Lifestyle

Komentari 0

U ovoj godini nadoknadite propuštene liječničke preglede

U ovoj godini nadoknadite propuštene liječničke preglede

Možda ste ovih godina zbog pandemije pomalo zanemarili inače redovite zdravstvene preglede, pa je sada prilika da nadoknadite propušteno i pobrinete se za stanje svog tijela

Otkako je pandemija počela, vjerojatno ste preskočili nekoliko posjeta liječniku. Možda ste trebali zakazati novi termin pregleda ili kontrole, ali to jednostavno niste učili, piše Chatelaine.

POGLEDAJTE VIDEO: Dr. Luka Bilić o važnosti oftlamoloških pregleda

Time ste s jedne strane htjeli rasteretiti sustav opterećen COVID pacijentima misleći da su vaši problemi manje važni, no imajte na umu da ste na taj način ugrozili vlastito zdravlje.

Medical exam

- Određene bolesti i karcinomi često neće imati nikakve simptome u početku, nego se oni javljaju tek kasnije. Na primjer, visoki kolesterol ili visoki krvni tlak možda neće uzrokovati probleme godinama, sve dok netko ne doživi srčani ili moždani udar. Mnoge od najozbiljnijih kroničnih bolesti liječnici mogu suzbiti u korijenu ako se uhvate dovoljno rano - kaže dr. Jennifer Kwan, obiteljska liječnica u Burlingtonu.

Zato biste kod svog obiteljskog liječnika trebali rezervirati zakašnjeli pregled čak i ako nemate nikakvih posebnih sumnji oko zdravlja. Evo osnovnih rutinskih, ali potencijalno spasonosnih testova i pregleda koje biste trebali zakazati.

1. Papa test

Redoviti ginekološki pregledi i Papa testovi pomažu u ranom otkrivanju karcinoma vrata maternice.

- Rak vrata maternice možda neće uzrokovati nikakve simptome do kasnijih faza, što ga čini teškim za otkrivanje i bez Papa testa - kaže Kwan.

Kanadsko udruženje opstetričara i ginekologa preporučuje Papa test svake tri godine počevši od 21. godine života ili s početkom seksualne aktivnosti. Postoje situacije u kojima je potreban češći pregled, primjerice pri pojavi abnormalnih stanica, a liječnik može preporučiti pregled svake dvije godine.

Spolno prenosive infekcije su također u porastu, a Papa testovi mogu pomoći u otkrivanju nekih od njih. Neke od najčešćih poput klamidije i gonoreje, često nemaju simptome. Kanadska agencija za javno zdravstvo preporučuje probir na klamidiju u trudnica, godišnji pregled spolno aktivnih žena mlađih od 25 godina i ciljani probir za one starije od 25 godina koje su pod rizikom, što bi uključivalo nekoga s prethodnom spolno prenosivom infekcijom. Ovi pregledi se često mogu obaviti istovremeno s Papa testom, iako je za probir na HIV, sifilis i hepatitis B i C potrebna krvna pretraga.

2. Provjerite krvni tlak

Hypertension Canada preporučuje godišnje mjerenje krvnog tlaka za sve odrasle ljude budući da je hipertenzija glavni čimbenik rizika za moždani udar. Općenito, očitanje od 135/85 ili više smatra se visokim rizikom, iako bi netko s dijabetesom trebao imati manje od 130/80. Krvni tlak se obično provjerava na godišnjem sistematskom pregledu, no ako je vaš tlak previsok ili prenizak, svakako se obratite specijalistima.

3. Provjerite kako stojite sa cjepivima

Osim cjepiva protiv COVID-19, razgovarajte sa svojim obiteljskim liječnikom o tome koja bi vam cjepiva mogla trebati. U Kanadi se cjepivo protiv tetanusa preporučuju svakih 10 godina, a cijepljenje protiv HPV-a ženama mlađim od 45 godina. Ne zaboravite i na godišnje cijepljenje protiv gripe. Ako razmišljate o putovanju u druge zemlje, možda će vam trebati cjepiva za hepatitis A ili B, žutu groznicu ili tifus.

4. Provjerite razinu kolesterola

Jedini način da saznate imate li visok kolesterol, zbog čega ste izloženi povećanom riziku od srčanog i moždanog udara, je krvni test. Zaklada za srce i moždani udar iz Kanade preporučuje redovito testiranje kolesterola nakon 50. godine ili nakon menopauze za žene, ili prije ako imate srčane bolesti, dijabetes ili visoki krvni tlak, ili ako imate druge čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti. Obiteljski liječnik može razgovarati o vašem riziku i o tome trebate li testiranje na sljedećem zdravstvenom pregledu.

Liječnik opće prakse također može preporučiti probir za dijabetes tipa 2 ako ste stariji od 40 godina ili imate visok rizik od razvoja bolesti. Čimbenici rizika uključuju rodbinu prvog stupnja s dijabetesom tipa 2, pripadnost visokorizičnoj populaciji ili pridružena bolest, poput sindroma policističnih jajnika.

5. Raspitajte se o kolonoskopiji

- Preporučuje se probir raka debelog crijeva, obično počevši od 50 godina - kaže Kwan.

Obiteljski liječnik će vam omogućiti da dobijete alat za kućni pregled koji se zove fekalni imunokemijski test, tzv. FIT komplet, koji otkriva tragove krvi u stolici. Rezultati kućnog testa ili čimbenici visokog rizika poput obiteljske anamneze raka debelog crijeva ili polipa, utvrdit će je li potrebna kolonoskopija. Pregled stolice kod kuće općenito se preporučuje svake dvije godine.

6. Idite na mamografiju

Canadian Cancer Society preporučuje mamografiju u dobi između 50 i 74 godine, ali standardi probira variraju.

- Ako primijetite promjene na svojim dojkama, kao što su kvržice, promjene na koži, bol, iscjedak iz bradavica ili krvarenje, trebali biste odmah nazvati svog liječnika i ne čekati mamografiju - savjetovala je Kwan.

Virtualna klinika

Mnogi liječnici još zakazuju virtualne konzultacije telefonom ili računalom te na taj način možete obnoviti recept ili uputnicu. Ako smatrate da vam je potreban fizički pregled, ne zaboravite nazvati ordinaciju i naručiti se.