Lifestyle

Komentari 3

Tko stalno traži sreću mogao bi propustiti puno lijepih stvari

Tko stalno traži sreću mogao bi propustiti puno lijepih stvari

Kada previše cijenite sreću, postajete preosjetljivi na svoje emocije te se više borite da bi ih izbalansirali, kaže dr. Julia Vogt, suautorica istraživanja sa Sveučilišta u Readingu.

Studija provedena među mladima u Velikoj Britaniji otkrila je da oni koji izrazito teže visokoj sreći pokazuju više znakova depresivnih stanja. 

- Kada previše cijenite sreću, postajete preosjetljivi na svoje emocije te se više borite da bi ih izbalansirali - kaže dr. Julia Vogt, suautorica istraživanja sa Sveučilišta u Readingu.

Tim koji stoji iza studije kaže da je s veza između pretjeranog vrednovanja sreće i simptoma depresije ranije pronađena u SAD-u, ali nije bilo sigurno vrijedi li to i za Veliku Britaniju.

- Fascinantno je da ljudi koji stalno tragaju za srećom zapravo nesretni - rekla je Vogt.

Vogt i kolege istraživanje su proveli na 151 studentu, od kojih su većina bile žene. Ispunjavali su niz upitnika koji su ispitivali stavove od toga kako procjenjuju sreću do toga koliko su njihove emocije utjecale na njih, s kojom lakoćom su se borili s emocijama te razine simptoma povezane s depresijom.

Rezultati objavljeni u časopisu Journal of Happiness Studies otkrivaju da su oni koji su više cijenili sreću imali više rezultata za simptome depresije, piše The Guardian

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci