Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Toksini vrebaju iz osvježivača zraka, tepiha, ali i iz dimnjaka

Toksini vrebaju iz osvježivača zraka, tepiha, ali i iz dimnjaka
7

Osvježivači zraka sadrže ftalate koji izazivaju poteškoće s disanjem i glavobolje, novi tepisi kao i boje za zid ispuštaju otrovne pline, a dimnjak treba kontrolirati

VIDEO

Zagađenost zraka katkad je gora u domu nego vani, a među ostalima uzrok mogu biti hlapljive organske komponente (VOC). To su štetni spojevi koje otpuštaju novi namještaj, boja, tepisi, a mogu uzrokovati glavobolje, mučninu, iritaciju očiju i grla, a na njih su osobito osjetljiva djeca. Ona dišu brže od odraslih, pa i zato inhaliraju više potencijalno lošeg zraka. Mnoga sredstva za čišćenje također su štetna za dišni sustav te kožu djece, ali i odraslih, osobito ako sadrže amonijak i klor. 

Zato su mnogo bolji izbor soda bikarbona, vruća voda i limun. No i osvježivači zraka mogu naškoditi zdravlju, odnosno izazvati poteškoće pri disanju i glavobolje. Budući da neki sadrže ftalate, valja ih držati što dalje od djece jer loše utječu na njihov rast i razvoj. Prostorije radije “parfumirajte” tako da stavite svježe grančice ružmarina, bosiljka ili metvice te redovito prozračujte. I pečenje te kuhanje hrane u teflonskim posudama može otpuštati toksine. Radije odaberite posuđe od nehrđajućeg čelika. 

Glavobolje zbog tepiha

Novi tepisi i podne obloge mogu ispuštati otrovne plinove, pa nakon njihova postavljanja nekoliko dana prozračujte prostoriju u kojoj se nalaze.

Ne čuvajte blizu kante s bojom

Tijekom bojenja zidova obvezno držite prozore otvorenima, a ne preporučuje se držati ni zatvorene kante s bojom u stanu ili kući jer i iz njih izlaze štetni plinovi. 

Prozračujte očišćenu odjeću

U kemijskim čistionicama upotrebljavaju perkloritelin, koji izaziva rak u životinja. Stoga čim je donesete iz čistionice, odjeću dobro prozračite.

Poštedite djecu dima cigareta

Djeca, osobito ona s astmom, češće će obolijevati od bronhitisa i upale pluća žive li s pušačima. No djeci šteti i ako pužu po tepihu koji je upio dim cigareta.

Pripazite na dimnjak

Ako su vam centralno grijanje ili ventilacijski sustav neispravni, postoji opasnost od nakupljanja ugljičnog monoksida. Redovito ih kontrolirajte.

Oznake upozorenja na opasnim kemikalijama

Štetno: Tvari i pripravci koji pri gutanju, u dodiru s kožom i udisanjem, mogu uzrokovati smrt ili oštećenja zdravlja.

Otrovno: Lubanja s prekriženim kostima označava kemijska sredstva koja u niskim dozama škode zdravlju ili izazivaju smrt. 

Nagrizajuće: Simbolizira tvari i pripravke koji mogu u dodiru sa zdravom kožom izazvati ozbiljna oštećenja svih slojeva tkiva.

Lako zapaljivo: Označava tekuće tvari i pripravke niskog plamišta i vrelišta koji su vrlo lako zapaljivi u dodiru sa zrakom. 

Opasno za okoliš: Sredstva koja mogu biti štetna za zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet, odnosno biološku i krajobraznu raznolikost.

Eksplozivno: Tvari koje pod određenim uvjetima detoniraju, brzo se zapale ili uslijed zagrijavanja i povišenog tlaka eksplodiraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač