Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Top 20 zdravih namirnica koje bi trebalo organski uzgajati

Top 20 zdravih namirnica koje bi trebalo organski uzgajati

Industrijski uzgojena hrana prepuna je pesticida i kemikalija koje loše djeluju na okoliš, ali i zdravlje. Najbolje je jesti organski uzgojeno voće i povrće te hranu bez puno soli i šećera

VIDEO

Organska hrana nikad nije bila popularnija, i to s dobrim razlogom - hranjivija je, zdravija i bolja za okoliš, naglašava Jeff Cox, autor knjige 'The organic food shopper’s guide'. Autor u knjizi iznosi popis namirnica koje bi svi trebali kupovati organski uzgojene.

- Jabuke koje su organski uzgojene neće na sebi imati ostatke pesticida ili fungicida, dok se organska govedina uzgaja bez hormona rasta i rutinski korištenih antibiotika. Goveda nisu uzgojena u tovilištima u lošim uvjetima, nemaju višak masti jer ih se ne hrani zrnom prije klanja i postoje manje šanse da imaju kravlje ludilo - navodi.

Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš
Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš

Na popisu su i paprike te citrusi koji su zbog industrijske proizvodnje često puni pesticida, kao i mrkve, celer i trešnje na kojima često ima i ostataka fungicida.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Piletina često podliježe nehumanim uvjetima uzgajanja i klanja, zagađena je brojnim bakterijama te se koriste antibiotici kako bi se uzgojila u što kraćem roku. Kupite li kavu koja je industrijski obrađena, vrlo vjerojatno ćete nesvjesno ‘promicati’ iskorištavanje radnika koji je uzgajaju u lošim uvjetima. Također takav uzgoj kave često ima negativne ekološke posljedice na plantaže - od gubitka životinjskih staništa do oštećenja plodnog tla - upozorava.

Kupujte i organski kukuruz jer ne sadrži pesticide i herbicide, kao ni ostatke oštećenog tla. Grožđe, nektarine, breskve, kruške, krumpiri i maline na sebi nerijetko imaju ostatke pesticida i fungicida, dok se za uzgoj špinata i jagoda najviše koriste pesticidi. Pri kupnji ne smijete zaboraviti i na jaja i mlijeko, koji su važan dio prehrane. Za uzgoj mlijeka koriste se hormoni rasta i antibiotici, dok se jaja često uzgajaju u nehumanim stanjima te sadrže ostatke antibiotika. No koliko uopće akumulacija pesticida utječe na ljudsko tijelo?

- Američka neprofitna organizacija Pesticide Action Network objavila je istraživanje u kojem je otkriveno da su djeca između šest i 11 godina četiri puta izloženija pesticidu klorpirifosu koji oštećuje živce. Također su otkrili da žene u sebi imaju značajno veće količine pesticida pod nazivom organoklorpirifosa od onih propisanih od strane američke vladine agencije Environmental Protection Agency - tvrdi autor.

Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost
Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost

Stoga savjetuje roditeljima da pripaze na prehranu, ali i kupuju organski uzgojenu dječju hranu.

- Komercijalna hrana je najveći izvor opasnih razina pesticida u hrani, posebno za djecu između šest i 12 godina. Novorođenčad i djeca su posebno osjetljivi na zdravstvene probleme koje mogu uzrokovati pesticidi jer se njihovi vitalni organi tek razvijaju - objašnjava. Djeca također jedu više hrane u odnosu na svoju tjelesnu težinu od odraslih, što povećava njihovu izloženost kemikalijama u industrijski obrađenoj hrani. Najbolja hrana za djecu su organski uzgojeno voće i povrće te namirnice koje nemaju puno soli i šećera.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje