Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Vježbanjem joge gradimo jak odnos između uma, tijela i duše

Vježbanjem joge gradimo jak odnos između uma, tijela i duše

Svima su okvirno poznati brojni učinci joge, ali malo nas zna koliko su stvarno dalekosežni, piše majstorica joge Bipin Baloni koja jogu naziva drevnom vještinom koja ujedinjuje um, tijelo i dušu

VIDEO

Joga je drevna praksa koja gradi snažan odnos između uma, tijela i duše. Osim toga, jednostavna je i nježna za vježbanje, za razliku od nekih drugih vježbi koje zahtijevaju brzinu i krutost.

Joga je prikladna za sve, bez obzira na oblik i građu tijela, dob ili razinu kondicije, a svi mogu odabrati stil koji odgovara njihovom rasponu pokretljivosti i brzine, kaže majstorica joge Bipin Baloni i dodaje da su pozitivni učinci joge itekako vidljivi, ali ih često nismo odmah ni svjesni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

- Joga guru Shri Iyengar, prije nego što je saznao za jogu, bio je krotki i bolesni mladić, koji je stalno patio od pothranjenosti i bolesti zbog slabog imuniteta uzrokovanog napadom jakog soja gripe u vrijeme rođenja. U dobi od 15 godina ga je šogor uveo u svijet joge koja mu je potpuno popravila fizičko stanje, kasnije je i sam postao guru - priča Baloni koja nabraja na što sve utječe prakticiranje joge:

Dreamstime

Pomaže mentalnom zdravlju

Danas većina, kaže ona, pati od nekih mentalnih problema, a mnogima je teško zapamtiti i četveroznamenkasti broj. Redovita meditacija pri jogi pomaže da se održe pozitivne misli, a tehnike disanja u jogi također pomažu da podalje držimo negativne i stresne misli.

Istina o muškim višestrukim orgazmima: Svi ih mogu postići
Istina o muškim višestrukim orgazmima: Svi ih mogu postići

- Joga može riješiti sve probleme mentalnog zdravlja, samo trebate biti dosljedni, a za ostalo će se vježbanje pobrinuti - kaže Baloni, i napominje kako joga poboljšava pamćenje i koncentraciju, ali i raspoloženje i spavanje.

- Joga vam može pojačati energiju i osjećaj samopoštovanja. Vježbajte jogu svakodnevno kako bi vam um bio dovoljno snažan da se bavi zdravstvenim pitanjima - preporučuje majstorica.

Fotolia

Pomaže fizičkom zdravlju

- Joga promiče fizičko zdravlje na različite načine, te čini naše tijelo jačim, napregnutijim i fleksibilnijim. Isto tako, definira i izgrađuje mišiće uklanjanjem masti oko stanica, a svakodnevna praksa ih učvršćuje - objasnila je učiteljica joge. Kaže i da je njena najznačajnija prednost u tome što pomaže u postizanju fleksibilnosti, a uz vježbanje će uz malo vremena i strpljenja svačije tijelo doživjeti nevjerojatne promjene.

Vježbanje će vam pomoći da više ne budete kruti i napeti, a djeluje i kod snižavanja krvnog tlaka, pa će osobe sa manjom do umjerenom hipertenzijom imati velike koristi od svakodnevnog prakticiranja joge.

- Znanstveno je dokazano da svakodnevna praksa joge može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a joga održava tijelo zdravim i u formi - objasnila je.

Pomaže duhovnom zdravlju

 - Duhovnost u jogi znači jednostavno 'biti živ' i nema nikakve veze s religijom. označava življenje u najvećoj mogućoj mjeri, a da nije vezano za bilo kakve svjetovne potrebe. To je praksa pojačanja sreće time što ćemo se povezati sa sobom, a joga s meditacijom pruža brojne prednosti u smislu duhovnosti - kaže učiteljica joge i objašnjava:

- Joga balansira neuravnoteženo tijelo dok se meditacija fokusira na očuvanje duše mirnom, pružajući nam duboki osjećaj mira, te pomaže da obraćamo više pozornosti na sebe i svoju okolinu. Joga pomaže ljudima i da pronađu put do unutarnjeg mira, i to kroz suosjećanje i ljubav prema sebi i drugima - kaže Baloni.

Držite noge u zraku 10 minuta svaki dan - dogodit će se čudo
Držite noge u zraku 10 minuta svaki dan - dogodit će se čudo

- Kroz svakodnevnu praksu joge shvatit ćete da postoji više u životu od vaših ciljeva, emocija i misli. Neki od položaja u jogi su toliko intenzivni da otvaraju srčanu čakru, ter stimuliraju treće oko. Joga će vam pomoći da osjetite božansku povezanost sa svojom dušom koja se ne može prenijeti riječima, već nam daje snagu da osjetimo kako nismo sami i kad nam je najteže - zaključila je učiteljica na portalu consciousreminder.com, a poručuje da redovito vježbanje joge može otvoriti vrata harmonije, mira, smijeha i ljubavi.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'