Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U ovoj dijeti glavnu ulogu ima grožđe - provodi se samo 3 dana

U ovoj dijeti glavnu ulogu ima grožđe - provodi se samo 3 dana

Dijeta je odlična za detoksikaciju od 3 dana, s tim da ju možete ponavljati svakih 14 dana, kako biste potaknuli metabolizam i detoksikaciju, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat

VIDEO

Grožđe sadržava 80 posto vode i njegova vrijednost na 100 grama ne prelazi 60 kalorija, pa može biti odličan saveznik u mršavljenju, bez puno odricanja. Dijeta dopušta svu hranu, ali u manjim količinama. Barem dva dana prije dijete izbacite suhomesnate proizvode, brzu hranu, alkohol, kavu i čokoladu, a ne preporučuju se ni tijekom dijete.

Provodi se tijekom tri dana, a očekivani je gubitak po kilogram dnevno. No, to je i dobar način čišćenja organizma od otrova. Dajte prednost bijelom grožđu, jer crno može izazvati zatvor.

Holivudska dijeta Siniše Vuce: 'Ne jedem i do 14 sati na dan'
Holivudska dijeta Siniše Vuce: 'Ne jedem i do 14 sati na dan'

Primjer jelovnika:

  • Prvoga dana treba pojesti pola kilograma grožđa, s tim da tu količinu rasporedite na cijeli dan. Jedite grožđe između obroka, uz redovne obroke u okviru kojih ćete konzumirati manje masne namirnice. Preporuke su kuhano povrće i meso od peradi, jogurt i integralne žitarice.
  • Drugoga dana pojedite 250 grama grožđa, raspoređeno tijekom dana na međuobroke, najbolje onda kad osjetite glad. Uz nabrojane namirnice u prvome danu, možete jesti i kuhana jaja i plavu ili bijelu ribu.
  • Trećeg dana opet treba pojesti pola kilograma grožđa. Ono će vas zasititi, ali jedite redovno i ostale obroke.

- Dijeta je odlična za detoksikaciju od 3 dana, s tim da ju možete ponavljati svakih 14 dana, kako biste potaknuli metabolizam i detoksikaciju. Dobra strana je što se smanjuje ukupan kalorijski unos, izbjegava unos dodanih šećera, škroba (graška, mahunarki i prerađenih masnih proizvoda poput majoneze). No, crno grožđe može izazvati zatvor, pa radije birajte bijelo. Njegova je mana što sadrži više voćnog šećera, pa se dijeta ne preporučuje dijabetičarima. Bijelo grožđe sadrži i kalij i kalcij, značajne minerale kod gubitka tjelesnih masnoća te izvrsno regulira probavu. Zbog visokog sadržaja šećera preporučuje se kod visokog fizičkog i mentalnog napora - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Htjeli bi smršaviti, no ne možete se odreći krumpira i tjestenine? Ova dijeta je idealna baš za vas
Htjeli bi smršaviti, no ne možete se odreći krumpira i tjestenine? Ova dijeta je idealna baš za vas

- Dijeta s povećanim unosom grožđa nosi određene prednosti, ali više u neizravnim učincima zbog prethodnog izbacivanja suhomesnatih proizvoda, brze hrane, alkohola, kave i čokolade. No, nekoliko eksperimentalnih istraživanja na štakorima provedenih od španjolskih i argentinskih autora (Moreno Fernandez i sur. Nutrients 2018; Rodriguez Lanci i sur. Food&function 2016) pokazalo je niz nepovoljnih učinaka na razvoj metaboličkog sindroma, prirasta na tjelesnoj težini i pojavi šećerne bolesti. Istraživanje na štakorima koje su proveli tajvanski istraživači (Chou i sur. The Journal of nutritional biochemistry 2016), s druge strane, ukazuje na mogući antidemencijski učinak - kaže dr. Božidar Perić, specijalist interne medicine, Poliklinika Perić - Staničić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa