Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vodič zamrzavanja viška hrane: Što i kako pohraniti, a što ne...

Vodič zamrzavanja viška hrane: Što i kako pohraniti, a što ne...
1

Iako se čini vrlo jednostavnim jer sve što trebate je ubaciti hranu u zamrzivač i čekati, riječ je o složenom procesu koji ima svoja pravila. Naučite ih za uspješnije rezultate

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Česte pogreške sa zavjesama: Kupovina, stavljanje, peglanje...

Može li se zamrznuti mladi luk, kako steak sačuvati od ozeblina ili kako pravilno odmrznuti hranu pitanja su koja ne nude odgovore sama po sebi, pa je kuharica Jenny McCoy za Bonapetit odgovorila na njih i objasnila kako pravilno smrznuti pojedine grupe namirnica te što nipošto ne treba raditi.

Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto
Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je zamrzavanje bolje od drugih metoda čuvanja hrane

Pokretanje videa...

zamrzavanje hrane 01:29

Osnovna pravila

1. Nikad ne zamrzavajte staklene posude - osim ako na njima nije istaknuto da su sigurne za uporabu u zamrzivaču. Staklo na ledu puca, osobito ako smrzavate tekućinu koja bi se pri hlađenju mogla širiti. Radije odaberite vrećice za zamrzavanje ili plastične posude za tu namjenu.

2. Čuvajte ostatke. Ako vam je preostao koji list kelja, komadić mrkve ili celera, stavite to u hladnjaku u vrećicu koju ćete puniti do kraja tjedna. Kad je vrećica puna, zamrznite je i imate sastojke za juhu.

3. Nikad ne određujte namirnice vrućom vodom. Bez obzira je li riječ o umaku od rajčice, odresku ili juhi, prelijevanjem vrućom vodom riskirate prekuhavanje hrane i promjenu teksture i okusa.

4. Pazite na temperaturu. Pravila o sigurnosti hrane ističu kako se bakterije u jelima mogu namnožiti već kroz nekoliko sati. Stoga ne ostavljajte ostatke hrane preko noći na stolu prije zamrzavanja, čak i ako je riječ o jelima bez mesa.

Popis hrane: Koliko dugo može biti zamrznuta i sigurna za jelo
Popis hrane: Koliko dugo može biti zamrznuta i sigurna za jelo

Kako zamrzavati voće

Čuvanje:

Ako vam je važan oblik voća jer jednog dana planirate od smrznutih jagoda napraviti i ukusnu tortu, a ne samo smoothije, možete ih individualno zamrznuti. To se radi tako da voće rasprostrete po širokom pladnju i ubacite nekoliko sati na duboko smrzavanje, a zatim kad se stvrdnulo, sve zajedno prebacite u vrećicu za zamrzavanje. Na taj način se neće smrznuti u velikom bloku i moći ćete vaditi pojedinačno voće iz vrećice.

Dreamstime

Banane

Banane su posebna kategorija jer ih možete zamrznuti u kori. Ako su u buntu, odvojite ih. Nakon odleđivanja su posebno kremaste. Ako pak želite zamrznuti kriške, primijenite istu metodu kao i jagodama ili bobičastim voćem.

Trajanje

Dva do tri mjeseca

Odleđivanje:

Zbog visokog udjela šećera, bobice i narezani komadi voća odledit će se na sobnoj temperaturi za svega pola sata. Ako pečete kolače, možete ih zamrznute ubaciti u tijesto ili muffine.

Povrće i začini

Čuvanje

Prije zamrzavanja, povrće i začine dobro operite, a zatim narežite na onoliko velike komade koliko će vam trebati i koristiti. Odlučite želite li ih blanširati prije smrzavanja. Blanširanje pomaže u očuvanju hrskavosti, osobito kod brokule i mahuna. No lisnato povrće i ono koje omekša prilikom kuhanja poput tikvice, rajčice ili patlidžana, samo ubacite sirovo u vrećice. Pritom istisnite što više zraka možete.
Što se tiče začina, vrijedi isto pravilo oko čišćenja i rezanja, a možete ih sačuvati i u kockicama leda.

Trajanje
Za povrće je to dva do tri mjeseca, a dva mjeseca za začine

Odleđivanje
Izravno iz zamrzivača možete ga staviti na tavu prilikom pripreme jela. Ili prethodno odmrznuti u hladnjaku. No svakako ih valja skuhati nekoliko dana od odmrzavanja. Nitko ne želi salatu od stare, odmrznute brokule.

Zamrznuta riba: Fileti i plodovi mora su dobar brzi obrok?
Zamrznuta riba: Fileti i plodovi mora su dobar brzi obrok?

Juhe, temeljci i variva

Čuvanje

Najbolji način je čuvati ih u vrećicama za duboko zamrzavanje. One su dovoljno čvrste da mirisi ne dopiru van, a zauzimaju manje mjesta od spremnika i drugih posuda. Prilikom spremanja hrane razdvojite je u manje porcije, kako biste imali dovoljno za pojedinačni recept u slučaju potrebe jer neće biti jednostavno odvojiti komad pilećeg temeljca za rižoto od bloka leda u koji će se pretvoriti.

Trajanje

Juhe i temeljci mogu potrajati i do šest mjeseci, no već nakon dva mjeseca se okusi razblažuju.

Odmrzavanje

Najbolje je polako, u hladnjaku, a to omogućuje da je hrana na sigurnoj temperaturi. No ako vam se žuri, možete vrećicu staviti u posudu i preko nje pustiti hladnu vodu iz slavine. Nemojte varati s vrućom vodom!

Meso, perad i riba

Čuvanje

Meso pohranite u vakuumskim vrećicama jer što je u njima manje zraka, manje je vlage koju ćete izgubiti prilikom odleđivanja, a samim time i onaj okus ozeblina.

Trajanje

Meso i svježa riba mogu potrajati od tri do četiri mjeseca, a piletina i do šest mjeseci.

Ova super jela sa tjesteninom i sirom mogu 'čekati' zamrznuta
Ova super jela sa tjesteninom i sirom mogu 'čekati' zamrznuta

Odmrzavanje

Idealno je meso staviti u hladnjak i pričekati da se otopi ondje, a najbolje ga je pripremati sljedećeg dana. Ako nemate vremena, iskušajte trik s vrećicom pod hladnom vodom.

Umaci

Čuvanje

Iako je vrlo popularno zalediti ih kao kockice leda, McCoy smatra da to zahtijeva previše čišćenja poslije. Umjesto toga, ona ih sprema u male vrećice za zamrzavanje, ali u više manjih porcija.

Trajanje

Tri do četiri mjeseca

Fotolia

Odmrzavanje

Odlična stvar kod umaka je ta što kad ih koristite malo, možete ih ubaciti u bilo koje jelo bez brige oko odmrzavanja. Osobito ako ih spremate u malim vrećicama, pa samo taj komad ubacite u jelo koje kuhate. Ako je riječ o umaku poput pesta, možete ga zamrznuti u tankom sloju i otkinuti potrebnu količinu te je ubaciti u tjesteninu. Imajte na umu da se majoneza i slične namirnice neće zamrznuti nego će se u zamrzivaču molekule rastaviti i kad se odmrzne, to više neće biti jestivo.

Peciva i tijesta

Čuvanje

Keksići i mali kolačići mogu se zamrzavati u vrećici iz koje ćete istisnuti što je više zraka moguće. Pekarski proizvodi se brzo isušuju, pa bi čitave štruce kruha, kolača i sličnih namirnica trebali omotati plastičnom folijom, staviti u vrećicu, opet umotati u foliju i tek onda zamrznuti. Tijesto za kekse i kolače možete zamrznuti već oblikovane tako da nemate puno muke kad ih se zaželite, osim da ih ubacite u pećnicu da se ispeku.

Trajanje

Za manje komade keksa i šnita kruha od jedan do dva mjeseca, a a dva do tri mjeseca za štruce, torte i tijesta bez kvasca

Odmrzavanje

Na stolu ili u hladnjaku, a manje keksiće možete staviti izravno u pećnicu te će se peći, ovisno o receptu, minutu ili dvije više nego inače.

Složenci, tjestenine i gotova jela

Čuvanje
Ohlađeno jelo omotajte folijom, a zatim stavite u plastičnu vrećicu i istisnite zrak.

Trajanje

Dva do tri mjeseca

Odmrzavanje

U hladnjaku. Velikim složencima će trebati i do dva dana da se odmrznu, a malim jelima je dovoljan jedan dan.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Osam stvari koje profesionalni čistači rade kod kuće svaki dan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja