Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Uz KonMari metodu više nikad nećete imati nered u ormarima

Uz KonMari metodu više nikad nećete imati nered u ormarima

Organizacijski proces ima tri koraka - razvrstavanje ukupne količine, eliminiranje viškova i pohranjivanje ostatka, a kod organizacije ormara to znači ustanoviti što točno želite složiti i u kakav točno ormar

Zlatna pravila slaganja ormara su pravilo visine i pravilo sezone.

- Pravilo visine znači da ćete svakodnevno korištene stvari držati u visini očiju gdje ih najlakše možete dohvatiti, a sve ostalo niže ili više od toga. Izuzetak su jedino čarape i donje rublje koje uglavnom stoji u ladicama - objašnjava nam profesionalna organizatorica Tamara Kajari, vlasnica tvrtke Slagalica organiziranje.

Na balkonski ili zid spavaće ili dnevne sobe 'parkirajte' bicikl
Na balkonski ili zid spavaće ili dnevne sobe 'parkirajte' bicikl

- Pravilo sezone podrazumijeva da je većina ormara iskorištena za stvari iz tekućeg godišnjeg doba. Izvansezonsku odjeću slažemo ovisno o prostoru kojim raspolažemo - dublje u ormar, u kutije na ormar ili u spremište poput podruma ili garaže. Prostor ispod kreveta koristite kao zadnju opciju ili u slučaju skučenog stambenog prostora - naglašava Tamara Kajari.

Dobro organizirana unutrašnjost ormara podrazumijeva samo stvari koje koristite.

- Sve ostalo morate prepoznati kao nepotrebno, a onda i eliminirati - donirati ili reciklirati. To zahtijeva objektivnost i odlučnost te je zato velikom broju ljudi to pravi izazov - kaže Kajari.

Svaki organizacijski proces svodi se na samo tri koraka - razvrstavanje ukupne količine, eliminiranje viškova i pohranjivanje ostatka, a kod organizacije ormara to znači ustanoviti što točno želite složiti i u kakav točno ormar.

Lako spremanje: Pet zadataka svaki dan za čist i uredan stan
Lako spremanje: Pet zadataka svaki dan za čist i uredan stan

- Slaganje definitivno morate prilagoditi namještaju koji imate – ugradbeni ormari s raznim mehanizmima i priborom su lijepi i vrlo praktični, ali skupi. Opremate li tek svoj prostor ormarima takva se investicija isplati jer maksimalno iskorištavate unutrašnjost ormara, ali i prostor. No ako vam to nije opcija, radite s onim što imate ili razmislite o mogućim preinakama. U postojećem ormaru, primjerice, prečka za vješalice nije na najboljoj visini za vaše trenutačne potrebe pa je možete premjestiti i tako dobiti više prostora za vješanje ili odlaganje na dnu ormara - savjetuje Tamara Kajari iz tvrtke Slagalica organiziranje.

Zlatno pravilo - uklonite nepotrebne stvari

Ne kupujte organizacijski pribor prije nego što ste uklonili nepotrebne stvari. Tek tad ćete dobiti točan uvid u količinu kojom raspolažete i vrste stvari kojima morate odrediti način slaganja. Vrlo vjerojatno ćete među postojećim priborom imati mnogo toga što ćete moći iskoristiti za novi raspored ormara.

Torbe - na dnu ormara ili na kuki

Ovisno o broju torbi možete ih držati na polici, dok ih u slučaju nedostatka prostora možete složiti jednu u drugu. Moraju biti nadohvat ruke pa je najbolje da su na dnu ormara. Ako raspolažete s više visećeg dijela ormara, torbe možete objesiti na ‘S’ kukice. Umjesto njih koristite i namjenski organizator za torbe u obliku vješalice s džepovima.

10 super savjeta kako pametno i šarmantno urediti mali stan
10 super savjeta kako pametno i šarmantno urediti mali stan

U kutije se slažu majice, traperice ili šalovi

Osim za odlaganje izvansezonske odjeće u spremištu ili ispod kreveta, kutije možete koristiti i unutar ormara. Umjesto slaganja majica jednu na drugu na polici, možete ih zarolati i složiti vertikalno po tzv. KonMari metodi u neku lijepu kutiju koju ćete staviti na tu policu. Vodite računa da kutija svojim dimenzijama maksimalno popuni prostor police. Manje kutije ili sklopive kutijice od platna (bitno je da su lagane) možete koristiti za KonMari slaganje čarapa i donjeg rublja u ladicama.

Pogledajte kako izgleda slaganje robe po KonMari metodi:

Drvene ili plastične vješalice? Mogu i za nakit...

Količina i vrsta stvari koju želite objesiti diktirat će vrstu vješalica. Drvene zauzimaju više prostora, ali ako vam to prostor dopušta nema potrebe da kupujete plastične. Važnije od debljine vješalica je njihova glatkoća, zbog koje stvari mogu padati ili pak zapinjati. Posebne vrste vješalica za šalove ili nakit ujedno su i praktično rješenje za odlaganje remenja, ogrlica, lančića i narukvica.

VARAO JU JE, A ONA GA NE ŽELI OSTAVITI: Slavna ljepotica progovorila o svom nevjernom dečku