Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Vježbanjem joge gradimo jak odnos između uma, tijela i duše

Svima su okvirno poznati brojni učinci joge, ali malo nas zna koliko su stvarno dalekosežni, piše majstorica joge Bipin Baloni koja jogu naziva drevnom vještinom koja ujedinjuje um, tijelo i dušu

Foto: 123RF
15 komentara

Joga je drevna praksa koja gradi snažan odnos između uma, tijela i duše. Osim toga, jednostavna je i nježna za vježbanje, za razliku od nekih drugih vježbi koje zahtijevaju brzinu i krutost.

Joga je prikladna za sve, bez obzira na oblik i građu tijela, dob ili razinu kondicije, a svi mogu odabrati stil koji odgovara njihovom rasponu pokretljivosti i brzine, kaže majstorica joge Bipin Baloni i dodaje da su pozitivni učinci joge itekako vidljivi, ali ih često nismo odmah ni svjesni.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Joga guru Shri Iyengar, prije nego što je saznao za jogu, bio je krotki i bolesni mladić, koji je stalno patio od pothranjenosti i bolesti zbog slabog imuniteta uzrokovanog napadom jakog soja gripe u vrijeme rođenja. U dobi od 15 godina ga je šogor uveo u svijet joge koja mu je potpuno popravila fizičko stanje, kasnije je i sam postao guru - priča Baloni koja nabraja na što sve utječe prakticiranje joge:

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Pomaže mentalnom zdravlju

Danas većina, kaže ona, pati od nekih mentalnih problema, a mnogima je teško zapamtiti i četveroznamenkasti broj. Redovita meditacija pri jogi pomaže da se održe pozitivne misli, a tehnike disanja u jogi također pomažu da podalje držimo negativne i stresne misli.

SAVJETI KAKO IH DOŽIVJETI Istina o muškim višestrukim orgazmima: Svi ih mogu postići

- Joga može riješiti sve probleme mentalnog zdravlja, samo trebate biti dosljedni, a za ostalo će se vježbanje pobrinuti - kaže Baloni, i napominje kako joga poboljšava pamćenje i koncentraciju, ali i raspoloženje i spavanje.

- Joga vam može pojačati energiju i osjećaj samopoštovanja. Vježbajte jogu svakodnevno kako bi vam um bio dovoljno snažan da se bavi zdravstvenim pitanjima - preporučuje majstorica.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Pomaže fizičkom zdravlju

- Joga promiče fizičko zdravlje na različite načine, te čini naše tijelo jačim, napregnutijim i fleksibilnijim. Isto tako, definira i izgrađuje mišiće uklanjanjem masti oko stanica, a svakodnevna praksa ih učvršćuje - objasnila je učiteljica joge. Kaže i da je njena najznačajnija prednost u tome što pomaže u postizanju fleksibilnosti, a uz vježbanje će uz malo vremena i strpljenja svačije tijelo doživjeti nevjerojatne promjene.

Vježbanje će vam pomoći da više ne budete kruti i napeti, a djeluje i kod snižavanja krvnog tlaka, pa će osobe sa manjom do umjerenom hipertenzijom imati velike koristi od svakodnevnog prakticiranja joge.

- Znanstveno je dokazano da svakodnevna praksa joge može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a joga održava tijelo zdravim i u formi - objasnila je.

Foto: Dreamstime

Pomaže duhovnom zdravlju

 - Duhovnost u jogi znači jednostavno 'biti živ' i nema nikakve veze s religijom. označava življenje u najvećoj mogućoj mjeri, a da nije vezano za bilo kakve svjetovne potrebe. To je praksa pojačanja sreće time što ćemo se povezati sa sobom, a joga s meditacijom pruža brojne prednosti u smislu duhovnosti - kaže učiteljica joge i objašnjava:

- Joga balansira neuravnoteženo tijelo dok se meditacija fokusira na očuvanje duše mirnom, pružajući nam duboki osjećaj mira, te pomaže da obraćamo više pozornosti na sebe i svoju okolinu. Joga pomaže ljudima i da pronađu put do unutarnjeg mira, i to kroz suosjećanje i ljubav prema sebi i drugima - kaže Baloni.

ISPLATI SE Držite noge u zraku 10 minuta svaki dan - dogodit će se čudo

- Kroz svakodnevnu praksu joge shvatit ćete da postoji više u životu od vaših ciljeva, emocija i misli. Neki od položaja u jogi su toliko intenzivni da otvaraju srčanu čakru, ter stimuliraju treće oko. Joga će vam pomoći da osjetite božansku povezanost sa svojom dušom koja se ne može prenijeti riječima, već nam daje snagu da osjetimo kako nismo sami i kad nam je najteže - zaključila je učiteljica na portalu consciousreminder.com, a poručuje da redovito vježbanje joge može otvoriti vrata harmonije, mira, smijeha i ljubavi.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message