Lifestyle

Komentari 47

Tko bi rekao? Pojedi tri datulje dnevno, tijelo će ti reći 'hvala'

Tko bi rekao? Pojedi tri datulje dnevno, tijelo će ti reći 'hvala'

Tijelo će vam biti zahvalno počnete li svaki dan jesti datulje, dovoljno je tri komada dnevno. Počet ćete se osjećati bolje, i fizički i psihički, i smanjit ćete rizik od nekih bolesti

1. Zdravije kosti

Datulje sadrže kemijski element bor koji je odličan za zdravlje kostiju, kaže dr. Julie Garden-Robinson, profesorica na Državnom sveučilištu Sjeverne Dakote u SAD-u. Osim toga, u njima ima i minerala poput fosfora, kalija, kalcija te magnezija. Ti minerali se inače nalaze u sušenom voću i poznati su to tome da jačaju kosti i pomažu u borbi protiv bolesti kao što je osteoporoza.

POGLEDAJTE VIDEO o superhrani budućnosti:

2. Bolja probava

Datulje sadrže mnogo vlakana, a našem probavnom sustavu su ona neophodna za pravilan rad. Unos dovoljne količine vlakana sprječava zatvor i potiče redovito pražnjenje crijeva. Studija objavljena u britanskom časopisu 'Nutrition' pokazala je da ljudima, koji redovito konzumiraju datulje, probava puno bolje radi nego onima koji nemaju tu naviku.

3. Manje stresa i depresije

One su bogate vitaminom B6 koji dokazano pomaže tijelu u stvaranju serotonina i norepinefrina, a time i poboljšavaju zdravlja mozga. Serotonin regulira raspoloženje, dok se norepinefrin bori protiv stresa. Istraživanja su pokazala da su niske razine B6 povezane s pojavom depresije.

Fotolia

4. Više energije

Bogate su vlaknima, kalijem, magnezijem, vitaminima i antioksidansima što ih čini savršenom grickalicom. Datulje će vas napuniti energijom zahvaljujući šećerima kao što su fruktoza i glukoza, a posebno su korisne u brzom vraćanju snage nakon naporne fizičke aktivnosti.

5. Manji rizik od bolesti srca

Istraživanja su pokazala da datulje smanjuju razinu triglicerida i oksidativni stres - oba čimbenika rizična su za bolesti srca i pojavu ateroskleroze. Kalij kojime obiluju, također, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara.

6. Manji rizik od raka debelog crijeva

Datulje štite naš probavni sustav od štetnih bakterija čime se smanjuje rizik od njihovog širenja na debelo crijevo. Studija Zavoda za ispitivanje hrane i prehrambenu znanost (Department of Food and Nutritional Sciences) otkrila je da ljudi koji jedu datulje redovito, time potiču razvoj dobrih vrsti bakterija u crijevima, a one su zaslužne za zaštitu od pojave raka u debelom crijevu.

7. Blaži simptomi sezonskih alergija

Jedenje datulja utječe povoljno na sezonski alergijski rinitis, odnosno ublažava simptome i olakšava život u periodu alergija.

8. Brže do vitke linije

Kao što smo spomenuli, pune su vlakana, a ona su pak zaslužna da se duže osjećamo sitima i ne posežemo toliko za drugom hranom. Osim toga, antioksidanti poput antocijana, fenolne kiseline i karotenoida, uklanjaju toksine iz tijela, potiču probavu i ubrzavaju metabolizam, što dovodi do ubrzanog gubitka kilograma, prenosi brightside.me.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci