Osim što je mogu provoditi svi koji žele sniziti rizik od srčanih bolesti, preporučuje se i onima koji već pate od njih, ali uvijek u prethodnoj suradnji sa svojim liječnikom
T.L.C. dijeta čuva zdravlje srca i pročišćava loši kolesterol
Dijeta T.L.C. (u prijevodu terapeutska promjena životnog stila) temelji se na namirnicama koje smanjuju pojavu srčanih bolesti te snizuju kolesterol. Prije svega obiluje namirnicama bogatim vlaknima i složenim ugljikohidratima. Tek od 25 do 35 dnevnog unosa ukupnih kalorija dobiva se iz masti, a ograničen je i unos natrija, odnosno soli. Preporučuje se i onima koji već pate od srčanih bolesti, ali u suradnji s liječnikom. Znanstveno je potvrđena u brojnim krugovima.
Jelovnik T.L.C. dijete
SUBOTA - Doručak: tost s 50 g borovnica, margarin, naranča
Ručak: juha od crnoga graha s posnim sirom, 100 g smeđe riže, dinja, nezaslađeni čaj
Večera: filet tune, zelena salata s octom i uljem, 2 žemlje, mlijeko
Prvi međuobrok: kukuruzna tortilla, 100 g zapečenoga graha
NEDJELJA - Doručak: smoothie, jaje, 130 g dinje, 120 ml mlijeka
ručak pečeni iverak s kus-kusom, nar, naranča, mlijeko
Večera: juha od povrća, vegetarijanska pljeskavica u pecivu
Prvi međuobrok: velika banana
Drugi međuobrok: 200 g obranog jogurta
PONEDJELJAK - Doručak: omlet od dva jaja sa špinatom i rajčicom, sok od naranče
Ručak: sendvič od puretine s tanko narezanim tikvicama
Večera: losos na žaru, 100 g kus-kusa s kikirikijem, 80 g brokule kuhane na pari, mlijeko
Prvi međuobrok: 85 g manga
Drugi međuobrok: 2 žlice suhih šljiva
UTORAK - Doručak: 100 g zobene kaše sa sušenim trešnjama, 120 ml mlijeka, sok od naranče
Ručak: kukuruzna tortilla s crnim grahom i mljevenom puretinom, 2 žlice salse, nezašećereni čaj
Večera: integralna tjestenina s posnim sirom i patlidžanima, pecivo
Prvi međuobrok: mala naranča
SRIJEDA - Doručak: rižine pahuljice, mlijeko, naranča, sok kruške
Ručak: sendvič s lososom, salata od rajčice i krastavaca, jabuka
Večera: pečena puretina, pečeni slatki krumpir, 80 g prokulice, pecivo, zelena salata s uljem i octom
Prvi međuobrok: 200 g obranog jogurta
ČETVRTAK - Doručak: muffin, jaje, ploška slanine, 70 g narezanih jabuka, mlijeko
Ručak: špageti sa suhim šljivama i malo zasoljenim umakom, salata od potočarke, orasi i mlijeko
Večera: lignje sa škampima i neslanim umakom, potočarka
Prvi međuobrok: 15 g suhih prženih badema
PETAK - Doručak: 100 g zobene kaše s orasima, mlijeko, mala banana, tost, žlica margarina
Ručak: sendvič od puretine s tostom i laganom majonezom
Večera: odrezak na žaru, 100 g krumpira, 50 g mrkve, 2 žemlje
Prvi međuobrok: štapić posnog sira
Drugi međuobrok: 75 g štapića mrkve