh i žličicom izdubite sredinu, pazeći da ih ne probijete. Meso tikvice sačuvajte, a unutrašnjost posolite i preokrenute ih na čistu kuhinjsku krpu dok pripremate nadjev. Sitno nasjeckajte luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu kobasicu kojoj ste odstranili ovitak, a nakon 2 do 3 minute i mljevenu puretinu. Popržite meso stalno ga miješajući da se komadi međusobno ne zalijepe.

Dodajte češnjak, koncentrat rajčice, po žličicu kumina, mljevene paprike i origana te pola nasjeckane čili papričice. Dobro pomiješajte i podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte nasjeckane rajčice i izdubljeno meso tikvica. Posolite, popaprite, dodajte 2 do 3 grančice timijana i podlijte decilitrom vode. Kuhajte dok se rajčice ne raspadnu, a umak zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte 2 žlice riže i kuhajte još 5 minuta. 

Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite vatrostalnu posudu u koju će vam tikvice stati jedna do druge. Svaku tikvicu napunite nadjevom. Ostatak nadjeva rasporedite na dno posude, pa na njega poslažite napunjene tikvice. Pokapajte ih s još malo maslinovog ulja i pospite parmezanom te pecite oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Poslužite ih uz prilog od grčkog jogurta i češnjaka (200 grama  grčkog jogurta pomiješate s jednim zgnječenim režnjem češnjaka, žlicom limunovog soka i maslinovog ulja te prstohvatom soli i papra).

Punjeni luk s pancetom

SASTOJCI: 5 glavica crvenog luka, 5 kriški pancete, prstohvat ružmarina 1 mala žlica češnjaka u prahu, 3 žlice maslinovog ulja, parmezan, 1 decilitar kiselog vrhnja (12 posto masti),  sol, svježe mljeveni papar, majčina dušica i 2 ukiseljene lučice. 

PRIPREMA: Luk očistite od ljuske i stavite u lonac s vodom, pa pristavite na vatru. Kad voda zavrije, kuhajte ga 10-ak minuta. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ostavite da se malo ohladi. Nožem odrežite vrhove. Sredinu izdubite pazeći da ne oštetite vrh. Omotajte svaku glavicu ploškom pancete, učvrstite čačkalicama i složite u lim obložen papirom za pečenje. Nasjeckajte ukiseljene lučice. Nasjeckajte i unutrašnjost te vrhove luka. Zagrijte u dubljoj tavi malo ulja i prepržite sjeckani luk 2 do 3 minute. Maknite s vatre. Umiješajte lučice, kiselo vrhnje, majčinu dušicu, sol i papar. Smjesom nadjenite svaku glavicu luka. Pospite ih ribanim parmezanom i položite preko svake grančicu ružmarina. Pecite ih 20-ak minuta na 200°C.

Sogan dolma (Luk punjen mesom)

SASTOJCI: Kilogram crvenog luka, 400 grama mljevene junetine, 100 grama riže, 50 grama korijena celera i mrkve, 2 decilitra kiselog vrhnja (20 posto masti), 1 limun, sol, papar, 1 prstohvat crvene paprike. 

PRIPREMA: Luk očistite i svakoj glavici odrežite vrh ravno. Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte nekoliko minuta. Ocijedite ih i ohladite. U zdjeli dobro izmiješajte meso, naribane mrkvu i celer, rižu, sol i svježe mljeveni papar. Tom smjesom punimo luk. Kod punjenja bacite vanjski sloj svake glavice, sredinu iskoristite za podlogu (ispod punjenog luka), a ostatak punite.
Napunjene glavice luka slažite u lonac i pospite mljevenom crvenom paprikom. Podlijte mlakom vodom da prekrije glavice. Najprije kuhajte na jačoj temperaturi, a kad provrije, smanjite temperaturu. Poslužite uz kriške limuna i kiselo vrhnje.

Razbudite organizam: Povrće i voće koje djeluje protiv umora
Razbudite organizam: Povrće i voće koje djeluje protiv umora

Šampinjoni punjeni kozjim sirom i avokadom 

SASTOJCI: 10 velikih šampinjona, 2 avokada, 20 dekagrama mladog kozjeg sira,  češnjak, peršin maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. 

PRIPREMA: Izdubite šampinjone i nasjeckajte stabljike. Narežite avokado na kockice i  začinite ga sokom od limuna, soli, paprom, češnjakom i maslinovim uljem. Dodajte sir narezan na kockice. Stabljike šampinjona nasjeckajte i malo prepržite na maslinovom ulju, pa pomiješajte u smjesu. Napunite šampinjone smjesom i poslažite na lim za pečenje, pa pecite na 180 °C otprilike 20-ak minuta. 

Avokado punjen jajima i slaninom

SASTOJCI: 2 avokada, 4 jaja, 1 paprika, rajčica, 1 manji luk, malo slanine, ribani sir, sol, papar. 
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U lim za pečenje dodajte masni papir. Izrežite avokado na pola i izvadite žlicu do dvije mesa, kako bi napravila nešto veću rupu za jaje. Polovice od avokada stavite u lim za pečenje i nastojte ih stisnuti jednu uz drugu, kako se ne bi okrenuli. U svaku polovicu pažljivo dodajte jaje. Posipajte paprikom, slaninom, rajčicom i ostalim namirnicama prije pečenja, količine po želji. Pecite 13 do 18 minuta, ovisno o tome koliko jajetu treba da se ispeče. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru