Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Valovi masiraju tijelo i skidaju celulit, a morska voda čisti ten

Morskom vodom na prirodan način čiste se i duša i tijelo. Istočnjačke kulture i Tao terapeuti stoljećima ističu važnost morske vode i soli, a evo koji sve benefite možete dobiti 'iz mora'

VIDEO

Grčki filozof Platon je pripovijedao da 'more ispire sve tegobe', a grčki pjesnik Euripid da 'vraća zdravlje čovjeku'. Miris soli i borove šume smiruje dušu, a zvuk valova kao da šapuće na uho i lagano masira tijelo kapljicama vode u zraku.

Pokretanje videa...

02:02

S obzirom da more ima istu pH kao zdrava krv, ono u tragovima sadrži sve bitne minerale i elemente, kvalitetno je i besplatan je izvor mineralnih hranjivih tvari.

Svakodnevnim boravkom na moru tijelo dobiva rijetke elemente koji općenito nedostaju u svakodnevnoj suvremenoj prehrani. Svježa morska voda potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode. Mediteranska klima, vjetar, sunce, aromatično raslinje i prisutnost eteričnih ulja, natrij-klorida, fluorida i joda… puni čovjeku baterije i oslobađa ga od svakodnevnog stresa.

Sitne čestice soli u zraku putuju do najdubljih predjela plućnih alveola. Oligoelementi (elementi u tragovima) i minerali poput magnezija, mangana i kobalta prodiru u organizam iz mora i jačaju prirodni imunitet.

More za svakog: Problematična koža isto može uživati na plaži
More za svakog: Problematična koža isto može uživati na plaži

Svakodnevno ronjenje drugi je dobar način da tijelo dobije ‘slanu’ detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadrži sve ljekovite minerale pa se koža detoksicira i obnavlja.

More ima i veliko elektromagnetsko energetsko polje koje se prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav. To značajno pridonosi procesu obnove i ubrzava čišćenje cijelog ljudskog organizma. Zrak je napunjen negativnim ionima, koji također pomažu detoksikaciji krvi i tkiva i olakšavaju brzo uklanjanje otpada.

Dreamstime

 

Ukoliko želite otići korak dalje, Taoisti preporučuju i svakodnevni unos milimetarskih količina isključivo čiste morske vode kao prirodne nadopune prehrani. Naravno, bocu čiste morske vode morate uzeti iz strogo nezagađenih dijelova mora i čuvati u hladnjaku. Unositi morate izuzetno malu količinu koju ste razrijedili u čaši čiste vode.

Koliko je zdrava morska sol govori podatak da je svatko od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos s morskom otopinom za vlaženje isušene sluznice. Međutim bitno je naglasiti da kupovna sol ne može zamijeniti morsku vodu.

Na plaži vrijedne stvari stavite u pelene ili u kutiju od kreme
Na plaži vrijedne stvari stavite u pelene ili u kutiju od kreme

Naime, istraživanja su pokazala da kupovna, industrijski oplemenjena sol, više šteti tijelu nego što mu pomaže. Kupovna sol lišena je svojih prirodnih minerala i elemenata u tragovima te nema zdrav utjecaj na tijelo.

Morska voda pomaže u liječenju bolova u leđima, kod išijasa, sportskih ozljeda, problema s cirkulacijom krvi, psorijaze, svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput, živčane napetosti i stresa. Ona daje prevenciju i liječi srčano-žilne bolesti, uklanjanja nečistoće s kože te čisti ten i vraća vlažnost suhoj koži. Valovi i struje u moru masiraju cijelo tijelo i besplatno uklanjaju celulit.

Fotolia

Povijest

Otac medicine Hipokrit među prvima je proučavao ljekovite učinke mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanese u Egejskom moru. Legenda kaže da je do spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcija, obnavlja stanice te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode.

Francuski znanstvenik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. g. objavio je knjigu ‘Morska voda, organski medij’, u kojoj govori o kemijskoj sličnosti između krvne plazme i morske vode.

Ako volite čitati na plaži, ova ležaljka je kao stvorena za vas
Ako volite čitati na plaži, ova ležaljka je kao stvorena za vas

Quintonov kolega Claude Bernard otkrio je da je tijelo sastavljeno od 70 posto vode, a zajedno su proučavali sastav krvi, međustanične tekućine i limfu. Quinton je 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala.

Uostalom, u morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u litri morske vode nalazi se u prosjeku 35 grama raznih otopljenih soli.

Koža pamti loše sunčanje: Ne stavljaj parfem i nosi naočale
Koža pamti loše sunčanje: Ne stavljaj parfem i nosi naočale

Jod

Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod jer je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače, koje liječnici u šali često nazivaju ‘bičevima organizma’. Oni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u tijelu.

Nedostatak joda može brzo dovesti do kroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osjećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do stvaranja guše, piše Atma.hr.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam